Като не харесвате българска музика, яжте пасти

Най-въртените песни в българския ефир са... румънски
Обновена: 28 дек 2010 11:55 | 24 дек 2010 14:10,
204
Като не харесвате българска музика, яжте пасти

0,1. Това е процентът на българската музика в българските медии.

Класическите оправдания са, че не им е във формáта, че не е достатъчно добра, че феновете не искат да я слушат. Радиата работят с „проверени“ плейлисти и почти нищо ново, неизвестно, непознато няма място там.

Поредното доказателство е официалната годишна еърплей класация на България, изготвена от БАМП и Nielsen Music Control, която излезе тази седмица. Тя отразява реалния брой ротации на 20-те най-популярни радиостанции и музикални ТВ канали у нас.

И показва, че най-слушаното парче е Samba на румънката Андреа Баника, което е в компанията на още 2 румънски песни в топ 10 (цялата класация + медиите, на които се базира вижте тук!).

Ако изключим специализираните станции за рок, българска музика и попфолк, родната продукция нито се гледа, нито се слуша в електронните медии (без интернет).

Естествено, изключения не липсват – има група от поп изпълнители, всички станали известни в началото на десетилетието или преди това, които имат достъп до ефир – Графа, Мария Илиева, Миро, Галя, Любо. Старите и нови песни на групи, като Остава, D2, Ъпсурт, Gravity Co и Уикеда също от време на време, макар и по-рядко, пробиват стената. Както и носталгичният звук на българската естрада. Първите сингъли на победителите от музикални риалитита. И не на последно място – платените от голям рекламодател ротации, които произвеждат „хитове“ .

От другата страна е така нареченият „ъндърграунд“ – десетки качествени изпълнители и групи, които пълнят клубовете в столицата и страната цяла година, но явно не са достатъчно „радиофонични“, или вписващи се в дадения формат.

Всички те съзнателно са абдикирали от всяко желание за медийна популярност и активно и адекватно ползват социалните мрежи и каналите за видео споделяне като ефективен начин за комуникация.

Привържениците на българската музика биха казали, че държавата трябва да подкрепя продукцията си (известния „френски модел“), но любов и фенове със закони не се произвеждат.

Освен това шовинизмът на българите у нас и в чужбина е изцяло насочен към музиката, която е най-близка до фолклора. Правилният бизнес модел, с който поп фолкът работи, направи индустрия, чиито производен цикъл е затворен в себе си (записи, медии, промоция, клубове, разпространение, мърчъндайзинг и т.н.) и съответно – идеално работещ. Доказателство: тази година Пайнер с лека ръка направи турнето си безплатно.

Чуден пример от последните дни е премиерата на новото парче на Румънеца и Енчев (справка - тук), която съвпадна с представянето на нов и доста поп насочен дует – Dokle & Greesh. Излишно е да се споменава, че рапърското дуп присъства в сутрешни блокове, печатни медии и радиостанции въпреки негативния аспект на говорене за откровената чалга в парчето и неадекватно плагиатстваните идеи във видеото.

За сметка на това новаторското представяне на Urban/Hot AC дуото заинтересува малък брой медии и събра предимно музиканти в претъпкания клуб, където бе представено.

На същия принцип любими на медиите са Красимир Аврамов и Деян Неделчев. Заради тъжната народопсихологическа черта да не харесваме собствената си музика (артисти, творци, интелектуалци, всички, които не са „като нас“ и които трудно можем да принизим с подигравки).

Така със слаба обществена подкрепа преминаха всички протести на различните артистични гилдии, въпреки целенасочените (осъзнати или не) действия на Министерство на културата в посока откровена вреда на редица изкуства. Докато евтината сапунка между попфолк певица, плеймейтка и футболист бе на всички първи страници и в праймтайма.

Кръв, секс, скандали и евродиско.

Има ли алтернатива на всичко гореописано? Споделете мнението си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
0
 
! Отговори
Lori преди 13 години
Mnoooogo ste pravi - nie nqmame televizia koqto da puska klipove na nashite pevzi koito sa mnogo dobri - ima i mnogo novi koito sa mnogo dobri no ne gi puskat po TV - taka naprimer az haresvam edna pesen koqto chuh po BG Sat - konkursa Arlekin koito se provede v Pleven - pesenta se kazva Ako me chakash - pee q Nora mislq Doncheva no nikade ne moga da q chuq i vidq - do koga shte slushame tazi poshla chalga??? Vzemete nai-posle merki da imame televizia koqto da puska samo bulgarska muzika?!
188
0
 
0
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Ами всъщност новото се търси, но по радиата не се предлага! и аз питам защо? Това, което хора от бранша са ми споделяли не е особено лицеприярни и става дума за пари. Дори рок - групите ни, които са жестоки не ги въртят, но феновете ги издирваме под дърво и камък. Помните ли група Лора? Сега взривяват Ирландия под името аморика! И са адски добри! къде ги въртят тук? а за попфолка - това е смесица от муз на съседите и доста силно се промотира от медиите ...
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
думата ''радио'' няма мн. ч.
186
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 13 години
Да, съгласен съм за Шеки. Групата в новия си състав звучи страхотно. Слушал съм ги в Пловдив- Полинеро плейс. При това правят страхотно шоу.Да, да, има готини български групи, но няма кой да ги популяризира- едно си баба знае , едно си бае- да не изреждам постоянните групи, които се уреждат за концерти, че ще им направя реклама
185
0
 
