Кой ще спечели и кой ще загуби от ниска активност на евровота?

Социолози: ГЕРБ и БСП залагат на коренно различни стратегии
20 май 2019 12:55, Красимир Ангелов
81

Какво влияние ще окаже евентуална ниска избирателна активност на евровота и кой би спечелил от това? Според социолозите Кольо Колев и Васил Тончев почивните дни около евровота на 26 май могат да окажат негативно влияние на броя депутати, които ГЕРБ ще вкара в Европейския парламент.

Социолозите обясниха, че има огромна разлика дали в неделя ще излязат да гласуват 2 милиона души или 2,5 млн.

Още по темата
Колев бе категоричен, че гласоподавателите на ГЕРБ са по-заможни и е напълно реално да предпочетат да отидат някъде на почивка, вместо да чакат пред урните. Ситуацията при БСП пък била коренно различна, тъй като болшинството от електората на левицата са пенсионери.

Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи

"Бойко Борисов каза, че очаква да има нова афера "Костинброд" преди изборите в неделя, тъй като се подготвя за нещо, което може да се появи в медиите в последния момент и да възбуди общественото мнение. Големият проблем за ГЕРБ е ниската избирателна активност и предстоящите празнични дни. ДПС са абсолютно сигурни за европарламента. ВМРО, "Воля" и другите по-малки партии също гравитират около границата за влизане", разкри той.

Васил Тончев пък обяви, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще са между 5 и 7. И допълни, че ДПС също със сигурност ще вкарат свои представители в европарламента.

"Все още не се знае кой ще е победител. Двете основни партии имат коренно различни стратегии. ГЕРБ залага на направеното досега, докато БСП залага на това, че нещата са нетърпими и трябва спешна промяна в политическото управление в страната. Ниската избирателна активност е много по-добра за БСП и ДПС, докато ГЕРБ ще загуби от това нещо", каза Тончев пред Bulgaria ON AIR.

"Европейските избори са градски избори и темите са много по-близо до градовете. БСП и ГЕРБ са между 5 и 7 мандата. ДПС ще се доближи до стандарта си - около 350 хиляди гласа. ВМРО и "Воля" също правят силни кампании. Десните пък направиха грешка, че затръшнаха вратата на СДС", каза още Тончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
5
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не знам може да е наивно, но след като политиците "искат" да има по-масово гласуване да приемат закон така, че всеки гласувал да има право да получи определена сума. Може би тогава купените гласове ще намалеят тъй като и без това гласувалия ще получи законно определена сума, а и разходите за партиите ще се вдигнат.
8
2
 
24
 
! Отговори
антикомунист преди 4 години
Омръзна ми от манипулативна журналистика....Целта е само една ---да се циментира в съзнанието на хората ,че или ГЕРБ или БСП ще са на власт.....Нека народът да мре като пилци, а вие си бройте победите....
7
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойкот и никакво гласуване. ГЕРБ крадат гласовете на малките партии и си гласуват бюджетна пара, ЕС се разпада и си гласуват само техни заплати. Няма значение и България ще е във В група ако не и в Г група на ЕС. ГЕРБ или ОП нямат значение. Всичките са менте и партийни ЕС калинки. Борисов 2 пъти подаде оставка за некадърност, но е васал на САЩ и Турция и пак се връща.
6
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно е кой ще обвини kypнeлa за загубата.........
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почивните дни не са оправдание за никого, нито за избирател на ГЕРБ, нито за която и да била друга партия. А и кой може да твърди, че активността ще е ниска? Избирателите в България, с изключение на купения вот, не са от най-предвидимите.
4
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да е с управлявашата европейска партия.В противен случай ще сме опозиция в Европа,което хич не е препоръчително.Замислете се преди да гласувате за реалните обстоятелства и статукво.Оставете апартаментите и мислете трезво.ББ ще разчисти ментетата.Помислете с ръка на сърцето кога сте били по-сигурни,по-модерни,с по-голямо самочувствие на европейци.След 30 години преход,това правителство заедно с ЕС донесе най-много позитиви в личен и държавен план.
3
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чисто психологически стратегията на БСП е по-печеливша!"Направеното" от ГЕРБ се вижда единствено от тях самите-Цецо,Цеца,Веждю и други видни многоапартаментчици!
2
3
 
30
 
! Отговори
Боковистика преди 4 години
Всичко зависи дали и колко от измамите ще минат. Тези да не ми се правят на големи политолози! Всичко е фокус и магия.
1
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ бсп-дпс!!!!!!!!