Хайко Маас ни четка: България е сърцето на Европа, силен партньор сте

Той се срещна с българския си колега Екатерина Захариева
Обновена: 20 май 2019 16:42 | 20 май 2019 16:37,
78

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС. Искам да призова гражданите да отидат да гласуват. Искаме да заложим на сътрудничеството, да не се оставим на популистите и националистите. Още по време на своето председателство България си свърши работата по отношение на Западните Балкани. Това каза германският външен министър Хайко Маас след срещата на четири очи с българския си колега Екатерина Захариева, съобщава Нова.

Маас беше категоричен, че предстоящите избори са много важни за Европейския съюз и сподели, че се надява в следващият Европейски парламент да няма много депутати, които да пречат.

"Имаме нужда от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, ако сме единни. Най-добрият начин е да се върнем към основните на ЕС. Трябва да покажем на гражданите, че те са най-важните“, смята германският министър.

Още по темата

На брифинга след срещата Екатерина Захариева изрази задоволство, че срещата се провежда в годината, в която двете страни отбелязват 140 години от началото на двустранните си отношения. Тя представ данни, според които една трета от инвестициите в България са германски, над 5000 германски фирми развиват бизес у нас, а стокообменът ни е най-голям от 1950 година насам.

"Освен бизнес имаме и културни отношения. Немскичт език е сред най-изпозваните. В Германия има 8 учебни заведения, в които се изучава български език и литература", изтъкна Захариева.

Тя обясни, че двамата с Маас са коментирали бъдещето на Западните Балкани и възможностите за тяхното интегриране в ЕС, както и ситуацията в Близкия изток и отношенията на ЕС и Турция. 

Захариева и Маас направиха обиколка на историческата част на София - посетиха ротондата, синагогата и джамията. Министрите се отбиха и през Халите, където Захариева почерпи своя гост с баница и айрян, след което се повозиха на метрото.

Визитата на германския министър в България е съчетана със старта по изграждането на нова административна сграда на германското посолство.

"Поставянето на капсулата в новата сграда е знак, че се развиват българо-германските инвестиции“, отбеляза Маас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
14
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
между другото четох, че комсомолката на брежнев - меркел щяла да прави промени в кабинета си. очаквам хайко да бъде завъртян на поста на русата русалка - министърката на войната, а тя да стане министърка на джендъризъма, който в момента е в ръцете на бившия министер на утрешните работи... и така нататъка... :-)))
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде ще намерят такава колония с толкова бездарни управляващи. Единственото в което са специализирали е собственото им благосъстояние.
26
4
 
17
 
! Отговори
Закон на вселената преди 4 години
Когато западът те хвали, значи не правиш нищо добро за страната си. И обратно - ако те мразят, значи си на прав път.
25
2
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
хайл хайко!отговори народа!:-)))
24
4
 
9
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
в австрийската политика, намесата на тайните служби и медиите на меркел стана явна!но зиг хайко!
23
3
 
11
 
! Отговори
КАЛИНКА ЗАХАРИЕВА преди 4 години
си е лика прилика и ГАБРИЕЛКАТА и с МАЙДЕЛКАТА и с всички БРЮКСЕЛСКИ КАЛИНКИ. Гледам снимките и се чудя къде ли е родното гнездо на европейските селски КАЛИНКИ, дето са се научили да летят над града с Брюкселските улички
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхте ли австрийцитежкак протестират срещу корупцията а тука всластимащият ни разиграва сценки с оатавки и някакъв висок морал, наистина сме м..ърши че го търпим толкова време
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе неофциалното отношение на германците към нас е като към една друга част на тялото, аме ме срам да я кажа....:-)
20
3
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
колко ли бедно духовно трябва да са били родителите на хайко, за да го кръстят с това мюсулманско име!
19
4
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
хайко маас не е слаб! той има на страната си цялата гвардия от лъже-журналисти и служби на заплата при еврейските робовладелци на света, които не се различават много-много от методите на щази.хайко щаази...:-)))
18
5
 
12
 
! Отговори
ЕСССР преди 4 години
тик-так, след 6 дена Льо Пен, Фарадж, Орбан, Салвини и т.н. Печелят и на първото Заседания на ЕвроПарламента се гласува единствена точка - СамоРазпускането на ЕСССР! ЕСССР е буквално в Последните си часове!
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
германците дълго не са имали толкова слаб външен министър като този, нека хвали, нали някой трябва да гласува за германския проект Европа
16
3
 
8
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 4 години
Маас за Затвора, там АфРоканците ще му се отплатят подобаващо!
15
5
 
30
 
! Отговори
Eha преди 4 години
Още ли си мислите че на някой от запад му пука за България....В техен интерес е да сме бедни...Да не мислите че им пука, че нацията ни изнемогва...това е в техен интерес.
14
5
 
9
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
ако хайко маас бе излезнал на афровизията на местото на мадона, а мадона в ролята на бивш министър на правосъдието на гдр-то на меркел, то никой нямаше да забележи разликата... :-)))
13
4
 
26
 
! Отговори
ГЕРБ. преди 4 години
Герб канят преди всички избори по някой евро чиновник, да им казва, че всичко е наред. В Австрия подадоха оставка веднага при първия скандал защото искат народа да има вяра в правителството, а тук вяра имате ли на ГЕРБ, че не крадът? Изглежда дължат услуга на Бойко, че продава държавата ни и не сме им конкуренция в никой отрасъл, за това преди избори ни идват на свиждане.
12
4
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
за хайко маас член първи на конституциите е тази, за ръководната роля на левите *** във всички общества, диктирани от медиините фабриканти на лъжи....господин маас, вие сте долнопробен лъжец!казвам го в лицето ви и се надявам да се срешнем пред съда за тази истина!
11
1
 
22
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 4 години
Братовчеда Ради там ли е бил?
10
1
 
12
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
хайко маас не е толерант, а най-обикновен крайно-ляв хейтър. това е неоспорим факт! или искате да ми кажете, че посещението му при цукърбърг с меркел бе акт на прогресивност?
9
2
 
20
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
хайко маас - ариегарда на неолибералната цензура и диктатурата на ***, глобалисткия пролетарият. в трабантчетата имаше много повече личност, отколкото в самия хайко.