Бисфенол А вреден за сърцето

Води до стесняване на артерии
Обновена: 17 авг 2012 11:10 | 17 авг 2012 11:10,
2
Бисфенол А вреден за сърцето
Снимка: Reuters

Химикал, често използван в производството на пластмасови продукти, причинява стесняване на артериите, което може да доведе до фатални последствия.

 
Британско проучване открива ясна връзка между високите нива на бисфенол А и запушване на артериите, които осигуряват на сърцето богата на кислород кръв.
 
И преди бисфенол А е свързван с риск от нарушено сърдечно здраве. Според други изследвания води и до проблеми с фертилитета и увеличава риска от рак на гърдата и на простатата. 
 
От средата на 2011 г. на територията на ЕС изцяло се забрани използването на бебешки шишета за хранене, съдържащи бисфенол А. 
 
Американската агенция по храните и лекарствата също наскоро забрани продажбата на бебешки шишета и чаши със съставка. Причината е именно масовото безпокойство за ефекта му върху здравето и риска от рак.
 
Въпреки това, бисфенол А продължава да се влага в производството на множество ежедневно използвани пластмасови продукти, включително прибори за хранене, CD, слънчеви очила и др.
 
В новото проучване на Университета Ексетър участват приблизително 600 мъже и жени. Учените измерват здравето на коронарните артерии на участниците. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
По-учен преди 11 години
BPA е вреден, и това се знае от десетилетие. Само че не казват най-важното, което вече е необратимо. Натрупването на BPA в организма нарушава производството на тестостерон, а оттам и увеличавания брой на "меките китки" в последните години. И за това има изследвания, но никой не ги публикува, щото ще го сметнат за дискриминация.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уф аман от глупости. Това е вредно, онова причинява незнам си кво .........учени, дето си нямат друга работа - примерно да открият лек за рака, всеки ден публикуват глупости .......ай да лягаме да умриргаме тогава .........щот всичко ни вреди ........