Акушерки срещу лекарите: домашното раждане е безопасно

През изминалата година в къщи на Острова се родили 18 хил. бебета
Обновена: 3 яну 2011 10:52 | 3 яну 2011 10:43,
22
Акушерки срещу лекарите: домашното раждане е безопасно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британските акушери обвиниха лекарите, работещи в големите болници и клиники, в това, че изкуствено вдигат тревога относно случаите, в които жените предпочитат да родят вкъщи, съобщи Daily Mail.

Според главната акушерка в кралския колеж Кейти Уорвик няма никаква разлика от гледна точка на безопасността дали раждането ще стане в дома на майката или в болница.

Стига, разбира се, бременността да не е рискова.

Достатъчно е само самото раждане да бъде добре подготвено.

През изминалата година в Англия вкъщи са родили 18 хил. жени, което е 2,7% от майките в страната.

Уорвик смята още, че лекарите не са готови да приемат фактите около безопасността на домашното раждане.

Според нея днешните акушерки са добре подготвени за оказване на адекватна помощ в домашни условия.

„С течение на времето понятията се промениха. Днес раждането се възприема като лечебен, а не като естествен процес”, добавя още главната акушерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Маги преди 13 години
ЕЙ ти луда ли си ***? С това естественото жените раждат от хиляди години. Според теб баба ти луда ли е като е раждала нормално!? Те скоро могат да кажат, че и естественото оплождане е за лудите :D
20
1
 
1
 
! Отговори
2 преди 13 години
Мнооого си тъпичка!
19
1
 
2
 
! Отговори
kireza преди 13 години
Аз съм на 63 години и майка ми ме е родила в къщи,така е родила и брат ми и сестрите ми.Естественно ако има някакви усложнения е добре родилката да е под лекарско наблюдение.Но секциумът е крайна мярка,а алчните изродени доктори просто тероризират бъдещите родилки да родят чрез операция!А са изричали Хипократовата клетва.....дали наистина са лечители??????????????
18
1
 
1
 
! Отговори
Blake преди 13 години
Да, така е, имам познат в Холандия. Но жена му роди 2 пъти в болница.А и честно казано, като сме си говорили с него на тема здравеопазване и болници, никога досега не се е изказал положително за холандското здравеопазване.Честно казано, ако аз трябваше да раждам, никога нямаше да го направя в къщи - не искам да излагам детето си дори и на минимален риск, а едно раждане си е сложен и рискован процес откъдето и да го погледнеш.
17
1
 
3
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Еми и в УК Всичко е по каса, единственото което платихме с жена ми беше картичката :). Хората бяха много нормални, условията общо взето като в токуда тук.По повод коментара на Маги, имам позната в УК която роди естествено второ след цезарово първо, така че не навсякъде е това с цезаровите, но в БГ май е така.umna, Да вземеш да се възпиташ малко, просташкото изказване нито го прави по оригинално нито по вярно, а факта, че искаш да забраняваш на хората говори за комунистическия ти манталитет
16
1
 
2
 
! Отговори
Holland преди 13 години
V Holland vsi4ki razdenija stavat v kq6ti.Samo pri usliznenija i risk za maikata ili detoto se pravi v Bolnicakato Zdravanata osigorivka vi4ko poema i ne se pla6ta.V Holland zdravanata osigorvka e zadqlzitelna. I vsi4ki vlogoce stavat centralno a izpla6tanijata stavat ot kasata kato pacienta podvqrdi 4e naistina e tam bil i t.n.Pomislete po tozi vqpros!!!
15
11
 
5
 
! Отговори
umna преди 13 години
ЕЙ ти луда ли си ***? Това естественото трябва да се забрани с закон, като варварско садистично, нечовешко почернящо живота на жените. Само като слушам мъченическите разкази на жени и си викам "Пази Боже, хубаво че има секцио. А естественото да върви по дяволите, то е за лудите.
14
6
 
