Приказки за перкусии и още нещо

Ударните инструменти са като ударите на сърцето, споделя музикантът Александър Цветков
19 фев 2015 11:16, Петя Славова
0
Приказки за перкусии и още нещо
Noble Drummers. Снимка: "Фортисимо Фамилия"

Ако допреди стотина години хората са приели, че ударните инструменти са имали второстепенна роля в оркестрите и дават само ритъма на основната мелодия, изпълнявана от друг инструмент, то днес съвсем спокойно може да чуем цели концерти, изпълнени единствено от тях. „Това е точно така”, отбелязва пред Dnes.bg Александър Цветков от Noble Drummers.

Той и останалите от музикалната трупа разказаха пред малките деца в зала „България” за втори път „Приказки за перкусии”. Спектакълът бе с участието на Адриана Николова – Печенката и актьора Теодор Елмазов част от програмата на Фортисимо Фамилия. Музикантът отбеляза, че едва през 20-и век ударните инструменти намират основно приложение. Даже някои композитори започват да им отделят главна роля. 

„Ударните инструменти биха могли да бъдат и солистични инструменти. – споделя още Александър Цветков - Имат страхотни възможности и атрактивността им е доказана. И през годините, когато сме свирили, винаги публиката е била във възторг от тяхната ефектност.”

Иначе „Приказки за перкусии” е направено специално за децата. Този спектакъл е малко по-различен от първия.„Гледаме с колегите всеки път да представим нещо по-интересно, да покажем нови инструменти, за да сме любопитни за публиката.” В спектакъла музикантите използват традиционни пластинкови инструменти, като ксилофон, глокеншпил, вибрафон и маримба, но най-вече децата бяха спечелени със звуци, които издават животните. Повечето инструменти идваха от Африка.

„Всъщност подобна модерна вълна към този вид се наблюдава отдавна в Европа, отбелязва Александър Цветков, който прави подобни дръм съркъли. Събира хора, които не познават добре тези инструменти и докато свирят, се получава любопитен барабанен кръг. „Всеки показва нещо от себе си – пояснява музикантът - Хората го аплодират и събират енергията си.”

Що се отнася до концертите на Фортисимо Фамилия, изобщо не е случайно, че ударните инструменти представляват такъв силен интерес у детската аудитория. „Може да се каже, че първите инструменти на бебето след човешкия глас са именно ударните. – отбелязва Александър Цветков - Древните хора са използвали камъни и дървета, а в по-модерни времена инструментите са модернизирани.

В крайна сметка инструментите са у всеки от нас. Точно и затова децата са толкова спонтанни. Ненапразно те са най-податливи на него. Случвало се е да правим образователен концерт в някой град в провинцията и като идем отново там след две години, става ясно, че някое дете се е запалило след нашата музика и е продължило да свири я на барабан, я на китара. Ударните инструменти подтикват към творчеството, най-малкото и са по-близки до хората. Все пак на всеки от нас сърцето тупти ритмично.”

Иначе самият Александър Цветков се е запалил по тях още като е бил 10-годишен. Така се е пристрастил, че кандидатствал в Музикалната академия, въпреки че междувременно си счупил ръката. „Ударните инструменти са като болест. – обяснява музикантът – Започне ли човек да свири на тях, не може да спре. Дори и да се занимава с нещо друго нещо през живота си, се връща винаги към тях.”

Още нещо любопитно сподели музикантът. А именно, че според изследване свиренето на барабаните променя мозъчните вълни. Човек от нервност, изпускайки парата, минава на т.нар. алфа ниво – нивото на релакс. „Старая се като свиря на барабани да поддържам тонус и тези инструменти ми дават една добра емоционална форма и настроение. Във всички случаи е заразително.”

Следващите концерти от програмата на Фортисимо Фамилия са на 21 и 22 февруари отново в зала „България”. Тогава актрисата Стефания Колева с помощта на музиканти ще ни разкаже „Приказка за виолончело”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари