Хемороиди може не винаги да са болезнени

За симптоматиката и диагностиката
Обновена: 17 фев 2013 14:02 | 17 фев 2013 14:02,
5
Хемороиди може не винаги да са болезнени
Снимка: Reuters

Хемороидите – едно от най-честите медицински състояния, засягащи дебелото черво, могат да имат разнообразно протичане. Според мястото на спускане в дебелото черво, хемороидите се разделят на вътрешни и външни. При вътрешните, хемороидът е изместен от нормалното си положение в дебелото черво без да го напуска, докато при външните хемороидното образувание се локализира около ануса или извън него.

 
Външните хемороиди най-често са напълно безболезнени и безсимптомни, ако не са тромбозирали. Настъпването на тромбоза предизвиква зачервяване и болка, които, обаче, преминават до няколко дни. Подуването, когато е налице такова, преминава след по-дълго време – до няколко седмици. След зарастване на мястото на хемороида върху кожата може да се наблюдава малко доброкачествено образувание. Когато хемороидът е голям, той предизвиква дразнене и сърбеж.
 
Вътрешните хемороиди по-често са малки, подути вени в стената на аналния канал. Когато са малки те протичат с безболезнено кървене след изхождане. Ако обаче са големи, могат да причинят сериозен дискомфорт, особено след некроза. Кръвта се наблюдава върху тоалетната хартия и фецеса, а не в него. Отделяне на слуз се наблюдава, когато хемороидът се подава извън ануса. Вътрешните хемороиди също стават болезнени след тромбозиране или некротизиране.
 
В зависимост от степента на спадане на вътрешните хемороиди от нормалното им положение, те се разделят на четири стадия. В първия стадий не се наблюдава пролапс, т.е. изместване на хемороида. Налице е само подуване на венозните съдове и евентуално сърбеж, при което състоянието може да бъде сбъркано с анална фисура. Във втория етап започва кървене и спадане на хемороидите, което обаче настъпват най-вече след изхождане и е обратимо. На този етап увеличаването на приема на фибри е добро решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 1Връзката е, че и такива готини млади мацки които си почиват на слънце могат също да имат хемороиди. Всъщност, от младите жени най-често могат бременните да получат хемороиди, но тази на снимката не е бременна. Поне не в напреднала бременност...
2
1
 
11
 
! Отговори
до Читанка преди 11 години
пече си хемороидите на слънце.не виждаш ли?
1
1
 
10
 
! Отговори
Читанка преди 11 години
Не разбрах връзката между младата мацка почиваща си на фона на Айфеловата кула и хемороидите.