От колко калории имам нужда?

За да отслабна и поддържам добра фигура
19 мар 2013 08:29,
3
От колко калории имам нужда?
Източник: Reuters

Количеството калории, от които организмът ни се нуждае и следва да поглъщаме с храната си, зависи от редица фактори, в това число възраст, пол, ръст, стил на живот, общо здрадословно състояние. Нормално е един 22 годишен млад и активен мъж с ръст от 180 см да се нуждае от много повече храна, в сравнение със седемдесетгодишна жена с ръст от 160 см.

Препоръчваното дневно количество калории от експертите варира по цял свят, като във всяка държава се взимат предвид основните характеристики на населението – от ръст, до стил на живот.

Препоръките навсякъде обаче са вместо в насока да се изчисляват поглъщаните калории, усилията да са съсредоточени повече в създаването на здравословни навици в храненето, поддържането на балансиран хранителен режим, двигателна активност и баланс между консумираното количество калории и това на изразходваните за деня. Според FAO на ООН един средностатистически човек се нуждае от 1800 килокалории дневно.

Проблемът на населението в индустриалните страни обаче е, че се консумират много повече калории от необходимото. В сравнение с две десетилетия размерът на порциите многократно са нарастнали. Преди 20 години например един сандвич в САЩ е съдържал малко над 300 калории, докато сега той наброява 600.

За да се поддържа човешкото тяло несъмнено, то се нуджае от енергия и храна. Една пета от енергията, която хабим ежедневно е за поддържане на мозъчния метаболизъм. По-голяма част от останалата отива за поддържане на метаболитните процеси в организма, свързани с функционирането му – като дишане, циркулация на кръвта и пр.

Ако условията на околната среда са по-неблагоприятни за организма, например е студено, заради топлообмена и поддържането на телесната температура постоянна, той се нуждае от повече енергия и съответно калории.

Още по темата можете да прочетете в Puls,bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако съдя по детските реклами по телевизията - минимум 5 000 на ден. Значи за възрастен човек 3 пъти по толкова.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В бедна страна само чорбаджиите трябва да се замислят, другите ги държат по неволя без нужните калории.