Евродепутатите ни – от 4 партии, ГЕРБ вкарва 1 повече от БСП

"Барометър България": Чака ни слаба избирателна активност
24 май 2019 07:30, Красимир Ангелов
107
Евродепутатите ни – от 4 партии, ГЕРБ вкарва 1 повече от БСП
Снимка: Reuters

Четири партии ще изпратят представители в европейския парламент, сочат данните от проучване на "Барометър България", проведено със собствени средства на агенцията в периода 20-22 май сред 706 души.

Още по темата
От там отчитат, че с наближаването на изборния ден намерението на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8% на 37,5%. Заедно с това обаче се покачва и процентът на твърдо решилите да не гласуват - от 29,7% на 33,6%, за сметка на колебаещите се - от 36,7% на 28,9%.

Тенденцията за превес на ГЕРБ пред БСП се запазва, въпреки продължаващата размяна на предизборни остри реплики между лидерите на двете партии. Според социолозите обаче това не носи особена полза за никоя от двете формации, като по-скоро започва да отблъсква избирателите им. Твърдо желание да гласуват за ГЕРБ заявяват 30,9% от анкетираните, а столетницата подкрепят 27,2%. Това би гарантирало 6 сигурни евродепутата за ГЕРБ и 5 за БСП, с възможност да нараснат с още един в зависимост от финалната избирателна активност в неделя.

На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

ДПС също ще имат сигурно представителство в Европарламента със заявена подкрепа от 10,5% от участниците в проучването. Движението по всяка вероятност ще излъчи 2-3 евродепутата.

ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки продължава да привлича симпатизанти
и подкрепа им нараства до 8,3% от анкетираните, което също осигурява представителство в Европарламента, отчитат от "Барометър България". Това донякъде отговаря и на общоевропейската тенденция за повишена подкрепа към патриотични организации и ако ВМРО съумее да запази и дори увеличи одобрението си до неделя, може да си осигури и втори евродепутат, смятат социолозите.

Прави впечатление в хода на изследването, че значителен дял от избирателите не знаят дори датата на провеждане на изборите за Европейски парламент и отговарят с "не се интересувам" – факт, който може да се обясни както с възприятието на евроизборите като нещо ирелевантно към ежедневието на българите, така и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни около неработния и празничен 24 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберска психическа подготовка за фалшификациите
9
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам ме е че ДПС е транспортиран политическа сила .Къде в Европа има про арабски и про турски партии ,къде .Що за наглост тук турските мюсюлмани да имат .Български простотии .Искате да борите корупцията ,а изначално не спазваш конституцията .
8
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчни, *** и нагли. Това е хунтата от лъжци. Сваляме ги!
7
17
 
43
 
! Отговори
Sic semper tyrannis преди 4 години
Бойкотирайте евроизборите! Строшете урните! Изгорете бюлетините! Долу евротиранията! Да живеят жълтите жилетки и демокрацията!
6
5
 
45
 
! Отговори
Пипилота Виктоалия преди 4 години
Аз лъжа тебе, ти лъжеш мене, ние пък вас!
5
19
 
45
 
! Отговори
Искра Фидосова преди 4 години
Аз шъ гласуам за ГЕРБ и бат Бойку
4
15
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦЕЦО АСАНСИЬОРА -ЗАВЪРШИЛИЯ ПОМОЩНОТО ДАСКАЛО ВЪВ ВЪРШЕЦ ЗА БАВНОРАЗВИВАЩИ ПАК РАЗВЪРЗА КЕСИЯТА ДА ПЛАТИ ЗА ПОРЕДНАТА (СОЦИОЛОГИЧЕСКА) МАНИПУЛАЦИЯ .АКО ИЗВАДИМ ОТ СПИСЪЦИТЕ МЪРТВИТЕ ДУШИ ДЕТО СА МИЛИОН И ПОЛОВИНА ДЕТО ГЕРБ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ФАЛШИФИКАЦИИ ПО ИЗБОРИТЕ ЗА ГЕРБАВАТА КРАДЛИВА ШАЙКА ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО ДУПЕТАТИТЕ НА ГЕРп,ГЕРБАВИТЕ КАЛИНКИ И РОДАТА ИМ. ТОВА ПРАВИ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4-5 ХИЛЯДИ ДУШИ .ТОВА Е ИСТИНАТА НЯМА НОРМАЛЕН ЧОВЕК КОЙТО ДА ГЛАСУВА ЗА ТАЗИ ГЕРБАВА ПРОДАЖНА *** .
3
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И откъде знаете???? Още не сме гласували!
2
7
 
58
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Пак ли обърнахте палачинката и така до обед после пак, и пак, и пак ха-ха егати драскачите.
1
7
 
60
 
! Отговори
град козлодуй преди 4 години
хората просто им омрьзна да ги льжат