Медикаменти за сън и тревожност нарушават паметта?

Учените все още не могат да обяснят връзката
Обновена: 3 окт 2012 12:18 | 3 окт 2012 12:18,
0
Медикаменти за сън и тревожност нарушават паметта?
източник: Reuters

Приемът на медикаменти срещу тревожност и безсъние може да предразположи към развитие на деменция. 

Проучване, публикувано в сп. British medical journal, сравнява риска от състоянието при две групи възрастни хора – 95 души, употребяващи бензодиазепини или други подобни лекарства, и 968, които не ги приемат. 
 
През следващите 15 години учените диагностицират 253 случая на деменция. 32% от участниците от първата група развиват симптоми, като загуба на памет и затруднения в мисленето, в сравнение с 23%, които не приемат медикаменти. 
 
Сред лекарствата, използвани от доброволците, са халцион, ресторил, амбиен, валиум, ксанакс.
 
Учените откриват, че приемалите медикаменти от групата на бензодиазепините, са с 60% по-висок риск от деменция, дори и след отчитането на други фактори, които се знае, че влияят на мозъчната функция, като възраст, самота, депресия, високо кръвно налягане и диабет. 
 
Причините за връзката между този тип лекарства и деменцията все още не са уточнени. Не е ясно и как въздействат при по-млади пациенти, които прибягват до употребата им. 
 
Проучването не доказва, че лекарствата предизвикват спад в паметта и мозъчната дейност. Приемът на медикаментите за кратък период от време е по-скоро безопасен, уточнява изследователският екип. 
 
Според други обаче възрастните хора трябва да избягват напълно този вид лекарства. Има все повече доказателства, че употребата на бензодиазепини е рисков фактор за нарушения на мозъчната функция, коментира д-р Кара Таненбаум от Университета на Монреал в Канада.
 
Две предишни проучвания установяват, че използващите бензодиазепини са дори с по-нисък риск от деменция и не са засегнати от повишена опасност от развитие на състоянието. 
 
От друга страна, три други изследвания показват повишен риск от проблеми с паметта при приемащите медикаментите. Те проследяват участниците за по-кратки периоди от време, затова не може да се изключи вероятността приемът им всъщност да е започнат заради облекчаване на първите симптоми на деменция, които често включват повишена тревожност, възбуда и проблеми със съня, обясняват специалисти. 
 
Бензодиазепините се определят като най-перспективната група транквилизатори, повлияващи нервната система. Медикаментите намаляват емоционалната напрегнатост, страха, безпокойството, улесняват заспиването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари