В Силистра борят дрогата със спорт

1000-метров младежки крос се състоя днес в града под девиза "Спортът срещу дрогата" по проект на Държавната агенция за младежта и спорта
11 ное 2006 11:43,
1000-метров младежки крос се състоя днес в Силистра под девиза "Спортът срещу дрогата" по проект на Държавната агенция за младежта и спорта.

В Силистра се води активна борба срещу наркотиците.

Разработена е общинска стратегия за борба с наркотичните вещества до 2007 година с раздели за превенция, лечение и рехабилитация. Създадени са младежки съвет по наркотични вещества и превантивно-информационен център срещу зависимостите. Силистра членува и в асоциацията "Европейски градове срещу дрогата".

В средата на миналия месец представители на неформални младежки организации в Силистра, които участваха в кръгла маса на тема "Младите хора и наркотиците. Спортът и творчеството като алтернатива на употреба на дрога", приеха обръщение-призив към младите хора. Под обръщението са се подписали представители на младежкия съвет по наркотични вещества, ученическият парламент, екоклуб "Пеликан" и Българския младежки червен кръст.

В документа се отправя призив за избор на алтернативни възможности за осмисляне и оползотворяване на свободното време и избягване на рисково поведение. Представени бяха данни, че всеки трети ученик е получавал предложение за употреба на дрога. Регистрирани са 22 полицейски задържания. Водили са се 10 дела, от които 6 са приключили с осъдителни присъди.

Повече от 660 ученици и 27 учители от четири учебни заведения в Силистра започнаха от този месец обучение по програма за здравно образование в училищата. През миналата година такава програма е осъществена пилотно в София, Благоевград и Казанлък. От тази учебна година тя се въвежда в Силистра, Варна, Велико Търново, Шумен, Габрово и Враца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание