БСП вади на показ евролистата си, загадката - ще го бъде ли Станишев?

Може ли "червените" да елиминират лидера на ПЕС?
Обновена: 14 апр 2019 09:51 | 14 апр 2019 09:38, Екип на Dnes.bg
59
БСП вади на показ евролистата си, загадката - ще го бъде ли Станишев?
Снимка: Булфото, архив

Само след няколко часа пленумът на БСП ще даде ясен отговор на политическата интрига, която тресе столетницата от няколко седмици - ще стане ли част от от листата президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев или не.

Още по темата

Водач на листата на социалистите е Елена Йончева. Именно с бившата си приятелка Станишев води битката за първото място. Двамата запазиха добрия тон по време на вътрешнопартийната кампания. йончева е много активна в нападките срещу управляващите, нейните обвинения са за роднински назначения, харчените пари за оградата на границата, строителството на пътищата. Самата тя обаче също има неприятности - прокуратурата ѝ повдигна обвинение за пране на пари, свързано с аферата КТБ.

"Вярвам, че Сергей Станишев ще бъде част от евролистата на БСП, той има най-много номинации", заяви водачът на червената евролиста и говорител на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред bTV.

"Станишев не е просто президент на ПЕС,  той е най-успешният български политик в европейската левица, той е капитал за България", добави Йончева.

Тя беше категорична, че нещата с евролистата на БСП не са предрешени, че в БСП има дебат.

Но според "червени" анализатори, а и не само, има личностен спор между Сергей Станишев и лидерът на партията Корнелия Нинова. Конфликтът им не е тайна за никого.

Очаква се Нинова да влезе на заседанието с готов списък със 17 имена и засега Станишев не е в него. Лидерката сама реди листата, като провежда лични разговори с всеки от близо 40-те души, които са подали съгласие да продължат в битката за листата от над 80 номинирани от структурите, пише "24 часа".

След предишния пленум, когато Елена Йончева бе избрана за водач само с 20 гласа преднина, Нинова обяви, че е по-добре Станишев да остане само начело на ПЕС, за да не е в лична колизия с различията между БСП и партията, на която е президент.

Има вариант Нинова да предложи на Станишев неизбираемото 7-о или последното 17-о място в листата. Но пък рискува още по-голямо вътрешно напрежение, тъй като На предишния Национален съвет президентът на ПЕС бе подкрепен от 75 от членовете.

Сред фаворитите на Нинова след водачката Йончева засега са лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, зам.-шефката на партията Деница Златева и депутатът Петър Витанов. Петото място се пази за проф. Иво Христов, станал известен с това, че нарече 80% от българите "дебили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев, лидера на песовете, елиминира и нокаутира БСП.Честито на печелившите!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте ,въпроса има и морална страна .Станишев като шеф на ПЕС иска и отново да е евродепутат .Не е ли малко множко бе другарю Станишев ?Станишев винаги за личностното си оцеляване хвърля я партия я страната в хаос .Тези политолози и политици дето се изредиха да го хвалят забравиха ли как хвърли страната в политическа криза с казуса Кой назначи Пеевски ?Станишев беше и премиера на тройната коалиция и човека овластил Доган по невиждан начин .Още ли вярвате на Станишев .
34
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Ефектът от Еврочленството е изчерпан. Общностната търговия и общата система за ДДС е единственият актив. Фондовете се разпределят между вътрешни хора. А и ние си ги плащаме. Излиза че претакането на средсства през програми облекчава разграбването на фондовете и бягството от отговорност.
33
1
 
4
 
! Отговори
www преди 5 години
С КАКВА ПРОСТОТИЯ СЕ ЗАНИМАВА СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА !!!!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев ще бъде май на избираемо място в листата на герб, преди Александър Йорданов. Ще имат възможност да гласуват за него всички оплаквачки отдясно.
31
1
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 5 години
ЮДАТА ВЕЛИЗАРИЙ хлЕНЧЕВ СЕ ПРОДАДЕ ЗА ПАРИИ ПЛЮ НА ИДЕИТЕ СИ, КОИТО ДЪЛГИ ГОДИНИ ОТСТОЯВАШЕ В СКАТ. ОТИДЕ ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ ДЕТО РАЗГРАБИХА БЪЛГАРИЯ И ОБРЕКОХА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ НА ГЕНОЦИД !!!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,друго си е да имаш в листата Грабиел,Парлевуфрансе и прочие.Звучи някакси по-еврепейски,
29
2
 
13
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
За чий му е на Стани-шеФ да стоава евродупетат?Та той си е шеф на песовете!Главен пес!А па оня Корумпиру-ШЕФ девета дупка на кавала го сложили и той се обидил,че не му признавали какво е свършил в европарламента?!Смех в залата!Преработи се и той като оня Барека и Джамбаза.Леле какви нагли нахалници?!!!!
28
5
 
8
 
! Отговори
за чиста и свята преди 5 години
Нинова отразява психичното здраве на членовете на БСП.Все още има типове които се опиват от антагонистичното минало на БКП.Всеки народ си има такива типове, но там те са сами и обект на обществено порицание.Тия типове трябва да бъдат държани под око защото подобно на джихадистите са склонни към насилие и най-лошото, над собствения си народ.
27
8
 
13
 
! Отговори
Нинова палач на БСП преди 5 години
С поредните си глуповати предложения Нинова окончателно ще потопи БСП в небитието. Ако в съвсем скоро време комунистите не я изритат от БСП, то тя ще ги изрита окончателно от политическата карта на България. Докато К.Нинова управлява еднолично БСП, те ще губят винаги парламентарните избори, независимо дали са предсрочни или редовни. Не го ли разбрахте все още...
26
4
 
10
 
! Отговори
Гореща Кори преди 5 години
Просто му е завидяла на устичката. Помните ли как се беше пременила като магистралка. Сигурно разнообразява от време на време.
25
9
 
13
 
! Отговори
Z преди 5 години
Листата на БСП е съставена от много силни личности. Станишев бледнее на този фон и напълно заслужено е отвън. Няма защо да прави драми. Просто времето му мина. Не може да бъдеш на гребена на вълната постоянно.
24
5
 
10
 
! Отговори
казах! преди 5 години
Списъка с Евродепутатите на *** Нинова трябва да се предаде на прокуратурата за разследване!
23
7
 
10
 
! Отговори
100 години самота преди 5 години
Елена Йончева е прекалено компрометирана с нагласените си и неубедителни компромати. Нека не забравяме че Сергей Станишев беше подкрепен от Путин.Да се тръгне на формат Корнелия Нинова означава БСП да остане сам самичка.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова обяви, че е по-добре Станишев да остане само начело на ПЕС, за да не е в лична колизия с различията между БСП и партията, на която е президент.Очевидно различията са принципни, а не междуличностни, но на кого му пука. Важна е интригата.
21
9
 
4
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Г-н Станишев е един много мъдър лидер ПЕС който ще го бъде! Защото всички честни и състрадателни хора които свалят ризата от гърба си за бедния, ще ги бъде. Защото за Г-н Станишев Евролистата е без значение. Един бял лист с имена. Честностлистата е по-важна за него.
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е въобще в листата Станишев. Нито Георги Пирински, нито Корумбашев и голямо браво на Нинова!
19
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей за това ще спечелят Герб, този е отврат!
18
4
 
22
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Пожелавам на *** в злобата си да не сложи на избираемо място Станишев. По този начин да го "отлюспи" и той да отиде в АБВ.Най-силно го пожелавам!
17
12
 
18
 
! Отговори
Възрастен преди 5 години
Много е страшно неродени или в памперси деца ,да обясняват безапелационно и убедително как Корни и Ленчето щели ,,ДА ОПРАВЯТ" България. Ей пубери не причинявайте за пореден път този кошмар на родителите си и дядо и баба.Защото само на втория-третия месец ще ,,хванете пътя" както вашите набори през Лукановото,Беровото и Виденовото управление.Днес това е лесно не е като по времето на летище Гандер. Днес е в пъти по-добре,ама вие няма как да го проумеете и защо ние още веднъж да страдаме заради вас