Високата кръвна захар вреди на паметта

И умствените способности
27 окт 2013 15:45,
0
Високата кръвна захар вреди на паметта
Източник: Reuters

При хората, които имат завишени нива на кръвната захар, има по-голям риск от проблеми с паметта, сочи ново проучване.

За неговите цели участие взимат 141 души, чиято средна възраст е 63 години. Всички те са в добро здравословно състояние – никой от тях не страда от диабет или симптоми, свързани със заболяването. 

Те попълват тестове, които изпитват паметта им – трябва да си спомнят 15 думи, 30 минути след като за ги чули за първи път. Оказва, се че тези, чиито нива на кръвната захар са по-ниски, постигат по-добри резултати. 

Според автора на проучването – д-р Агнес Флоел от Charite University Medicine в Берлин, Германия, данните от проучването сочат, че дори и хората, които имат нормални нива на кръвната захар, могат да подобрят паметта си, ако кръвната им захар се намали. 

Това би била обещаваща стратегия за предотвратяване проблеми с паметта и умствените способности при възрастните хора. 

Специалистите вече са наясно, че диабет тип 2 е рисков фактор за развитието на Алцхаймер. Новото проучване обаче сочи, че по-високите нива на кръвна захар също могат да доведат до влошаване на паметта при хора, които не страдат от диабет. 

За да запазим здравето на мозъка си, изследователите съветват да се храним балансирано, да бъдем физически активни, да поддържаме здравословно тегло, да не пушим, както и да регулираме кръвното налягане и нивата на холестерола. 

 Резултатите от проучването са публикувани в сп. Neurology.

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари