Топлата храна поставена в пластмасов съд може да навреди

Повишава риска от камъни в бъбреците
Обновена: 29 яну 2013 13:48 | 29 яну 2013 13:48,
2
Топлата храна поставена в пластмасов съд може да навреди
Снимка: Reuters

Пластмасовите съдове за хранене са доста удобни, но според тайвански изследователи, консумацията на топли ястия от тях може да доведе до появата на камъни в бъбреците.

Високата температура на храната способства отделянето на меламин, вещество, съдържащо се в пластмасовите чинии, купи и чаши, което увеличава риска от образуването на камъни в бъбреците.

Изследователите проучват две групи доброволци. Първата консумира топла супа от пластмасова купа, а втората от керамична.
 
Преди началото на храненето и на всеки два часа в продължение на 12 часа след храненето, доброволците дават проби урина за изследване.
 
Три седмици след първия етап от проучването, задачите на доброволците са разменени, като тези, които са се хранили от пластмасовите купи, използват керамични и обратното.
 
Проби от урина са взети на същия принцип като в първия етап от проучването.
 
Резултатите показват, че нивата на меламин в урината на доброволците, хранили се от пластмасов съд са 8,35 микрограма. Нивото се задържа 12 часа след консумацията на храната.
 
Изследователите отбелязват, че топлата и по-кисела храна стимулират отделянето на меламин от пластмасата, което води до замърсяване на храната. Това я прави токсична за бъбреците и организма като цяло.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. JAMA Internal Medicine.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hayde svirshi igratata sis plastmasovite 4ashi....
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Box to go. NO FACKIN WAY казал шопа продължил да си руча от големия гювеч.