Малини за зорко зрение

Плодовете са богати на антиоксиданти
2 юли 2012 16:17,
1
Малини за зорко зрение
Снимка: Reuters

С консумацията на малини през лятото си набавяме полезни витамини и минерали като калий, манган, мед, желязо и магнезий. 

Спокойно можем да ги включваме и в диетичен режим, тъй като 100 г съдържат само 52 калории и 6,5 г фибри. 
 
Малините имат антиоксидантно действие, поради съдържанието на антоцианини, елагова киселина, кверцетин, катехини, салицилова киселина и др. Ползите от съставките са научно проверени. Смята се, че помагат срещу развитието на рак, възпаление, сърдечносъдови и нервно-дегенеративни заболявания.
 
Установено е, че консумацията на горски плодове благоприятства забавянето на стареенето на мозъка и развитието на болест на Алцхаймер. Флавоноидите в плодовете се борят със свободните радикали, които увреждат мозъчните клетки. Според учени антиоксидантите взаимодействат с вредните молекули, преди да причинят щети. 
 
Дребните плодове са отличен източник на витамин C, който също има антиоксидантни свойства. Известен е с ролята си в борбата с оксидативния стрес. Консумацията на храни с високо съдържание на витамин С е полезно и за поддържането на имунитета, убедени са експерти. 100 г малини осигуряват 26,2 мг от витамина. 
 
Малините съдържат и витамин А, полезен за зрението и необходим за образуването на нови клетки. Помага и за забавяне процесите на стареене. 
 
Ароматните и вкусни плодове са богати на витамин Е. Важен е за подобряване цикрулацията на кръвта, регенерацията на тъканите, нормалното кръвосъсирване. Има роля и за понижаване на кръвното налягане. Витаминът помага и за предпазване от катаракта.
 
Поради ниското съдържание на захароза, плодовете се препоръчват при диабет и бъбречни проблеми.
 
А в народната медицина листата на малините се препоръчват при стомашно-чревни проблеми, както и при възпалено гърло и венци. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
това са диетите за ФИДОСКА , за гладните не важат , червата им къркорат