Нов апарат заменя зъболекарската машинка

Край на страха от зъболекаря!
Обновена: 23 дек 2011 15:05 | 23 дек 2011 15:05, Румяна Тасева
7
Нов апарат заменя зъболекарската машинка
Източник: Reuters

Благодарение на нова технология в областта на денталната медицина има „надежда” за всички, които се страхуват от процедурата по пломбиране на зъбите, тъй като тя е напълно безболезнена.

Новата високотехнологична „плазмена четка” може да почисти разваления зъб само за 30 секунди. Единственото, което пациентът усеща, е леко охлаждане.

Използват се химически реакции, които да дезинфектират празнините преди манипулация. Новата технология укрепва зъба много повече в сравнение с настоящите. Това означава, че пломбите ще траят много по-дълго.

Учените от Университета в Мисури, САЩ, които иницират изследването, са убедени, че новото устройство е огромно откритие в денталната медицина. Професор Хао Ли обяснява, че според проучванията пломбите с „плазмената четка” са с 60% по-здрави.

Предстои началото на клинични изследвания. Експертите обясняват, че по време на лаборатотните изследвания не са отчетени никакви странични ефекти. Те очакват също така клиничните изследвания да помогнат за подобряването на настоящия прототип.

Ако те бъдат успешни, „плазмената четка” може да се превърне в новото чудо на денталната медицина. Учените обясняват, че 75% от стоматологичните процедури включват пломбиране, а годишно се харчат милиони за подобни манипулации.

Ако всичко върви по план, болката би трябвало да спре в края на 2013 г., когато плазмената четка се предвижда да бъде достъпна за зъболекарите.

За да се уверите, че става въпрос за действителен апарат, Puls.bg прилага и видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: зъболекаркариесстрах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във българия машинката ще навлезе през 2020г.
6
2
 
9
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Край на страха от зъболекаря!///.........ама мен ме е страх че само ми взимат парите без да ми оправят зъбите както трябва
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много е късно откритието за мене, защото си сложих протеза от "добри" зъболекари!
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дай Боже, да доживеем и ние да се лекуваме така и това да ни е по джоба!
3
1
 
11
 
! Отговори
някой преди 12 години
Не бързайте много да се радвате: Ако сте прочели внимателно, пише че тепърва предстоят клинични изпитания на откритието за да може то да бъде разрешено за масова употреба.А тези изпитания понякога продължават с години!
2
2
 
16
 
! Отговори
Хм преди 12 години
преди време спорих с една зъболекарка, която твърдеше, че никога нищо няма да замени въртящата машинка... мале с к'ъв кеф ще отида да и ... разкажа :-)
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато започнете да лекувате кариес с психоанализа - тогава ми се хвалете! :)