ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите

"Галъп" представя електоралните профили на избирателите
27 май 2019 15:00,
289
ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите
Снимка: БулФото

ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин, а БСП остава първа политическа сила при пенсионерите. Това сочат данните на за електоралните профили на избирателите на социологическата агенция "Галъп".

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

За сравнение, при ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6%), но има и пренос към БСП (5%).

Още по темата

Според социолозите, тези данни са знак, че БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на управляващите. Той е по-твърд, но и определено по-малък. ГЕРБ пък е фракцията, която има повече периферия за мобилизиране.

Оказва се, че ДПС е втора политическа сила сред младите гласоподаватели, тези между 18г. и 30г.  Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства – и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти.

Сред най-образованите – висшистите – „Демократична България“ е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, коментират експертите от "Галъп", като се има предвид традиционният профил на партията.

Изненада на тези избори е и загубата на БСП на лидерството при вота в селата. Там сила набират ГЕРБ и ДПС. Силните резултати на "Демократична България" в столицата обаче, може да показват, че докато ГЕРБ мобилизира подкрепа в селата, губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Вероятно, част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе, те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Данните са на социологическата агенция "Галъп" и са от екзит пол към 20:00 на 26 май. Експертите предупреждават, че подобен тип данни по-скоро имат стойноста на ориентир, отколкото абсолютно мерило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Нека всички, които не ядем асфалт, да игнорираме тези гадни нови магистрали, и да си шофираме по нивите и третокласните пътища.
134
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нека нашите любими пенсионери да не развалят бъдещето ни като гласуват за бкп а си стоят в къщи и да си гледат здравенцето.
133
5
 
16
 
! Отговори
Истина преди 5 години
25-26% са гласували от тях една трета няма за герб, което прави 8% от всички. За какги глупости говорите "средния" българин. Йордан Бързаков с тази статия разбирам че ще некадърен както повечето от герб!!!
132
4
 
22
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Хич не е партия на средната класа.Партия на апаратчици, калинки,и бивши комунисти
131
3
 
14
 
! Отговори
''среден б преди 5 години
Среден пръст за ГРОБ.
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кефи ме как се самозабравят тея *** дето по малко от една десета гласуваха за тях защото хората разбират че са същтите мекерета .
129
3
 
15
 
! Отговори
- преди 5 години
Абе, ***, кефите ли се че делянчо е вашият представител в европата, а???
128
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само един от познатите и приятелите ми гласува винаги за герб, но този път беше в чужбина. Тогава КОЙ???А някой да е участвал в екзитпол вчера?
127
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% сте Дe Били, щом вярвате на подобни "изследвания".
126
2
 
14
 
! Отговори
Анализ преди 5 години
ГЕРБ - партията за която гласуваха държавните чиновници с високи заплати и онези който печелят търгове и европейски субсидии. Това е партия на капитала и държавните структури.БСП - партията лъжа за социална държава. При нея има капиталисти и приватизатори а възрастните хората са заблудени ,че видите ли ще им вдигнат пенсиите.Заключение: И двете партии са родени от една майка БКП но са от различни бащи.Единия гербериста е арогантно лъжлив а другия бесепара е мазник и подмолен.
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес ми хрумна един много любопитен въпрос.Как така управляващата партия търпи, прекия си конкурент в интересни бизнеси, с предприятия, където има преобладаващо участие държавата.Ако аз бях на позиция на силовика ЦЦ, щях да ги измета от бизнеса с продажба на ток, примерно.Обаче това не става.Някой по голям, определя квоти, кой колко и от къде. Гарван, гарвану око не вади. Останалия театър явно е режисиран, и от това се хранят и медии, и социолози. Дали народа ни е глупав като не гласува ?
124
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя е жената на прозрачния ви честен и близък открит с вас Бойко Борисов? Знаете ли я?
123
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некоректни изводи. Ниската активност оставя управляващата партия да победи, защото само гласовете на користно заинтересованата администрация и партийни кадри и близките им са достатъчни да спечелят. Респективно пенсионерите освен че тънат в мизерия - те са репресирани и от управляващите, очевидно, не са и користно заинтересовани защото управляващата партия се е доказала като корупционна. Патова ситуация. ГЕРБ унищожава самата възможност за алтернатива на себе си и на БСП едновременно.
122
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не случайно средният е в кавичкии не само при пенсионерите има и.д.и.о.тиако болшинството бяха нормални щяхме да имаме управници като в австрия италия унгария полшавсе държави които защитават собственият си интереса не са изтривалки на краваршингтонбългария скоро ще е само географско понятие за съжалениесъс средни българи по със 7 апартаменто и къщички за гости
121
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свиквайте. Вероятно има и термин, но обяснително обслужващите държавата си пазят хляба и кариерния ръст. Иначе тази статистика е стъкмистика.След горе споменатите, най активни в гласуването са пенсионерите. И всред тях има всякакви гласове. Е вероятно преобладава носталгия, но не вярват на БСП че може да промени нещо.Следващата най масова категория са скоро добилите право на глас. Най не гласуващите са от активните поколения, необвързани с държавн. структури.Без външна намеса ГЕРБ са бетон.
120
17
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Дъртите рубладжии на БСП не са проблем за България , тях Господ утре ще ги прибере при себе си ! Най-хубавото е ,че младите рубладжии на Атака са прекалено малко в България , затова Атака никъде не фигурира !
119
12
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До Анонимен 123 Пенсионер съм и никога не съм гласувал за БКП и БСП дори при Живков. Моля не ни обиждайте. Не всички пенсионери са ***..о..ти.
118
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Считам се за средностатистически Българин. Не съм гласувал за ГЕРБ и нямам познати който да са гласували. Нещо намирисва цялата работа.
117
1
 
2
 
! Отговори
да преди 5 години
До ННГлупавият и ***!
116
3
 
16
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
Аз не съм ***, вие сте прости, че гласувахте за мен, кой се е минал, минал се!!