По-малко сол не намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Изследването е обхванало 3700 европейци
Обновена: 4 май 2011 16:56 | 4 май 2011 16:34,
7
По-малко сол не намалява риска от сърдечносъдови заболявания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Солта може да не е толкова вредна за здравето, колкото гласи широко разпространеното схващане, предаде Ройтерс, позовавайки се от белгийско изследване.

Специалисти от университета на Льовен са установили, че за хората, които употребяват големи количества сол, рискът от повишено кръвно налягане не е по-висок, отколкото за тези, които използват по-малки количества от подправката. Оказало се също, че процентът на смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания сред хората, консумиращи повече сол, е по-малък, отколкото сред тези, които ограничават солта.

 "Откритието ни не подкрепя настоящите препоръки за ограничаването на приема на сол сред общото население", пишат авторите на проучването.

Изследването е обхванало 3700 европейци. Те били разделени на три групи според високата, средна или ниска консумация на сол. Никой от участниците не е страдал от сърдечносъдово заболяване в началото на проучването. Изследваните лица били наблюдавани в продължение на осем години.

Направеният анализ на данните от проучването е показал, че вероятността от повишено кръвно налягане или развитие на сърдечносъдови болести не се различава в трите групи. Сред участниците от групата с най-ниска консумация на подправката обаче бил отчетен по-висок процент на смъртност от заболявания на сърцето, а сред тези от групата с най-висока консумация - най-нисък.

От американския Център за контрол и превенция на болестите обаче критикуват белгийското изследване като недостатъчно мащабно и разнообразно по отношение на етническа принадлежност. В САЩ е препоръчителна консумацията на по-малко от 2300 милиграма сол дневно и 1500 милиграма за хора, изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
ох! преди 13 години
моята съпруга не ми позволя да си слагам сол в манджата, простио ерекцията се повишава, а аз не й давам мира по цяла нощ!
6
1
 
3
 
! Отговори
от с. Милковица преди 13 години
аз въобще не хапвам сол, ама въобще!моята комшийка, кака Въца Фролова ми даде един добър съвет как да си изсуша вода за лятото, например; през лятото когато има режим на водата, хоп, вземаш изсушената вода и ...! Страхотна идейка ми даде тя!Баба Маруца Няголова пък ми каза, как се готви бобец по влашки; хубав зрял боб се пече на стара керемида през август месец; бобеца добре изсъхва и запазва своите качества; а през зимата се вари в глинено гърне върху стара печка, запалена с добре изсъхнало .
5
0
 
5
 
! Отговори
вергил преди 13 години
Всеки сам може да си прецени дали има нужда от повече сол или трябва да я намали.Прави се изследване за нивото на натрий в кръвта-струва около 2 лева.При мен се установи,че е ниско и сега посолявам храната си.
4
0
 
4
 
! Отговори
ЙОД преди 13 години
В БГ солта е йодирана.Преди години витаеше *научно*обяснение за лошото влияние върху зрението.По това време бях в Германия,когато слагах сол, всички германци ми казваха да не слагам,щото е вредно за очите.В същото време тези бяха всички с очила,защото не слагаха сол.
3
0
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Едно време за...сол,са ставали...войни.Не случайно има израз...солта на живота,или...много солено ти..излезее.Без сол не...може,но трябва да се...балансира и да не се яде много;чироз,солена сланина,сушен бут по еленски,пастърма,бяло саламуреносирене,суши-муши и други японски манджи,баница по добруджански(мазна е ис баятт сирене).Вижж,печени слънчогледове семки яжте колкото искате,нищо че и те са само...солени,но мноого солени няма да ви...излезат.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
edin pat vredi drug pat ne vredi kak da im vjarvas na tiaj lekari....osven tova ti probutvat vaksini v koito ima jivak i formaldexid i te ubejdavat che sa polezni...napravo njmam dumi
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-малко сол не намалява риска от сърдечносъдови заболявания...или дрругояче казано - солта не е решаващ фактор за сърдечносъдовите заболявания.