Румъния: Обмисляме да се отделим от България за Шенген

Румънското правителство може да предприеме правни действия в Съда на ЕС
7 ное 2023 19:58, Анисия Иванова
111
Румъния: Обмисляме да се отделим от България за Шенген
Снимка: БГНЕС

Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген, заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Блумбърг.

Чолаку съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят, смята Чолаку.

В интервюто за Блумбърг Марчел Чолаку за пореден път подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна.

“Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген”, каза Марчел Чолаку.

Той определи като "дълбока несправедливост" неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия “неоснователно”. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Австрия не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ниво ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата “Европейски небесен щит” (European Sky Shield), въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана“, отбеляза Чолаку. (М. Ганчева, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: БългарияРумънияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
У българите като цяло не се наблюдава голямо желание за членство в Шенген и еврозоната. Същото и в парламента - няколко партии са даже против ЕС. Защо румънците да се опитват да ни бутат напред, като ние като нация не показваме сами воля да преборим корупцията на всички нива ? Няма смисъл.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като сме външна граница на ЕС, защо ЕС не я пази солидарно? Един месец пазим ние по цялата бразда с войска, кучета и дронове, един месец пазят австрийците, един месец литовците, нидерландците и т. н. Какво толкоз.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да се отделят и да се свършва. Никого да не спираме. Ние пък не искаме Шенген и не искаме Евро зона.
95
1
 
5
 
! Отговори
Молеца преди 6 месеца
Премиера келнер отиде на крака там и те му казаха звучно НЕ..какъв срам само. Докато румънците няма тънга мънга.. обявяват се за бойкот на всички австрийски фирми в страната, викат посланици, връчват протестни ноти и са готови на правни действия. Нашите д.у.п*едавци само правят мили очи се държат за палците.. такива мекотели никой не ги харесва и всички ги мачкат.. еххх кога ще ги стигне...румънците
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Румънците са абсолютно прави за себе си. Учреденото у нас Шарлатанско царство и възродената от 2 години тотална българска корупция ги дърпа назад.
93
1
 
21
 
! Отговори
извод преди 6 месеца
Румънците не са длъжни да водят и нашите битки! Ето защо.... ни изоставят!
92
0
 
15
 
! Отговори
слаб 2 преди 6 месеца
Слаб 2 на всички български политици. Кражби, безобразия и корупция... Те затова са във властта. Не им пука, затвориха си очите пред нефелната ограда на Симеонов, иначе откъде ще влизат тия, дето всеки ден са по пътищата на държавата. Крадат и с ръцете, и с краката. И още нещо - без капка мъжество, мълчат, слушат Европа и посолството, за да не им дръпнат гювеча. И на румънците им писна! И са прави!
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Румъния НЕ е права да остава България. Това е мисленето на простолюдието! Като закачат съседа аз си мълча да мина метъра. Ама утре като закачат и теб,ще си сам и ти. Румъния трябва да прояви мъжество и заедно с България да се справят ! Така трябва да правят съседите да си пазат гърба. България пази и тяхната територия от бежанци!
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 92 Питам и аз теб. Как така като в Италия, Гърция, Испания и Франция влизат всеки ден патладжаниии са в Шенген ?:)) По твоята логика тези страни трябва веднага да бъдат изхвърлени от шенген. А в ленген да остане само Австрия и Холандия , които НИЩО не пазят .
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нежните холандци и австрици се правят на мн силни . Сгушили се там посредстс между големите държави и дават само акъл. Едната потънала в наркотиции и проститтууция, другата дори не е в Нато и недава 5лв за охрана на Шенген ? Време е България също да нападне тея две държави, както и заедно с Румъния да пускат свалянето на охраната от НАТО на Австрия.
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига вече с тая русска агентура ве смешници. Стига лаяхте едно и също, цопи пейст. Румънците просто не са рроби като нас. Като ги отряза Австрия и Нидерландия ония веднага се озъбиха и викнаха посланиците. Ние като махнем вваатенкитее тоя молец пак ще им прави вятър и кафе и пак ще си ни слага на ууу..яя
87
2
 
10
 
! Отговори
777 преди 6 месеца
Ами ще им се наложи, защото България скоро няма да бъде допусната в шенгенското пространство. Нямаме читави политици, които да устояват интересите на държавата, а се превиват пред всеки ***, защото тези европейци са точно такива, муньовци.
86
2
 
22
 
! Отговори
разликата преди 6 месеца
Разликата между България и Румъния е тази, че те водят битка, докато ние сме способни само на чупки в кръста! И тях вече ги уважават, а нас - не!
85
3
 
9
 
! Отговори
питане преди 6 месеца
Питам, като сме толкова подготвени, как така всеки ден залавят мигранти у нас? Защо още Валери Симеонов се кълнеше, че оградата е здрава, а пък тя е пробита. Що не питат Симеонов, пък да поразровят къде са парите! Колкото до Австрия - пари за отбрана не дават, гледат си държавата като писано яйце и ни се смеят в очите като на изостанали умствено. Достоен български отговор - това очаквам.
84
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен На дъното сме заради себе си и путинската ориентация. ЕС не ти е виновен за КГБ-то Ваня Григорова. - Не знам тя дали е КГБ, но Терзиев е потомствен КГБ-ист - още от дядо му
83
1
 
17
 
! Отговори
оценка преди 6 месеца
Действително, отказът за България и Румъния вече боде очите и звучи нелепо. Прав е румънецът - Австрия не дава пари за европейската система за отбрана, но се ползва от нея... и т. н. Мачкат ни яко, защото България се държи угоднически. Заставаш със самочувствие и заявяваш претенциите си, като и блокираш де що можеш Австрия. Там не е пансион за благородни девици, там е здрава битка на интереси...
82
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добър ход на Румъния. Да си другарче с България е все едно да се явиш на състезание по двойки с еднокракото дете от дома за деца със специални образователни потребности.
81
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Много ви На дъното сме заради себе си и путинската ориентация. ЕС не ти е виновен за КГБ-то Ваня Григорова.
80
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако импийчнем Радев, ще влезем по-бързо в Шенген. Хората не смеят да ни кажат, че не щат руски агент-провокатор. Деликатни са.
79
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Одобрявам. Докато сме с тоя Резидент Радев начело, България няма да дръпне напред, защото той я саботира на всички фронтове. Какво са ни виновни румънците да изостават заради Рундьо? Той нали командва войската? Вместо да я готви за военен преврат срещу българите в полза на Русия, да я разположи по цялата граница и да я охранява. От него - само общи приказки и никаква полза. Някой да посочи поне едно добро, свършено от Резидента?