Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България

Границите могат да бъдат премахнати за въздушния трафик
203
Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България
Снимка: БГНЕС

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава също събота вечер електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

Още по темата

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.
В събота вечер електронното издание на вестник "Кроне" също съобщи за плана на Карнер. Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е  заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс вече е свършен факт, поемането на търсещите убежище е съвместимо с правото на ЕС - и: "Кодексът на шенгенските граници позволява постепенното премахване на проверките на лица по вътрешните граници. Например по летищата.“

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във "Фейсбук" на постъпващата от Австрия информация.

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", написа Чолаку в социалната платформа. /БТА, Цветана Делибалтова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: АвстрияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ключа в статията е "приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България". Австрия ще се пазари за да приемаме тук доброволно мюсулмани-афганистанци. Явно ще искат да ни тъпосат и техните. Не мерси!
92
0
 
14
 
! Отговори
То за тези със -- преди 5 месеца
-- самолетите ,и разни вип,, сиромаси,, и сега няма никакви проблеми и така може и да си е 10 г -- Аз не съм съгласен ,това не е успех ! А и мисля ,че сами трябва да премахнем границите м-у Гърция ,България и Румъния чрез споразумения ! Това ще улесни и бизнес и туристи ,но Гърците и те си играят винаги свой игри ,....
91
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Малко по-долу приказки на Велизар Шаламанов, ще помогнат колкото махнаха визите за САЩ. САЩ вземат много но дават нищо. Те просто имат еврейска жилка.
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВСИЧКО Е ИНТЕРЕСИ!!!ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ ВСЯКО ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ СИ ИМА СВОЯТА ЦЕНА И ТЯ ЗА БЪЛГАРИЯ Е ПРИЕМАНЕ НЕ САМО НА НОВИТЕ ЗА ЕС МИГРАНТИ ОТ АФРИКА И АЗИЯ,НО И ТАКИВА,КОИТО ВЕЧЕ СА В АВСТРИЯ И ГЕРМАНИЯ...И КАКТО ВИНАГИ СТАВА ЩЕ ИМА ГУБЕЩИ,НО И СПЕЧЕЛИЛИ.ЗА БЪЛГАРИЯ ЦЕНАТА ОТ ЧЛЕНСТВОТО В ШЕНГЕН ЩЕ БЪДЕ НОВИ ХИЛЯДИ МИГРАНТИ,КОИТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ИНТЕГРИРАМЕ- КАТО ИМ ОСИГУРИМ ДОМ,РАБОТА,ОБРАЗОВАНИЕ!
89
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 месеца
Само приказвате с тези коментариИма фактите които говорят и показват на мястото на български "лъв" който не може да се събуди...... Защото няма го))))) а има само байганьо))))))
88
4
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 месеца
Хахахаха хахаха тоя вестник писал че оня вестник писал че една баба бойка така била казала защото така и се искало... Е ТОВА Е ГЕРБАДЖИЙСКАТА ПОЛИТИКА
87
6
 
6
 
! Отговори
Деа преди 5 месеца
Велик българин да чака някакви австрийски д_жендъри да му разхлабват мерки.Те потънали всички в дългове,живяло на гърба на отрудените хора,сега ела *** да плащаш с нас в общият Европейски дом.Ще можем да гледаме как мъже играят художествена гимнастика и как жени си играят на войници.Това са ползите от смотаният им съюз
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
94 Премиерът Мрън-мрън, е на ПП,ДБ, както и всички министри на ключовите министерства. ГЕРБ имат само Мария Габриел, която им оправя грешките пред света.
85
3
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
Това предложение ще се обсъжда начало е
84
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България не трябва да приема условия от Австрия. И без друго, ще се приеме закон, според който решенията в ЕС ще се вземат с мнозинство и ветото ще се обезмисли. Тогава ще влезем в Шенген и без ветото на Австрия, и Нидерландия.
83
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никакви нови условия, всичко сме изпълнили преди десетилетие. Авганците сте си ги пуснали вие. Нахалници. Австрия и Унгария да се готвят за такса тръба ако искат топло.
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Баце е нацист затова вярва че една лъжа повторена сто пъти става истина
81
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименБЪЛГАРСКИЯ МРЪНКАЧ БОРИСОВ КАТО НЕ МОЖЕ ДА УРЕДИ НИЩО ЗАПОЧВА ДА ЛЪЖЕ
80
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
87 Бойко не е във властта от 3 години. ПП,ДБ ви продават.
79
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българския мрънka4 без значение колко добра новина му се казва ,пак недоволен ,пак хленчи ,пак се оплаква.
78
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КОЛКО ПЛАТИ БОЙКО ЗА ТАЗИ ИЗМИСЛИЦА?
77
4
 
13
 
! Отговори
Никакви отстъпки преди 5 месеца
Извън нормалния процес по присъединяването към Шенген на трябва да се правят с Австрия. Отделно че тези бежанци не искат да стоят тук.
76
5
 
8
 
! Отговори
Ivo преди 5 месеца
Ама ние не искаме в Шенгей
75
5
 
5
 
! Отговори
ЕВРОТЛАНТИК преди 5 месеца
ГЕРБАВИ КАЛИНКИ СТИГА ПИЩЯХТЕ. АВСТРИЯ НЯМА ДА НИ ПУСНЕ НИКАК. А БЕЖАНЦИ ЩЕ ИМА МНОГО.
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОВА СА БЪЛГАРСКИ ФАНТАЗИИ СЪШИТИ С БЕЛИ КОНЦИ