Д-р Маргарита Велкова: 22-ма на всеки 1 000 българи даряват кръв

Недостиг на кръв и кръвни продукти има във всички болници
19 юни 2014 11:28,
0
Д-р Маргарита Велкова: 22-ма на всеки 1 000 българи даряват кръв
Снимка: Reuters

Д-р Маргарита Велкова е новият директор на Националния център по трансфузионна хематология. Завършила е „Медицина" в  столичната Медицинска академия и „Здравен мениджмънт" в УНСС. Има придобита медицинска специалност „Трансфузионна хематология". През всички години от трудовата си биография е работила в трансфузионната системата на страната ни.

 - Д-р Велкова, какво говори статистиката за кръводаряването у нас?

Според последните данни всяка година 22-ма на всеки 1 000 българи даряват кръв. Поставили сме си за цел в близко бъдеще делът им да се повиши до 24 на 1 000 души или около 185 хиляди дарявания годишно. Такива са и европейските норми. Повече от това едва ли е необходимо, отчитайки какви са нуждите на здравните заведения, така че в никакъв случай не бихме превърнали вземането на кръв в самоцел.

В тази връзка планираме и призоваваме колегите си за организирането на повече акции за безвъзмездно кръводаряване, които да информират широката общественост и да я насърчават към доброто дело.

- Голям ли е недостигът на кръв в българските болници и как се преодолява тази липса?

Недостиг на кръв и кръвни продукти има във всички болници във всички страни. Има моменти, в които и най-често срещаната кръвна група не се намира, ако нуждаещите се от такава са повече от обикновено. Когато се усети липса, тогава вече се прибягва към платеното даряване, разходите за които напълно се поемат от държавата.

Притеснителното, че нацията ни застарява, а болните българи се увеличават. Затова вече трупаме запас за бъдещи години, когато донорите ще бъдат наистина малко.

- Бихте ли разказали малко повече за кампанията на Националния център по трансфузионна хематология „Благо Даря”?

Кампанията е част от нашата ежедневна работа. Тя цели насърчаване на доброволно кръводаряване и увеличаване броя на безвъзмездните кръводарители у нас. Това е от изключителна важност за осигуряване на необходимите и достатъчни количества безопасни кръв и кръвни продукти за лечението на болните хора, за спасяване на застрашения човешки живот.

- Какви са постигнатите до тук резултати?

„Благо Даря“ продължава вече цяла година в сътрудничество със „Сити център София”. На територията на столичния мол досега проведени 31 кръводарителски акции в празнични и почивни дни, като медицинските ни екипи са работили с повече от 500 граждани, някои от които са дарявали редовно кръв – от 2 до 5 пъти.

Извън тези акции като плод на нашите усилия наблюдаваме бавно, но системно покачване на броя на кръводарителите в България.

- Защо е добре да даряваме кръв?

Преди всичко това е един изключително хуманен акт. Така човек помага на някой нуждаещ се и спасява живот. Но не само – кръводаряването се отразява много добре и на самия дарител. Това важи особено много за мъжете. След този процес се намалява високото количество на желязо в организма, което сгъстяват твърде много кръвта и ускоряват окисляването на холестерола, което води до сърдечносъдови заболявания.

Освен това обновяването на кръвта има благотворно влияние върху целия организъм. Множество изследвания сочат, че при хората, които даряват кръв, рискът от сърдечен удар намалява с цели 88%. При тях се наблюдава и в пъти по-малка опасност от преждевременна смърт или заболяване от рак.

При даряване на кръв новите клетки ударно влизат в организма и това е чудесно, защото в определен момент от живота всеки човек има нужда от обновяване на кръвните клетки, които транспортират кислород до всички важни органи.

- Кои са основните заблуди, които витаят около кръводаряването и има ли риск човек да се зарази с някаква болест?

И до днес съществуват много митове и заблуди в тази област, въпреки широката експозиция на темата в медиите. Сред основните страхове на хората са, че ще се заразят с някоя страшна болест, което всъщност е невъзможно да се случи в наши дни, предвид високите мерки за предпазване и иглите за еднократна употреба. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвнен път.

За повече сигурност дори конфигурацията на медицинските изделия за кръводаряване е такава, че не е възможно да се използват повторно. Освен това кръводаряването не е болезнено. Усеща се само леко убождане от иглата, което е неизбежно. Припомням също, че процедурата не може да отслаби имунитета.

 

Останалата част от интервюто можете да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари