Чатбот откраднал гласа на Скарлет Йохансон

Тя е наела правен консултант да проучи как точно е бил генериран
22 май 2024 08:40, Петър Бойчев
9
Чатбот откраднал гласа на Скарлет Йохансон
Снимка БГНЕС

Актрисата Скарлет Йохансон обяви, че гласът на чатбота на компанията OpenAI е "зловещо" подобен на нейния, съобщиха световните осведомителни агенции. Обвинението на Йохасон идва, след като тя самата тя отказа да озвучава чатбота ChatGPT.

Часове преди изявлението на актрисата компанията за разработка на изкуствен интелект обяви, че премахва гласа, наречен Sky (от англ. "небе").

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Олтман изпрати съобщение до Ройтерс, в което обяви, че "Скай" не е имитация на гласа на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга актриса. "Гласът не е на Скарлет Йохансон и никога не сме имали намерение да наподобяваме нейния. Избрахме гласа на друг актьор", се казва в изявлението. Олтман обяви и че "от уважение" към Йохансон компанията няма да изпозлва "Скай" в продуктите си. "Извиняваме се, че не комуникирахме по-добре", се казва още в съобщението на компанията.

"Вярваме, че гласовете на изкуствения интелект не трябва умишлено да имитират характеристики на дадена знаменитост", се казва в публикация в блога на OpenAI. Компанията обясни, че е работила с професионални озвучители, които е нарекла Breeze, Cove, Ember, Juniper и Sky.

Няколко наблюдатели отбелязаха приликата с Йохансон, чийто глас изигра централната героиня във филма "Тя" (Her) - поучителна история за бъдещето, в която мъж се влюбва в чатбот с изкуствен интелект. В деня на демонстрацията главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман публикува в социалната мрежа "X" пост от една-единствена дума: "Her".

В изявлението на 39-годишната звезда от "Отмъстителите", "Изгубени в превода" и "Брачна история" се казва още, че през септември 2023 г. Олтман се е обърнал към нея с предложение за използване на гласа ѝ за озвучаване на ChatGPT. Актрисата е отказала предложението. "Девет месеца по-късно моите приятели, семейството ми и публиката - всички отбелязват как новата система "Скай" звучи точно като мен."

Скарлет Йохансон добавя, че е била шокирана, когато е чула запис и не е могла да повярва, че Олтман би използвал глас, който прилича толкова много на нейния - до степен, че близките ѝ хора не могат да направят разлика. Според актрисата Олтман е намекнал, че приликата е умишлена, публикувайки туит, напомнящ за филма с нейно участие от 2013 г. В "Тя" мъж, изигран от Хоакин Финикс, изгражда връзка със своя ИИ асистент, озвучен от Йохансон, която не се появява в нито един кадър. Известна с характерния си дрезгав глас, през 2008 г. актрисата записа и музикален албум.

Изявлението на Скарлет Йохансон е публикувано от медии и изпратено до информационни агенции. Тя споделя, че е наела правен консултант, който трябва да проучи как точно е генериран гласът.

Битката за правата върху гласовете и лицата на актьорите във връзка с употребата на изкуствен интелект е във фокуса на вниманието в Холивуд. Sky се оказа в центъра на вниманието миналата седмица, когато OpenAI пусна нова версия на технологията - GPT-4o. В демонстрационната версия гласът бе много по-близък до човека от предишните итерации и на моменти дори флиртуваше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от София
Станислав Трифонов-Насимо преобрази нова фасада на родно училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За какво ти е гласа на Скарлет без тялото и?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Брус Уилис продаде срещу хонорари до живот лицето и гласът си преди да се влоши афазията му за реклами на продукти ! Чува се дори че вече в Холивуд това може да стане стандарт когато станеш такъв. Актьора няма да е просто човек ,а продукт. Модели има които си продават визията за реклами в интернет . СкарДжо и много други които взеха милиони убиха кариерите си с участия в купената от Дисни комиксова компания Марвъл.Дисни на Марвъл унищожи филмовата индустрия . Уоканизма отслаби бранша.ИИ ще го унищожи всеки аспект на медиите !Няма да има нужда от режисъор , композитор ,сценарист или актъор
6
3
 
0
 
! Отговори
инж. Петров преди 1 седмица
Много сме близко да постигне щю това, закоето сме мечтали, учили и работили цял живот - мега добре развити килърботи! Ще е суууупер яко - имам патенти за машина, кото без експлозиви могат да ликвидират до 718 чужди бойци (или други ... Зависи от ситуацията ;) на минута. С добри алхоритми, се надявам, да стигне поне 800! Оххх няюам търпение, да го пуснем в действие :)
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ще може ли робота на Скарлет да пръцка?
4
1
 
0
 
! Отговори
"Тя" е в С преди 1 седмица
Много ясно, че от ИИ първо ще пострадат Известните, щото в тая група ефективността от фейкването е много висока.... Дали Тя (която вече е направила грешката да се заиграе в ИИ) или някоя друга първа - не е важно! Основното действие още не е започнало, това са само тренировки )))
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скоро китайците ще продават за по 2-3 к долара една цяла подвижна говореща Скарлет робот в пълен ръст и анатомично каа си треа за всеки чекибоец да си има вкъщи и да си плющи на воля. Сорка Скарлет, ама да не си се раждала толкова дашна мммммммммм
2
3
 
0
 
! Отговори
Пепи Фейка преди 1 седмица
Все тая... И без това е празноглава поцинкована кофа и съществуването и е без значение за хората,с изключение на нейните изплезени онлифенс-олиGофренс :)
1
0
 
3
 
! Отговори
Тая Кфа готинапи4ка преди 1 седмица
Беше а сега е Кон

Спонсорирани публикации