Витамин С срещу мръсния въздух

Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали
Обновена: 21 авг 2012 11:57 | 21 авг 2012 11:56,
2
Витамин С срещу мръсния въздух
Снимка: Reuters

Освен всеизвестните ползи от консумацията на плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С, учени установиха, че той може да намали и вредното въздействие на замърсения въздух върху здравето.

Това е от голяма полза, особено за страдащите от хронични заболявания на белите дробове, като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Антиоксидантите, като витамин С, предпазват организма от свободните радикали, молекули в организма увреждащи клетките. Те могат да се образуват вследствие на вдишания от белите дробове замърсен въздух. Редица доказателства сочат, че свободните радикали в организма са една от причините за сърдечносъдови и респираторни заболявани и повишават риска от рак.

Антиоксидантите се свързват със свободните радикали и ги неутрализират, преди те да са увредили клетките. По този начин, консумацията на витамин С намалява пристъпите, характери при астма и ХОББ, особено в дни и райони, където въздухът е най-замърсен.

За целта на проучването изследователският екип проследява здравословното състояние на 200 души, с диагностицирана астма или ХОББ. Участниците са на възраст между 54-74 години.

Изследователите анализират нивата на молекули, попаднали в организма от изгорели въглеродни емисии.

Резултатите показват, че нивата на молекулите са завишени при хората с ниско съдържание на витамин С в организма, което увеличава с 35% риска от хоспитализиране.

Страдащите от хронични белодробни заболявания е желателно да си набавят допълнителни количества витамин С, освен необходимите дневни дози, обясняват експерти.

Данните от проучването са публикувани в сп. Epidemiology.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Градски преди 11 години
Противогаза му е цаката
1
2
 
1
 
! Отговори
r преди 11 години
Чист въздух срещу мръсния въздух.