Ваксините – най-противоречивият триумф на медицината напоследък според някои

"За" или "против" ползата от прилагането им
18 сеп 2012 17:07,
11
Ваксините – най-противоречивият триумф на медицината напоследък според някои
източник: Reuters

С епохалното откритие на Едуард Дженер през XVIII век – ваксината против едра шарка - се поставя началото на може би най-значителната революция в медицината и на изцяло нов клон в медицинската наука, имунологията. Значимостта на труда на Дженер е практически неизмерима. През XX век само от едра шарка умират стотици милиони хора, докато през 1979, след 140-годишна история на масови имунизации, Световната здравна организация  обявява едрата шарка за изкоренено заболяване. Трудът на Дженер е спасил повече човешки животи от всеки друг. Той няма еквивалент в човешката история.

 
Дженер, провинциален английски лекар, се заема с изучаването на едрата шарка, изхождайки от традиционното фермерско вярване, че доячките не се разболяват от едра шарка. Опитвайки се да обясни емпиричния опит, натрупан с вековете, той прави гениално прозрение – той осъзнава, че между кравешката шарка (леко протичащо заболяване, подобно на едрата шарка) и едрата шарка трябва да има нещо общо. Той си дава сметка, че преболедуването от кравешка шарка прави човек невъзприемчив към причинителя на едрата. За да потвърди експериментално хипотезата си, през 1796 г. той инжектира гной от ръцете на доячка, заразена с кравешка шарка от крава на име Blossom (цъфнал цвят), на осемгодишно момче – Джеймс Фипс. Момчето преболедува леко, но когато е изложено на гной от болни от едра шарка, то не се разболява. Дженер успешно повтаря експеримента с още 23 души. По-късно той описва случаи на разболяване от едра шарка след ваксинация, но забелязва, че при имунизираните то протича много по-леко. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
препоръка преди 11 години
Не се страхувайте от ваксинация!Това е абсолютно правилен подход......срещата с див щам на причинителите ще е многократно по-лека при ваксинираните.Преди време поради агресивна имунизационно политика безе изкорена и туберкулозата в България.В момента има силна вълна от туберкулозна инфекция....определено се дължи на въздържаност от ваксинации ,поради напълно неоправдан страх!!
10
1
 
1
 
! Отговори
doktora преди 11 години
Vsi4ki vie umnici ste bili vaksinirani i ste jivi i zdravi. Zle li vi e kato ne ste bolni ot detski parali4, edra 6arka i kvo li eo6te ne? Kakvo samo se oplakvate, glupaci. Hem sa zdravi, hem pak nedovolni...
9
1
 
3
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
Тъпчете се с аспартами и цикламати, с изкуствени оцветители и консерванти, яжте маргарин, лежете пред телевизора, НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ и нивата на аутизъм ще се нормализират.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуснете този линк.Аз имам диабет тип 1/инсулинозависим/, за който се предполага, че се почяви от противогрипна ваксина.
7
0
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: alexНе, няма интерес. Аз по принцип си вярвам само в НЛО и в "малките зелени човечета".В друго не вярвам.
6
0
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
В случая, статията няма нищо общо със заглавието. Цитира се отдавна известен факт - за откриването на ваксините.Всъщност, думата ваксина идва именно от думата крава, която на латински е "vacca".И така - дотук виждаме само доводи в полза на ваксините.Къде са доводите на привържениците на конспиративните теории???Причинявало се аутизъм??? Поради такива опасения, тиомерсал е премахнат от ваксините още през 1999 г. И въпреки това броят на децата с аутизъм продължава да расте.
5
2
 
3
 
! Отговори
alex преди 11 години
И не само аутизъм..за съжаление....Ако има интерес ще пусна линк с интервю не вътрешен човек....
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ваксините не са така безобидни, както изглеждат на някои отнасящи се с насмешка към други мнения. Примерно много е вероятно бумът на заболяващите от аутизъм деца да се дължи точно на ваксините. Ако преди 1/1000 заболяваха, а доскоро 1/100, то сега вече се стигна до 5/100 или 10/100.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почитaтелите нa конспирaциите и естествения нaчин нa живот трябвa дa нaмерят нaчин дa не вaксинирaт децaтa си и след няколко десетки смърти от отдaвнa зaбрaвени болести, нещaтa ще се нaредят.
2
4
 
3
 
! Отговори
xxx преди 11 години
Tezi vaksini sa izobretenie na evreite palna otrova s nanocastici i razrabotvat razni shtamove da moriat horata
1
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 11 години
Велик завинаги!