0
 
! Отговори
ASЕХ преди 13 години
Защо не чуете новия албум на една страхотна ъндърграунд група като "Шеки енд дъ блъд рейн"?Има на страницата им няколко парчета от него. Единствената истинска рок банда в момента с качествени парчета.До момента такива групи се изявяват само в рок клубовете в страната и евентуално ако някой ги покани да откриват концертите на чужди групи, както се случи с тази група- откриха УАСП.
184
0
 
17
 
! Отговори
vlady преди 13 години
The Revenge Project, Despoth, Embrace by Dark, Demenzia, Hyperborea, Massgrave, Проказа, Past Redemption и др. Слушал съм изброените групи по клубове в София и са наистина класни музиканти с потенциал
183
1
 
8
 
! Отговори
vlady преди 13 години
The Revenge Project, Despoth, Embrace by Dark, Demenzia, Hyperborea, Massgrave, Проказа, Past Redemption и др. Слушал съм изброените групи по клубове в София и са наистина класни музиканти с потенциал
182
2
 
3
 
! Отговори
народна музика преди 13 години
ами като не я разбира народа и е толкова сложна - защо се казва народна?Народна музика е това, което се пее на сбирки - рождени дни, купони, най-различни поводи - стига една китара а понякога и тя е ненужна.Всичко останало е минало покрай народното...
181
1
 
3
 
! Отговори
Бг музика преди 13 години
Какви закони за защита на музиката - смешен плач!!!Хайде да въведем защитни мита - който слуша чужда музика - да плаща наказателен данък, който гледа чужда телевизия - направо затвор а който посещава на нета страници различни от българските - направо лишаване от гражданство.
180
1
 
3
 
! Отговори
шовинист преди 13 години
Моля, бихте ли ми обяснили, какво означава "шовинизъм" и каква е връзката му с музиката?Благодаря предварително за изчерпателният и верен отговор.
179
0
 
0
 
! Отговори
45657 преди 13 години
ne slusham radio no edin pat si pusnah i slushah okolo 30 minuti napravi mi vpechetlenie che niamashe vazmojnost slushtelite da kazvaty koia pesen iskat da chuqt
178
1
 
2
 
! Отговори
gaaa преди 13 години
mn zle bg musikata,kazvame che chalgata e prydnq,no pop izpylnitelite sa pod vsekakva kritika...rumancite sa svetlinni godin i napred
177
0
 
7
 
! Отговори
Ная преди 13 години
мерси съм за бг музиката.... и за румънската, и за която ще да е от региона. отивам да ям пасти.... и да не слушам бг радиостанции
176
2
 
13
 
! Отговори
дръзка преди 13 години
Статията е добра, можеше и повече - като например, че за да се пуска само румънско не е по желание на радиослушателите, а щото е платено на радиото. Това е дами и господа! Ще слушаме албанско диско и македонски джаз, но бг музика няма да има, поради фактът, че няма закони, които да защитават родното. Ей затова се протестираше пред седмици, но бг-тата им се привидя, че пак за кинти се проси. За права се протестираше.Иначе още 10 години ще внушават, че у нас има само чалга и ще вземем да повярваме
175
0
 
1
 
! Отговори
kam Елена Пенева преди 13 години
малко си попресилила не6тата в статията си. като няма вкусни БГ пасти,6то да не ядем румънски,като са по-сиропизирани?!в 1 си праВА оба4е: шовинизмът на българите у нас и в чужбина е изцяло насочен към музиката, която е най-близка до фолклора.аз осъзнах това 4увство то4но кокато бях извън БГ.
174
0
 
8
 
! Отговори
жоро преди 13 години
българската народна музика е свирят '' КАНАРИТЕ" , ИБРЯМ , ПЪРВОМАЙСКАТА ГРУПА , ЛЕНОВСКАТА ГРУПА И мн.др. но за тази музика е необходимо талант , инструменти , уредби , оркестър , много са разходите за нея. И понеже тя се пее и свири от истински хора и инструменти , много хора не я разбират. в нея има повече от 2-3 тона и текста е повече от 2 изречения и за повечето българи и Слави Трифонов е като висша математика. необходими са повече от 2гр. мозък.
173
5
 
1
 
! Отговори
ДНК преди 13 години
Каквото искат да пишат отчаяните,/дали им се повръща от чалгата,или др./техен проблем!Истината е ,че човек не може да избяга от себе си ,ДНК и много хора са го разбрали ,малцина са онези ,които прикриват истината и се опитват да избягат от нея! Не случайно 90% в Бг. слушат музика с ориенталски произход!
172
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То 90% от така наречената българска музика е крадена от някъде и превърната в чалга хит, а останалата са някой стари естрадни ***.....раси, които *** като прасета на коледа. Как да ги слушам????
171
0
 
15
 
! Отговори
56 преди 13 години
Чалга въобще не слушам.То тя и не е българска.Колкото до другите изброени групи и певци, кои от тях мат да те качат на дансинга ей тъй импулсивно.Като се научат да правят музика като Форинър-тогава.
170
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като видя да се друса кючек и аха да повърна!