Броколи и зеле полезни срещу рак на гърдата

Препоръчва се консумация на 150 г кръстоцветни зеленчуци на ден
5 апр 2012 13:22,
1
Броколи и зеле полезни срещу рак на гърдата
източник: Reuters
Редовната консумация на кръстоцветни зеленчуци удължава живота и намалява риска от метастази при жени, преживели рак на гърдата, според ново китайско проучване. 
 
Препоръчително е да се консумират по 150 г кръстоцветни зеленчуци на ден, или чаша варени броколи, карфиол, зеле, брюкселско или къдраво зеле, съветва изследователят Сара Нечута от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси. 
 
В проучването участват близо 5000 жени на възраст 20-75 г., преживели рак на гърдата.
 
Доброволките попълват подробни въпросници за хранителните си навици в началото на експеримента, на 18-ия месец и 36 месеца по-късно. Участничките са разделени в 5 групи, в зависимост от консумацията на кръстоцветни зеленчуци.
 
Пет години след поставяне на диагнозата, жените, които консумират средно около 150 г кръстоцветни зеленчуци на ден, са с 42% по-нисък риск от фатален край, поради рак на гърдата, и с 58% по-малка опасност от летален изход по каквато и да е причина, в сравнение с жените, които консумират по-малко от 54 г на ден. 
 
Високата консумация на зеленчуците намалява и с 19% риска от повторно заболяване от рак на гърдата. 
 
Кръстоцветните зеленчуци съдържат високи количества глюкозинолати. При консумацията им, глюкозинолатите се превръщат в други съединения, наречени изотиоцианати и инодолини, за които е доказано, че имат силни противоракови свойства, обясняват учените.
 
Резултатите са представени на годишната среща на Американската асоциация за изследване на раковите заболявания. 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 12 години
Добре, но практически е невъзможно, защото, освен зелето, другите не са толкова популярни у нас, а и % на неразболелите се не е толкова висок, т.е. е недоказан!!!Пишете по-реалистични ЗА България статии, МОЛЯ ВИ!!!