Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%

28% от българите искат да гласуват с преференции
10 мар 2019 13:47,
448
Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%
Снимка: архив, Investor Media Group

Ако евроизборите се провеждаха днес, ГЕРБ биха били първи с 22,2% от гласовете, а след тях втори ще останат БСП с 19,4%. Това става ясно от проучване на "Екзакта Рисърч груп" за нагласите на българите.

Трети са ДПС с 6.9 на сто, а четвърти са Обединени патриоти – 6.4 на сто при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат.

Още по темата

"Демократична България" би взела 2.5 процента от гласовете, СДС – 1.3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто.

Шансовете на десницата за спечелване на евровота е трудно да бъдат определени, но отделното им явяване би намалило шансовете на патриотите.

За кого да гласуват не са решили 8.3 на сто от анкетираните, а 24.8 процента не била пуснали бюлетина за никого.

Двайсет и осем процента от българите, интервюирани от "Екзакта" в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот.

Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията.

Проучването е направено по домовете, интервюирани са 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда в 91 населени места.

Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп", посочват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
6
 
! Отговори
Колкото е вярно преди 5 години
че Тодор Живков е бил партизанин
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма имена, няма листи, но сме наясно с % ! Иначе сме за мажоритарно гласуване! Е, не сме! Няма значение дали там ще пише Калинка Илиева, Руми Желева, Гербераса Тиквова или Седемте джуджета!
39
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е,че Бойко е лежал в затвора в Панкрац.Осем месеца е бил пандизчия.В организирана банда за кражби на коли е бил.
38
17
 
4
 
! Отговори
Що не преди 5 години
БСП е проруска партия, основния им електорат са комунисти! Как ще гласуват на евроизбори? Нали мразят Европа?
37
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Това проучване цели да притика по-скоро патриотите,отколкото ГЕРБ.Тия 6.4%(8-9% от гласувалите) посмъртно не могат да ги вземат!А ДПС ще имат много повече от 6.9%(9-10% от гласувалите),най-вероятно 14-15%.Общо взето се очертава следната картинка:ГЕРБ-6,БСП-6,ДПС-4,а оставащия 1 мандат ще се оспорва от ГЕРБ и ДПС.Ако по някоя голяма случайност Патриотите изкарат 6%,то те ще го вземат.Това обаче е нищо,по-интересно ще стане,когато същия резултат се повтори на националните избори!
36
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако евровота беше днес: ГЕРБ печели с 22%, след тях БСП грабва 19,4%"---Да, бе-е! Работете ме, работете ме, аз ви вЕрвам! (хи-хи!)
35
4
 
35
 
! Отговори
тикволог преди 5 години
Радвам се, че само един герберастки *** пише и си цъка плюсове. Браво ***, ще изкараш пари за семки днес. А хората са толкова отвратени от твоите работодатели, че никога няма да гласуват за банкянския мадуро и разбойническата му клика.
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приключи пленума ,,Калинки - Греб" в старопрестолния град! Съвременните болярки от управляващата партия се разотидоха доволни с новите си автомобили, носещи в таблетите, бележниците, душите, сърцата и празните си глави мъдрите указания на Цецерон Цецон!
33
3
 
28
 
! Отговори
важен въпрос преди 5 години
Това за затвора Панкрац вярно ли е,ако е вярно какви избори какви герберуги какви пет лева!?
32
0
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПИСНАЛО МИ Е И ОТ ГЕРБ И ОТ БСП И ОТ ДПС!
31
3
 
33
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПЛАТЕНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ И ОБЛЪЧВАНЕТО ВЪРВИ С ПЪЛНА СИЛА!!ЦЕЛТА Е ДА НИ УБЕДЯТ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ОСВЕН ГЕРБ И БСП НЯМА ДРУГИ ВАРИАНТИ!
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие още ли се заблуждавате,че някой ще ходи по изборите ви да си губи времето?
29
4
 
25
 
! Отговори
Мое мнение преди 5 години
Разликата между БСП и ГЕРБ ще е най малко 5 процента в полза на БСП.
28
1
 
28
 
! Отговори
да преди 5 години
тоя народ нещо май не се връзва на глупостите на Борисов за благоденствието..тия проценти ако са верни..СИК-джията направо да си подава оставката ..3 % преднина пред намиращото се на командно дишане полумътво БСП !!???.. и не това не говори за сила на БСП, а за това, че ГЕРБ е гола вода !!!!!
27
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доло ГЕРБ!Доло бюрокрацията!Доло полицейската мафия!
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смущаващото е, че простотията е нагла и напориста, а умните са изпълнени със съмнения и нерешителност! Нещо подобно казва Б. Ръсел! Иржи Менцел бе откровен - В някои Демокрации управляват простаците - просто са повече! Затова, млади хора, ноито не искат да се възхищават на тикви и калинки се изнасят на бегом! Както на времето хората от селата бягали в града от простотията на каскетите, назначени за партийни секретари и председатели на ТКЗС!
25
20
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
То Корнелия трябва се притеснява за последните 2 години едно 60-70 хиляди нейни избиратели си отидоха по естествен път
24
26
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук гербераската кметка и екипажа и като видяха, че гласовете и може и да не стигнат, се разтичаха да събират еректорат! Първо, протежетата в комисията изнасят данни как върви гласуването, примерно ако са гласували 100 будали, те търсят поне 51 сигурни. Обадиха се на разни роми по селата, но предвидливо зачислени в списъка, един го свалиха от строежа, стимул, пътни, усмивки, прегръдки след 17.00 часа и я докараха до 50% + 1 глас! 340 гласували - 171 за нас! Браво! Така учеше Кмет Тотев!
23
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доло затворникът-пожарникар лежал в Панкрац!
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A как , БСП (БКП) нали са против ЕС защо в избори .