Донорски клетки ще помагат при диабет тип 1

Ще спомагат произвеждането на инсулин
4 ное 2013 19:58,
1
Донорски клетки ще помагат при диабет тип 1
Източник: Reuters

Немски лекари имплантираха успешно инсулин-произвеждащи клетки в пациент, който страда от диабет тип 1. Процедурата е извършена с помощта на специално конструирана система, която не изисква прием на имуносупресантни медикаменти. 

Учените обясняват, че имплантираните клетки продължават да функционират 10 месеца и не са отхвърлени от имунната система на 56-годишния пациент. Въпреки това обаче, новият метод предлага само частично подобрение на здравето, необходимо е да се усъвършенства. 

Захарен диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което води до необратимо унищожаване на клетките, синтезиращи инсулин. Опитите да се имплантират донорски клетки се сблъскват с две големи препятствия – липса на съвместими донори и необходимост от доживотни медикаменти, които да потискат имунната система и да не й позволят да унищожи имплантираните клетки. 

Малкото устройството, което наподобява пластмасов диск, представлява контейнер, съдържащ два слоя донорски клетки, които са оградени от алгинат. Алгинатът представлява полупромокаемо покритие, което позволява на клетките да отделят инсулин. Инсулинът се отделя от малкия пластмасов диск посредством множество отвори. 

Два слоя клетки са разделени чрез кислородна капсула, която трябва да се пълни ежедневно с кислород. Възможно е кислородът да проникне в защитния алгинат, който обгражда донорски клетки. 

Пациентът, на когото са имплантирани донорските клетки, е носил устройството в продължение на 10 месеца, след което те са изследвани. 

Учените установяват, че клетките са непокътнати и здрави, а пациентът е демонстрирал добра поносимост към самия имплант. 

Проучването е публикувано в сп. PNAS. 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
С кислородната бутилка на гръб смело напред