У-лицата: Pussy Riot и лесно ли е да си активист в Русия

Ще остана в страната си, каза Надя Толоконикова пред Dnes.bg
Обновена: 28 юни 2016 15:27 | 19 окт 2015 11:12, Петя Славова
74
У-лицата:  Pussy Riot и лесно ли е да си активист в Русия
Снимка: архив, Reuters

Надя Толоконикова от Pussy Riot

Прочети още на: http://www.dnes.bg/kino/2015/10/15/nadia-tolokonikova-ot-pussy-riot-inkognito-u-nas.279806 

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещгнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Надя Толоконикова

Тя е част от пънк бандата Pussy Riot. Успя да ядоса президента на Русия като през 2012 г. помоли чрез песен Дева Мария да "изгони Путин". Акцията се случи в руска църква, а заради дързостта си тя и колежката й Мария Альохина постояха малко повече от година зад решетките. Миналата седмица Надя бе у нас и ни изненада с акция като нахлупи на някои от лицата на скулпутурите на Руския паметник цветни маски. Носеше розово прасенце и (не)волно го сравни с човек, който притежавал голяма част от медиите в страната ни.

Още по темата
Присъствието на пънкарките е прието спорно по света. От една страна събират много последователи, докато други ги възприемат като продукт на американската политика.

А основната причина да ни гостува заедно със съпруга си Петър Верзилов, е снимките на американски документален филм, който изследва корупцията в постсъветските страни. "Режисьорът е намерил сходства между вашата и нашата страна. Опитва се да изследва тези прилики отблизо. В България, както и в Русия е много ниско нивото, в сравнение с Европа, по разкриване на корупция. Хубавото е, че май вече сте приели закон, който да промени нещата. Много бе интересно пребиваването ми у вас. Успях да се запозная с много хора, голяма част от младите ви активисти, които напълниха улиците ви през 2013 г. С тях направих акция в центъра на София".

За България

"Не идвам за първи път тук. На 13 години бях на детски лагер на морето. Нямам много хубави спомени. Всичко се случваше под строй, никъде не ни пускаха.

За цензурата в Русия и затвора

"Обикновеният човек в Русия не усеща особено цензурата. Причината е ясна - той много работи, но заплатата му е твърде ниска и няма време да се интересува. Но ако му предоставиш информация, той е възприемчив. не е глупак. Ако започнеш да разказваш и показваш различни източници на информация, хората се научават и да търсят. В затвора се срещнах с толкова различни хора. Те принадлежаха на друго общество, работиха в различни сфери. Но всички ми носиха вестници, които описват обективно случилото се с нас. Това ми вдъхваше вяра. За мен този период от живота ми бе много ценен опит.

Не е лесно да си политически активист в Русия. А ако си такъв, предполагаш, че може един ден да се озовеш в затвора, но докато не се случи вътрешно не вярваш, че това ще стане точно с теб. Ние не нарушхиме закона в Русия. От наша гледна точка сме правили акции, спазвайки закона."

Мадона

"Тя ни поддършаже, докато не бяхме на свобода. Това бе важно. Много гръмко бе посланието й. По-късно успяхме да се срещнем и да разговаряме. Тя показа заинтересованост да помага на активистите, особено на жените."

Оптимист или песимист

"Аз съм дългосрочен оптимист. Мисля, че скоро ще има промяна в страната ми, но преходът към живота, който искам, включващ европейските ценности, няма да се случи бързо. Дори да се появи друг президент, ще има нужда от много време да се настроят по нов начин и институциите. Най-вече образователните и културните. При нас ценностите се възприемат двустранчиво. Искаме свобода, но хората с различна сексуална ориентация се налага да се крият и са подложени на тормоз. Много хора не виждат проблема в това. На тях им е удобно да вярват, че е нормално подобно отношение и си затварят очите, ако попаднат в подобна ситуация.  

Иска ми се да се развиват културните институции, в частност за съвременното изкуство. Да има повече библиотеки. Да се водят повече лекции. Да идват различни художници, да гледаме нови кураторски изложби. Но това ще се случи само, ако има нормални политически промени.

"Правата на човека" е свързана със знание и информация, която у нас се разпространява само в тесни затворени кръгове и нещо, ако може да се направи и промени, е чрез журналисти и адвокати, но не и като инициатива на институциите.

 И въпреки това съм избрала да живея в Русия, защото разбирам хората. Много художници вече си отидоха, скъсаха връзка с родината си. У нас това бе национална трагедия. Аз искам да остана!

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
19
 
9
 
! Отговори
СМЕРТЬ РОССИИ преди 8 години
До Жалки са !Жалък си ти!Ако не беше Руската империя - главен враг на България, сега българите щяхме да сме няколко милиона повече!Да не забравяме, че Руската империя откъсна 93000кв.км от територията на Българската екзархия, която дори султана е признал и остави 3000000 българи зад граница на произвола на съдбата и тормоз от гърци, сърби, турци и румънци!Трижди да бъде проклета Русия!СМЪРТ!
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са женици с хормонални проблеми, които си мислят, че водят политическа борба, а всъщност за използвани от вражески сили да вършат вреда на собствения си народ.
20
2
 
19
 
! Отговори
преди 8 години
Търсачки на слава и медийно внимание. Тук също много хора се препитават,като правят скандали и сеир за останалите.
19
3
 
11
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Малко са ги били бащите им, който щади каиша така е
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези са измислени активисти. Хората изтъпяха тотално по света. Или просто масово е имало ***, но поради липсата на технологии не сме научавали за тях. Да си активист означава в днешно време да си показваш гърдите или да вандалстваш в църква, да крещиш силно и да се биеш с полицията. Аз го наричам простащина и лумпенщина. Има много по-цивилизовани начини за прокарване на политически идеи или законопроекти като обикновен гражданин, но за това се изисква МОЗЪК, които някои маймуни нямат!
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪЛНА ДЕГРАДАЦИЯ! Но всеки човек сам си избира живота. Има хора които предпочитат да създават и такива които обичат да рушат. За да създаваш се иска умствен потенциал, извисеност и дарба. А за да рушиш не е необходимо нищо от гореизброените.
16
3
 
15
 
! Отговори
Sty преди 8 години
"Не ни пускаха никъде, всичко беше под строй"А как трябва да се процедира спрямо едно 13-годишно в друга страна?Да го пуснат да обикаля където си иска без надзор ли? Меко казано - малоумщина
15
0
 
7
 
! Отговори
5555555555 преди 8 години
тук цари жестока цензура - три звездички, като за долнопробен тризвезден хотел
14
2
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Тези нямат нищо общо с пънка. Това е извращение
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПроповедникаКаква е тази история със замразените пилета? То, от такива психиатрични клиентки всичко може да се очаква, но интересни са подробностите. За пръв път сега чувам.
12
1
 
12
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Някой да е чул тяхно музикално изпълнение и ако може да каже нещо по въпроса.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
към 21Първите *** скриха думата у.р.о.д.и, а вторите ***скриха думата преда.тели или нещо подобно. Тези думи не са забранени. Не трябва да се плашим от истината и да я забраняваме. Нали няма цензура. Или да?
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожо Славова- човек трябва да има някакъв нравствен филтър, но вие явно нямате такъв. Криейки се зад свободата на словото правите от едни платени провокаторки герои и им давате поле за изява. Това е отвратително и в крайна сметка антибългарско, но да се сетиш за това е явно трудно за сайта.
9
1
 
13
 
! Отговори
sgt Hale преди 8 години
И какво точно влагат в думата "Активист"?? Активен спортист? Активен общественик? Активен какво?
8
3
 
27
 
! Отговори
Жалки са ! преди 8 години
Да си предател в Русия е опасно, но доходоносно. А да оскверняваш църква, джамия или какъвто и да е храм, за да си направиш реклама е гнусно и е признак на нисък интелект. Между другото, тази и в България прави същото - осквернява паметник на умрелите в борбата против фашизма. Тези хора не са виновни, за политиката на СССР след ВСВ, нали? Те са освободили и Русия, и нас, а и цяла Европа от фашизма. Ако не бяха тези милиони загинали руснаци, сега българи просто нямаше да има.
7
1
 
10
 
! Отговори
опитаха се преди 8 години
да провалят откриването и на Олимпиадата.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия са срам дори за ПЪНК-ОБЩНОСТТА, към която неоправдано сами се причисляват, никой не се интерсеува от бездарни продажници.
5
2
 
11
 
! Отговори
Мерак Петко преди 8 години
Абе като за един път става...
4
4
 
28
 
! Отговори
Путин преди 8 години
Гнуcни , нечистоплътни брaнтии.
3
2
 
17
 
! Отговори
Защо ли? преди 8 години
Тизи пуси, не го пиша в превод на български , че ще ме изтриете, са много незабавни и дори противни.След като вие ще ме баннете, ако напиша превода на пуси на български, то защо да не ги банне Путин, при това под натиска на общественото мнение на хората, които се гнусят от тия гнусарки?