Мъжкият мозък се състарява от алкохола

Процесът може да бъде обърнат
19 яну 2014 20:15,
5
Мъжкият мозък се състарява от алкохола
Източник: Reuters

Мъжете, които консумират повече от препоръчителното количество алкохол ежедневно, изпитват значително понижаване на общата познавателна способност, а паметта им може да се влоши, сочат резултатите на ново проучване.

Изследователи от Университетския колеж в Лондон изучават навиците за консумация на алкохол сред 5 054 мъже на възраст между 44 и 69 години. След това учените измерват когнитивните им способности с помощта на четири теста. Те оценяват още краткосрочната им памет, уменията за разрешаване на конфликти и способността да разсъждават.

Резултатите сочат, че при мъжете, които консумират количество алкохол, равно на две бири и половина, всяка от които съдържа около 350 мл или повече, се наблюдава понижаване на когнитивните способности. Учените успяват да изчислят, че те се доближават до същите способности на човек, по-възрастен с приблизително 1,5 – 5,7 години.

Експертите обясняват, че отдавна е ясно за влошаването на когнитивната функция с напредването на възрастта. Настоящото проучване обаче показва как алкохолът може да ускори този процес, а учените поясняват, че това е и ускорен процес на стареене. Редица други проучвания доказват, че мозъкът може да се възстановява, след като алкохолът бъде преустановен.

Като допълнение към това учените обясняват, че прекомерната консумация на алкохол може да влоши и сърдечносъдовото ни здраве. 

Данните от проучването са публикувани в сп. Neurology.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изследването само потвърждава нещо отдавна известно.Хората с умствена работа и без алкохолни изцепки имат по-продължителен живот!
1
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
За англичаните това...важи,с тези техни бозяни...бири,но за нас в Кривунделово не,зщото си пием виното...чисто;без алкохол.