Седмица с Dnes.bg: Миленита, Гъливер и Туристът

Най-интересното от културния календар на София
Обновена: 3 яну 2011 17:11 | 3 яну 2011 13:57,
2
Седмица с Dnes.bg: Миленита, Гъливер и Туристът
Миленита. Снимка: Личен архив

3 януари, понеделник

ПРЕМИЕРА

Туристът
Джони Деп е невзрачен случаен турист, а Анджелина Джоли – божествена изкусителна шпионка. В общия им филм те редуват пищни красиви вечери с нереални каскади на фона на романтична Венеция. Екшън, подправен с хумор, романтика и нелоши актьорски изпълнения – стриктно придържащ се към лекия жанр. Още – тук!

Приключенията на Гъливер

Джак Блек в поредната вариация на най-обичайния си образ – смотан неудачник, вманиачен в музиката и видеоигрите – попада в Лилипутия. Познатата историята на Джонатан Суифт е допълнена от забавни препратки към игри и фантастични филми, които от време на време са достатъчно остроумни, за да ни разсмеят. Оттам нататък всичко зависи от степента ви на податливост на хумора на американски комик и екипа.

КИНО

Исус от Монреал
Завладяващият филм на Дени Аркан от 1989 говори за цяла палитра от проблеми, описани от самия режисьор, като: "Големия взрив и формулата на кока-колата, така и за монолога на Хамлет и фашистите, които се причестяват всеки ден". Лентата предлага нова интерпретация на евангелията, но и строг и критичен поглед върху съвременното общество и шоубизнеса, поднесен с чувство за хумор, интелигентност и чувствителност.
 

Група актьори поставят противоречивата пиеса за страстите, която отразява по скандален начин ортодоксалното възприемане на религиозните догми. Постепенно актьорите започват сами да живеят с тази страст, ставайки част от филм, който е едновременно богохулен, но и доказателство за истинска вяра в човека…
Одеон Филмотечно кино
3 януари (понеделник), 19,30

4 януари, вторник

КИНО

Плачът на мравките
Иранска двойка пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население – индийска сватба, срещи с гурута и традиционното къпане във водите на река Ганг. Запада на Изтока среща бедността и разсъждава върху проблемите за живота, любовта и смъртта. Приказното им пътуване, разбира се, е към себе си, а тайнствата са показани през очите на двама влюбени.
Euro Cinema
4 януари (вторник), 18,00

ТЕАТЪР

Монолози за вагината
От жени за жени, по документални материали, Ева Енслър скандализира света с крайната откровеност на емоциите в провокативния си текст. Между смеха, гнева, тъгата и пълната разголеност на чувствата и мислите, „Монолози за вагината“ е пиеса, от която всеки може да научи повече за себе си и другия.
Театър 199 Валентин Стойчев
4 януари (вторник), 19,30

5 януари, сряда

КИНО

Рапунцел и разбойникът
20 години след последния филм по класическа приказка („Красавицата и Звяра“ – 1991), Дисни ни предлага смесица между познат сюжет хумористични и поучителни модерни допълнения. Познатата история на Братя Грим за принцесата с дълга коса, спасена от принца от високия си затвор, тук е преобърната в романтична комедия за самовлюбен разбойник, който намира грешно скривалище – личната кула на дългокоса бойна мадама. В приключенията са въвлечени куп забавни герои – своенравен жребец с характер на куче, симпатичен хамелеон, зла вещица, чувствителни главорези. Всички заедно ни припомнят, че любовта и доброто винаги побеждават накрая. Поне в приказките.
Cineplex
5 януари (сряда), 10,30, 12,30, 14,30, 18,15
Арена The Mall
5 януари (сряда), 11,50, 14,10, 16,15, 18,20, 20,40
Арена Запад
5 януари (сряда), 10,45, 11,30, 12,50, 13,35, 15,00, 15,40, 17,50, 19,30, 20,10, 22,15
Арена Младост
5 януари (сряда), 10,45, 11,30, 12,50, 13,35, 15,00, 15,40, 17,50, 19,30, 20,10, 22,15

ТЕАТЪР

Битие 2
Текст на един от най-нашумелите драматурзи в света – Иван Вирипаев. Базиран е върху писма, монолози и песни на лекуващата се от шизофрения учителка Антонина Великанова, за която отиват и парите от платените авторски права на текста. Режисирани от Николай Ламбрев-Михайловски, в постановката се раздават младите актьори Савина Бързева, Дамян Тенев и Илиян Марков. Драматургичният експеримент ги води от обърканото бръщолевене, през трансовото пеене на мръсни песни, до гигантските и по руски дълбоко развити въпроси за Господ, любовта, смисъла и вселената.
Театрална работилница Сфумато
5 януари (сряда), Камерна зала, 19,00

6 януари, четвъртък

ПРЕМИЕРА

Миленита
Вход свободен и обещание за забавна смесица от алтернативен чил поп ни предлага премиерата на новия албум на Миленита Gato. Със симпатичната певица на сцената ще бъдат Веселин Веселинов – Еко, Милен Кукошаров, Мартин Ташев и Росен Ватев, а гост-музиканти ще са Тубифекс и Андрония Попова – Рони, от Насекомикс. Ще чуем 14 песни на български, английски и испански, в които котешкият марш съжителства с игриво настроение, винтидж звук и приятно необикновени аранжименти на леки и запомнящи се мелодии и ексцентрични текстове.
Sofia Live Club
6 януари (четвъртък), 21,00

КИНО

Снимки в Палермо
Последният пълнометражен филм, който Вим Вендерс специално представи у нас, разказва за Фин – световноизвестен фотограф, попаднал в плен на самотата, отчаянието и мистериозната връзка на Палермо със символиката на смъртта. Преследван от мистериозен мъж и привлечен от загадъчната местна красавица Флавия, той пътува към себе си на фона на красиви сюрреалистични визии и преживявания и великолепен саундтрак, който директно ни хвърля в джаза на обърканите му сетива. Още – от самия режисьор!
Euro Cinema
6 януари (четвъртък), 21,15

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: МиленитаТуристът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
think green преди 13 години
Рапунцел? На времето беше "Репичка"...
1
0
 
15
 
! Отговори
tay преди 13 години
vsi4ko shte posetq !!!