Температурните промени причина за главоболие

Времето е сред 5-те най-чести причинители на мигрена
Обновена: 26 юни 2012 20:17 | 26 юни 2012 20:14,
5
Температурните промени причина за главоболие
Снимка: Reuters

Температурните промени могат да предизвикат леко главоболие, показва ново проучване. Учените нареждат времето сред петте най-чести причинители на мигрена.  

Проучването включва 66 души, засегнати от мигренозно главоболие. В продължение на година участниците водели дневник за симптомите и тяхното отключване.

Малко повече от половината от тях признали, че са чувствителни към температурните промени.

 
Времето по-рядко е причина за получаването на тежко главоболие, сочат резултатите.
 
Мигрената отдавна се асоциира с промени в метеорологичните условия. От години се работи по изясняването на причините, но липсват достатъчно научни данни по темата.
 
Настоящето проучване доказва връзката между чувствителността към температурните промени и честотата на мигренозното главоболие, казва авторът на изследването д-р Шу-Джиун от болницата в Тайпе, Тайван. 
 
Мигрената често е придружена и от гадене и повишена чувствителност към светлина и звуци.
 
Учените извеждат и други фактори за отключването й:хормонални промени, храни, стрес, ярки светлини, слънчеви отблясъци и силни звуци, необичайни миризми, промени в модела на събуждане от сън, физическо натоварване и лекарства.
 
При по-високи температури експертите препоръчват редовен прием на вода и други течности, както и избягване излагането на силното слънце в обедните часове.
 
За да се намали риска от мигрена, е важно и получаването на достатъчно сън, редовно хранене, по 3 пъти на ден. 
 
Проучването се представя на научна сесия на Американското дружество по главоболие в Лос Анджелис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Решението? преди 11 години
Мои познати използват масло от коноп и се излекуваха напълно от мигрената, а и други съпътстващи заболявания! Не съм ви казал, че от фармацията губят кинти ;-)Нет-а е пълен с инфо по въпроса! Аз не вярвах, но това което видях и личния опит на мои познати ме убедиха, че всичко се лекува! Само, че някой губи пари, ако се лекуваме с билки и не пуска кокала без бой ;-(
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да уточня-температурните промени са само в посока повишение-в рамките на 2-3 часа с над 4 градуса, пред дъжд, пред трайна промяна на времето към дъждовно. Има и други неща, но са много. Горещо препоръчвам да не се пият екзотични лекарства, защото те също причинават главоболие. Спортът много помага. За храните-мигрена с аура съм получавала след чаша червено вино и горчица. Много години не ям сирене и цитруси.Витамини-В12.
3
0
 
6
 
! Отговори
Аз, 2-ри преди 11 години
Страдах и от класическа мигрена, но благодарение на дневника, се избавих от нея на 35 годишната си възраст. Трябва да се изключат хормоналните, синузитни и други фактори. Аспиринът и чаят от липа ми излекуваха ежедневната мигрена. Мигрената с аура е много тежко преживяване, ако не се научиш да се справяш със слепотата, вкоченяването и загубата на говор, съпроводени с безумно повръщане.Мигрената не е за лечение от психиатрите, а от физиците.Явлението аура е физично явление.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам мигрена с аура от 8-годишна. Водих дневник 48 г., отдавна установих причините. Физиците го обясниха през 2008 година, но за себе си го знам отдавна. Имам техника за преодоляване на пристъпите на мигрена с аура.Вече има апаратче, за регулация на електромагнитното поле в мозъка. Има наследствен фактор, но причините за пристъпите са външни. При пристъп ВЕДНАГА вземете например парацетамол и изпийте две малки кафета. Пийте подсладена вода.Учен съм в друга област, но ще публикувам данните си.
1
0
 
8
 
! Отговори
v преди 11 години
Да, мигрената е страшно нещо. Ето напр. аз мн. харесвам да мириша аромати от парфюми, цветя, ястия, да бъда на светло пространство, но ако съм в пристъп миризмата засилва болката, предизвиква отвращение,може и да ускори появата на повръщането. Светлината става също дразнеща, а звукът неестествено усилен и дразнещ. По-тежките пристъпи са придружени с повръщане.