Депресията след отпуск – как да я предовратим?

Интервю с психолога доц. Маргарита Бакрачева
27 авг 2013 16:57,
5
Депресията след отпуск – как да я предовратим?
Източник: Reuters

Доц. Маргарита Бакрачева е психолог. Работи в Департамента по психолохия към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН).

 

- Доц. Бакрачева, как се отразява върху психиката периодът след дългата лятната отпуска?

 
Отражението е в две посоки – позитивната е, че през почивката успяваме да се разтоварим от натрупаните негативни емоции и стреса от ежедневието. Трудният момент е „връщането обратно” в действителността. Обикновено след ден-два имаме усещането, че изобщо не сме почивали. Това е свързано до голяма степен с влизането и излизането от роля. Можем да го използваме и в ежедневието, като разделим часовете спрямо ролите, които изпълняваме. Така ще можем всяко едно денонощие да си осигурим своеобразен „отпуск”.
 
- Можем ли да наречем есента типично депресивен сезон? Изобщо има ли сезонност при депресиите?
 
Сезоните, и най-вече времето, оказват влияние почти при всички хора. Липсата на слънце, скъсяването на деня, хладните и особено студените дни, дъждът, допринасят за минорното есенно настроение. Това се отразява и в смяната на цветовете на дрехите на хората по улиците. Ярките весели цветове се сменят от убити и тъмни. Освен психическото възприемане, това е свързано и с хормоналния баланс в организма.
 
- С какви стъпки всеки от нас може да си помогне, за да привикне отново към забързаното и стресово ежедневие?
 
Едно от малкото неща, които можем да контролираме сами, е начинът на прекарване на свободното време. Отделянето на половин час поне всеки ден лично за себе си и собствените предпочитания осигурява пространство за изчистване на натрупалите се напрежение и стрес. Можем да приемем личното си пространство, без значение с какво го запълваме, като собствен терапевтичен метод. Фитнес залата или кафето – активна или пасивна дейност – са ползотворни, когато подходим към тях предварително с нагласата, че ни разтоварват.
 
- По какво да познаем депресията, какви са нейните признаци? Всяка по-продължителна потиснатост, лошо настроение и липса на енергия ли е проява на депресия?
 
Депресиите като състояние са различни по произход, тежест и ход на протичане. Те са значително по-утежнена форма на състоянията на потиснатост и депресивните симптоми, които са нормални, обичайни и не са причина за тревога. Продължителността, която сигнализира за опасност, във всички случаи е повече от месец липса на всякакъв тонус и желание да правим каквото и да било и не само отказ, но и невъзможност  да участваме в собствения си живот по обичайния начин.
 
- Има ли спасение от депресията?
 
Депресията е преходно състояние дори и в най-тежките си форми. Съвременните медикаменти успяват да доведат до успешен контрол и преодоляване и на най-тежките форми, така че няма повод за притеснение. Що се отнася до депресивните ежедневни състояния, те отшумяват от само себе си.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
wind преди 8 години
Затова за да няма депресия - никаква отпуска!
5
1
 
4
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
До АнонименПсихолози са установили,че при депресия трябва да се полага физически труд.Който е депресиран да измие прозорците или да прекопае градината и ще му мине.Ако няма градина де измете пред блока.
4
2
 
10
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
След отпуската отивате на жълтите павета и ревете с пълна сила , хвърляте това , което се продава по пазарите в момента и спиш спокойно докато правителството се притеснява и изпада в депресия !
3
2
 
16
 
! Отговори
без депресия преди 10 години
Брей, работата предизвиква депресия, преди отпуск - депресия, след отпуск - пак депресия! Тия хора проблеми нямат ли си, бе? Я да си стягат д... то всички такива депресирани и да работят, че стига сме ревали колко ни е зле държавата. То при толкова и по всякакъв повод депресирани какво ли може да се очаква! Прекаляваме вече...
2
2
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Нали трябва да се продават едни хапчета.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТИГА БЕ,ДЕПРЕСИЯ СЛЕД ОТПУСК,ДЕПРЕСИЯ СЛЕД РАЖДАНЕ,СЛЕД УИКЕНД...ДЕПРЕСИЯ,ДЕПРЕСИЯ....ОТ КЪДЕ ГИ ИЗМИСЛЕХТЕ..