Загубата на зъби влошава паметта

Повече извадени=слаба памет
12 авг 2013 22:27, Мария Дуковска
6
Загубата на зъби влошава паметта
Снимка: Sxc.hu

Многократно сме обръщали внимание на устната хигиена и здраве и ще продължаваме да го правим, особено след последните данни от изследване,  направено в тази посока.

Учени са установили, че е възможно да има връзка между наличието на естествените зъби и конгнитивната функция.

Въпреки, че причината за връзката не е напълно ясна, наличието на по-малко зъби може да се разглежда като рисков фактор за проблеми с паметта, особено за хората в напреднала възраст. Изследването е било публикувано в списание European Journal of Oral Sciences. Изследвани са били хора на възраст от 55 години нагоре и тестовете показали, че тези, които имат по-малко естествени зъби в устата си, са показали по-ниски резултати на тестовете за запаметяване.

Изследванията са били направени, както върху хора, така и при животни.

При тестовете с плъхове е установено, че тези, които имат по-малко зъби, имат по-висока загуба на неврони, както и повече щети на хипокампуса - част от мозъка, участващ в образуването на паметта. Намаляването на зъбите от своя страна намалява сензорните сигнали, които те изпращат към мозъка, засягайки неговите функции включително и паметта, споделят учените.

Зъбите изпращат сигнали към мозъка чрез нерв, който е отговорен за усещането в лицето и за моторните функции, като захапването и дъвченето. Протезите, които се налагат да носят повечето възрастни им помагат, да се хранят нормално, но липсата на нервите и сухожилията, които поддържат естествените зъби на челюстта води до намалена сетивност.

Също така инфекциите на венците могат да доведат не само до загубата на зъби, но и може да предизвикат възпаление, което да доведе до невронална смърт и загуба на паметта. Съветите на учените е тези хора, които има значително по-малък брой зъби в устата си да стимулират функцията на мозъка чрез консумирането на полезни храни. Алкохолът и тютюнопушенето също оказват влияние върху способността на паметта.

Затова грижете се добре за здравето на зъбите и венците. То е важно не само, за да имате красива усмивка и свеж дъх, но и за да водите един нормален начин на живот и да имате добра памет.

Още интересни статии прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: здравезъбипамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Аман от заблуди преди 10 години
Тлупости на таркалета. Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Какава връзка има Дългоременната и Асоциативната памет със зъбите. Малко ли са старците без зъби, дето перфектно ясно си спомнят неща от време оно. Загубата на паметта се дължи на нейната постоянна нетренираност.За да запазите паметта си, непрестанно търсете и изучавайте нещо ново, поддържайте Нервните си възли със стремеж към нови познания. Намалете до минимум Джи Ес Ем връзките, алкохола, стресовете. Не употребявайте наркотици. Хранете се.
5
0
 
0
 
! Отговори
FF преди 10 години
faflim ot gotin boi e*a si NISHTO NE POMNIA
4
1
 
0
 
! Отговори
STOLETNICI IMALO преди 10 години
AZ PAMET NIAMAM ZA KOKVO STAVASHE A I TESA NARODNI HORA SHOU NA HELIKOPTER DOVIJDA NE OT FRANCE TTOOOO
3
0
 
2
 
! Отговори
сладоледаджията преди 10 години
да вярно е , аз имам един зъб само , ама не сабравям да лижа де. (СЛАДОЛЕДА)
2
0
 
6
 
! Отговори
32 преди 10 години
Да, вярно!Аз нямам нито един зъб в устата си и съм с протези, но имам холивудска усмивка. Забравям всичко, което не ми трябва.
1
0
 
5
 
! Отговори
столетник преди 10 години
Не е вярно аз съм на повече от 100 години и помня е когато вечер не съм ударил 100гр.гроздова ми се случва да по забравя нещо.