Пълноценният сън предпазва от проблеми с паметта

Недоспиването е свързано с развитието на Алцхаймер
Обновена: 21 фев 2012 12:27 | 21 фев 2012 12:27,
0
Пълноценният сън предпазва от проблеми с паметта
източник: Reuters
Нарушеният сън вероятно е свързан с натрупването на амилоидни плаки, което води до появата на заболяването, казват учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.
 
В продължение на две седмици учените изследват навиците на сън на 100 души на възраст между 45-80 години, като половината от тях имат фамилна история на болест на Алцхаймер. Анализирани са и резултати от проведени анкети сред участниците. 
 
Според резултатите 25% от доброволците имат натрупване на амилоидни плаки, което може да се появи години преди проявата на симптоми на болест на Алцхаймер.
 
Изчислява се, че прекараното време в леглото е средно около 8 часа, но, имайки предвид събужданията през нощта, участниците прекарват в сън реално средно 6,5 часа.
 
Учените установяват, че хората, които се будят повече от 5 пъти на час, са по-склонни към натрупване на амилоидни плаки. Също така, тези с нарушен сън са по-застрашени от развитие на симптоми на ранен етап на Алцхаймер, отколкото хората с пълноценен сън. 
 
Резултатите провокират провеждането на допълнителни проучвания, които да изследват дали подобряването на съня е възможна стратегия за предотвратяване или забавяне на болестта на Алцхаймер.
 
С допълнителни изследвания учените целят да разберат дали промените в съня могат да предскажат когнитивен упадък.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: алцхаймерсънпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари