Екстазито уврежда паметта

Засяга краткосрочните спомени
31 юли 2012 15:35,
9
Екстазито уврежда паметта
Снимка: Reuters

Използващите екстази могат да развият сериозни проблеми с паметта, показва проучване. В него са включени 33 души, които от години редовно използват MDMA, 23 новаци, които са вземали 10 и повече таблетки за първата си година и още 43 въздържащи се от употребата им.

 
Изследователите поясняват, че проблемите с паметта не се забелязват непосредствено или в кратък срок след началото на употребата на психотропното вещество, но след година вече се отчитат проблеми със сензорната и краткосрочната работна памет. Причините според тях се коренят в увреда на хипоталамуса в мозъка, който и отговаря за процесите на паметта.
 
Обикновено екстазито се взима на партита в комбинация с алкохолни напитки и кокаин, обяснява за сп. Addiction вредното въздействие на екстазито върху мозъка, д-р Брус Голдман, директор на клиника по наркотична зависимост към болница Хилсайд в щата Ню Йорк. Дехидратирането на организма от физическата активност и комбинацията от субстанции поставя риска от появата на всякакъв род психични проблеми.
 
Екстазито е опасно и халюциногенно психотропно вещество, чието действие се познава от години, допълва специалистът. Достатъчна е една таблетка, за да постави организма в условия на прегряване. Няколко по ред подобни събития увреждат сериозно жизненоважни органи. 10 таблетки, взимани дори през големи интервали от време, увреждат краткосрочната памет и някои други когнитивни функции, пояснява д-р Голдман.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изкуствените подсладители и багрила дето ги слагат във всички бонбони без изключение кво правят?Малко скапват имунната система предизвикват алергии ,рак диабет и алцхаймер,понякога и паркинсон ама тва са дреболии.ГМО-тата дето ги "биоинжинерстват" за 1 месец а на следващия са на пазара?Ама там играят доста парички и е политически и икономически коректно да са полезни;)GSM-антенките на всеки блок по 3 как са?Пластмасовите бутилки с фенолче?Нищо работа-рака сме го минали в първи клас. ха ха
7
1
 
5
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Това са глупости! Ако беше вредно щях ли още да съм посланник на САЩ в България?!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами тоооо......ьььь.....ааа...винаги такова..ьььь..Ех,мамка му...забравих какво искам да кажа..!!!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Екстазито е опасно и халюциногенно психотропно вещество"Очевидно този който го е казал, изобщо няма понятие как действа екстази.Манхатън - повярвай ми на 4 гроздови човек става доста по-велик!
4
14
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Браво на днес бг. , един път да пишат ,че наркотиците са вредни !!! Онзи ден се опитаха да направят реклама на марихуаната , т.е. искаха да промият мозъците на балъците ,че марихуаната не е наркотик и е безвредна !!!
3
1
 
13
 
! Отговори
Заблуден преди 11 години
Не думайте бе, ...верно ли? Аз мислех, че е като тик-так... Да се *ба у тиквата...
2
3
 
11
 
! Отговори
Манхатън преди 11 години
Дечицата обожават екстази и редовно го консумират, за да се чувстват велики.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
You don't say ? 8D