12
 
! Отговори
Маги преди 13 години
Няма нищо лошо да се ражда в домашна обстановка, ако има условията за това, но ако е възможно е по-добре да се отиде в болница. Но какво става като отидеш в болницата?! Не сте ли забелязали, че от известно време карат кажи-речи всички жени да раждат с Цезарово сечение. Вярно, че по някога е необходимо, но те го правят само за да вземат повече пари. Какво пречи на една едра, силна жена да роди нормално при положение, че няма никакъв риск от усложнение. Всичко е за пари.
13
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Дано нашите медицински власти прочетат това и изхвърлят *** маймуни от АГ болниците !!! Щом не плещат осигуровки, да си снасят *** в катуните - а не ние да им плащаме ражданията !!!
12
2
 
3
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Имах възможност да разгледам няколко научни труда, действителност за майките е добре да раждат в къщи, но смъртността при бебетата нараства близо 2 пъти. Това са грубите статистически данни от САЩ. Така че който както си прецени. Ако сте егоист, по-добре е в къщи, ако искате по-голям шанс за детето по-добре в болница. Това трябва да е въпрос на личен избор.
11
1
 
2
 
! Отговори
Гаргал4о преди 13 години
Интереса клати феса....
10
3
 
5
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Охх мрън мрън....в УК хората имат право на избор, могат в къщи могат и в болница. И в БГ има жени които искат да раждат без упойка. Сигурен съм че има и жени които искат да раждат в къщи, но видиш ли не може...Линейките в УК (особено извън големио град) идват за 0 време и са оборудвани добре. За условията в болниците им не ми се говори спрямо нашите, но това е друга тема
9
4
 
10
 
! Отговори
ор преди 13 години
Пак става дума за едни пари, ама много пари! Акушерките ги искат, болниците, не си ги дават! Болниците, по всякакъв начин, се стремят, да не се разчува, за раждания извън тях, за да си запазят "нишичката" и монопола.
8
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това, че прабаба ми е раждала вкъщи, без упойка и се е мъчила 16 часа, означава ли, че и аз трябва да се подложа на същото? При положение, че на 5 мин. от нас има добре оборудвана болница, с цял екип специалисти, които са готови да помогнат по всякакъв начин,вкл. и да намалят болката. Е, при това положение, що за мазохистка трябва да съм, че да искам да раждам вкъщи? Който иска и на полето да ражда, аз ще ида в болница.
7
4
 
6
 
! Отговори
vida преди 13 години
Oh, ne iskare li da rajdame pak na poleto.Umirali sa kato muhi njkoi.Horata napravili bolnici, njkoi se pravjt na interesni.
6
7
 
22
 
! Отговори
Аз преди 13 години
На жена ми и двете бременности бяха уж нормални, но в процеса на раждане имаше усложнения. Ако не беше в болница, сигурно щеше да е фатално. То бива да се правиш на природосъобразен, ама някои хора вече прекаляват! Това, че някоя жена е родила без никакви усложнения не й дава право да пропагандира раждане в къщи за всички, щото било мноо яко!
5
3
 
18
 
! Отговори
Зоя преди 13 години
Не е без значение дали ще си у дома или в болница по време на раждане.Преди 18г.,когато родих дъщеря си ,ако не бях в болница за мен края беше фатален и сега нямаше да ви пиша.Усложнения се получават и по време на раждане, не само в хода на бременноста.
4
7
 
13
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Нещата не са нито черни, нито бели. В болница можеш да се заразиш от вътрешно-болнична инфекция, да те зарежат и да не те погледнат ...
3
3
 
16
 
! Отговори
ЕВА преди 13 години
Всичко е много относително - и в болница да си, пак може да те зарежат и да те уморят. Но по принцип - аз съм ЗА болниците. И то големи болници - с екипи лекари, неонатолози, кувьози. Не всичко може да се предвиди и понякога в последния момент се появяват проблеми - за майката или за детето или и за двамата. Не е добре да се поемат такива рискове !
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам как е във Великобритания. Чувал съм обаче, че за родилката са опасни и първите часове след раждането - заради родилна треска, възпаления и тем подобни. Добре си е да има пълен лекарски екип около нея и ако се наложи да се реагира светкавично на някоя опасност, това най-ефикасно ще стане в болница. Същото важи и за неочакваните проблеми, които могат да възникнат със здравето на новороденото. Няма смисъл да се шегуваме със случаите на докторска безотговорност.