За преждевременното раждане и последствията върху бебето

Разговор с д-р Анета Попиванова от УАГБ „Майчин дом”
Обновена: 13 сеп 2013 13:52 | 13 сеп 2013 13:51,
1
За преждевременното раждане и последствията върху бебето
Източник: Reuters
Д-р Анета Попиванова е педиатър-неонатолог,началник отделение „Физиологично” в Клиника по неонатология при УАГБ „Майчин дом”.  
 
- Д-р Попиванова, според статистиката всяко 10-то дете в България се ражда преждевременно. На какво се дължат тези стряскащи данни?
 
- Ние имаме доста висок процент на такива деца в сравнение със страните от Европейския съюз. Първо трябва да уточним, че става дума за две доста различни групи деца – родените с ниско тегло и преждевременно родените деца.
 
Раждането на деца с ниско тегло и преждевременно родени деца отразява точно състоянието на здравния статус, грижата, която имаме за бременните и младите жени и икономическото развитие на една страна.
 
Намаляването на броя на тези деца всъщност е едно много сериозно предизвикателство пред нашата здравна система.
 
- Доколко преждевременното раждане е опасно за едно дете? Какви последствия може да има от това?
 
- За преждевременни раждания говорим, когато едно бебе се ражда под 36-та гестационна седмица. Но преждевременно родено е и бебе, родено в 24-та гестационна седмица. Това бебе е родено практически в средата на бременността с изключително незрели, неготови да функционират нормално органи и системи.
 
Колкото е по-ниска гестационната седмица, колкото по-далеч от термина са родени тези деца, толкова по-голям е този риск. Той се запазва и създава проблеми не само веднага след раждането, но и продължава в рамките на първата година, а понякога и следващите години от живота на детето.
 
Така че колкото по-малък е броят на недоносените деца като цяло, и колкото по-близо до термина се раждат, толкова по-малък е рискът от развитието на ранни и късни усложнения от раждането.
 
Преждевременно родените деца и тези с ниско тегло изискват много продължителен болничен престой, много продължителна рехабилитация и кинезитерапия, много специалисти от различни области трябва да ги обгрижват. Става дума за офталмолози, невролози, неврохирурзи, по-нататък дори психолози, педагози и т. н. Това е една огромна тежест - и икономическа, и емоционална, върху семейството и върху обществото.
 
Тоест колкото по-добре се гледат бременните жени, колкото по-добре една бъдеща майка се грижи за себе си и колкото по-съзнателно тя влиза в този цикъл на бременност, раждане и кърмене, в по-добро здраве, с минимални рискове от страна на околната страна - тютюнопушене, алкохол, наркотици, други стимулиращи вещества, толкова по-малък е рискът да се родите детето преждевременно или с ниско тегло.
 
- Какво може да направи една бременна жена, за да ограничи риска от преждевременно раждане?
 
- На първо място трябва да намали броя на инфекциите на гениталната и пикочо-половата система, да ги ликвидира преди забременяването. Колкото повече влизането в цикъла бременност, раждане, кърмене се извършва в оптимално здраве, толкова по-малък е шансът да се роди едно бебе преждевременно.
 
Бременността е нормално явление за женския организъм, но бременността не е период, в който човек да експериментира.
 
По начина, по който се развива една бременност и въздействията, които едно дете получава в тялото на майка си, всичко това се отразява по-нататък върху неговото физическо и психическо развитие. Говорим за пренатално възпитание, епигенетика.
 
Епигенетиката е един клон в медицината, който се развива изключително много в момента. Изучават се различни въздействия по време на бременността и връзката им с изявата на различни заболявания. Например определено хранене на бременната може да отключи или заключи определени гени в организма на детето, които да определят по-нататък развитието на определени заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
читател преди 10 години
Ясно, че това е част от огромния *** проблем.Стерилизация за "майки" раждащи под 16г. и кастрация за "бащи" изработили съществото.