Пак масово отравяне с мляко в Китай

Починалите и повечето от пострадалите са деца
Обновена: 8 апр 2011 16:01 | 8 апр 2011 15:55, Елка Василева
19
Пак масово отравяне с мляко в Китай
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трима души са починали и 35 са приети в болница в резултат на масово отравяне с мляко в китайската провинция Гансу. Това съобщи агенция Синхуа, като се позова на местните власти и правоохранителните органи.

Починалите са деца под 14-годишна възраст.

Според предварителната версия причината за отравянето е било високото съдържание на нитрити (соли на азотистата киселина) в млякото.

35-ама пострадали са също предимно деца, които са приети в болници в град Пинлян. По информация на лекарите един от хоспитализираните е в критично състояние, а останалите са в стабилно състояние.

Предварителните резултати от разследването показват, че млякото, с което са се отровили пострадалите, е дошло от две ферми. Не е известно при какви обстоятелства е станало замърсяването на млякото, пише Lenta.ru.

Натриевият нитрит се използва широко в хранителната промишленост като консервант и оцветител. Токсичността на тази сол и на другите нитрити се дължи на способността им да се свързват с хемоглобина. При това се образува метхемоглобин, който не може да пренася кислород.

Още по темата

Отравянето в Гансу не е първият инцидент, свързан с небезопасна млечна продукция в Китай. През 2008 г. млечната индустрия на страната беше парализирана от меламинов скандал, когато мляко и млечни продукти с високо съдържание на меламин причиниха смъртта на шест и предизвика заболяване на над 300 000 деца.

През лятото на миналата година няколко десетки китайски бизнесмени бяха арестувани по подозрение в опит за реализация на пратка сухо мляко с меламин. Част от задържаните бяха осъдени на дълги години затвор, а двама са с доживотна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Китаймляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Стоян + преди 13 години
Боза не пия от 20 г., откакто започнаха да слагат аспартам, вместо захар... Не кусвам !А за е250 съм съгласен.., но има ли колбас без тази отрова !?
18
1
 
4
 
! Отговори
Храната в БГ преди 13 години
Ако знаете в България, и въобще в света, за каква химиеска индустрия иде реч!! Бозата например, много отдавна не е боза, а възможност да се набутат всякакви остатъчни материали и материали с минал срок на годност, (стари вафли, торти и др.) и това го пием всеки ден!!! Може ли напринер едно производствено дружество за продукти които се използват в хранителната индустрия 10 години да няма никакъв брак? Чудно нали, ..
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе китайските *** ни затрупват тотално.А в момента България е един разграден двор.И е въпрос на време да се получи и тук едно такова масово отравяне с китайски булмачи.
16
0
 
7
 
! Отговори
песимист преди 13 години
Това нищо не е, очаква ни тонове радиоактивна продукция от Китай - храна, чантички, дънки, бельо и какво ли не. Нещо секнаха новините за радиационния фон, защо ли?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние вече нямаме гаранция за НИТО ЕДИН ПРОДУКТ, който ядем, дори и приготвените вкъщи, заради многото съставки с неизвестен произход.А, честити ви отворени граници и глобален свят....те никога не са чували за ХЕИ, меи и всякакъв контрол. Пълни аборигени - количества и търговски вид, и така не е само в Китай. Не се заблуждавайте с комисии за защита на потребителите, те идват чак когато белята е налице, и то ако можем да я докажем.
14
5
 
4
 
! Отговори
о...о боже преди 13 години
Е какво е това масово отравяне в Китай при трима отровени,там един милион да измрат едва ли ще се усети загубата.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България има масово отравяне със русофилщина с многобройни жертви, ама на никой не му пука.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да живее комунизма!
11
0
 
13
 
! Отговори
еR преди 13 години
Това е показателен пример, какво се получава, когато се гони свръхпроизводство и печалба на всяка цена. Горките деца!
10
0
 
8
 
! Отговори
an преди 13 години
A V MUTRESTNAIQ AKO ZNAETE KOLKO HIMIQ IMA VAV VSI4KI HRANI, BEDNA VIE FANTAZIQTA. ZA DA SE ZADARJAT PRODUKTITE GODNI ZA PO DALGO VREME SE BUTAT NAI RAZLI4NI HIMI4ESKI VE6ESTVA. KOITO DA GI DARJAT GODNI ZA PO DALGO VREME.PREDI KOGATO BIRATA BE6E ISTINSKA, SE RAZVALQ6E ZA EDIN DEN. SEGA MOJE DA Q DARJI6 EDNA GODINA I NI6T I NQMA. SA6TOTO E I SAS DRUGITE PRODUKTI. ZATOVA IMA BUM NA RAKOVITE ZABOLQVANIQ. ZA6TOTO QDEME CQLATA MENDELEEVA TABLICA.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мляко купувайте от този, който има крава, а ракия - от казанджията.За картофите - не знам.Има си коНпетентни хора, те знаят.
8
0
 
14
 
! Отговори
me преди 13 години
Натриев нитрит или Е-250 се ръга във всички колбаси в България. Е-250 е доказано токсичен и канцерогенен за бебета и деца. Внимавайте какво ядете и с какво си храните(тровите) децата!!!
7
1
 
23
 
! Отговори
в търговията е така преди 13 години
лъже се, краде се, *** му се мамата на обикновенния човек , но печалбата трябва да се осигури.
6
1
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
за разлика от меламиновите млека, тука най-верояно е инцидент, катурнали са някоя бака в млякото.
5
3
 
16
 
! Отговори
чиърса преди 13 години
Аз затова си пия бира! :) Приятен уикенд на всички!
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак масово отравяне с мляко в КитайИ пак ще има масови разстрели на стадиона !Жълтите са големи :)
3
1
 
11
 
! Отговори
антикитаец преди 13 години
Гъчите вафлички и сладоледи да ви е сладко....
2
2
 
12
 
! Отговори
Емо Стоянов лошия преди 13 години
Малее няма да купувам мляко все пак повечето продукти от България са произведени в Китай.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A BIL LOS NAIDENOV