Безсънието засяга и размера на мозъка – възможно ли е?

Липсата на сън влияе на цялостното здравословно състояние
3 окт 2014 11:53,
0
Безсънието засяга и размера на мозъка – възможно ли е?
Източник: Reuters

Липсата на сън може да окаже значително влияние върху цялостното ви здравословно състояние. Проучвания сочат, че недоспиването може да доведе до влошаване на паметта, понижено качество на живот. По-голям е и рискът от хипертония, стрес, дефицит на вниманието и дори затлъстяване. 

Учените решават да изследват и въздействието на недоспиването върху размера на мозъка. По време на проучването, проведено от изследователи от Университета в Оксфорд, участват 147 души, които са на възраст между 20 и 84 години. 

Изследователите анализират връзката между липсата на сън и обема на мозъка. Те установяват, че среднотежките нарушения на съня се свързват с бързо намаляване на обема на мозъка. Всички участници са подложени два пъти на сканиране на мозъка с ядрено-магнитен резонанс, като между двете сканирания минава период от 3,5 години. 

Участниците попълват и въпросници относно качеството на съня. Те дават информация относно това дали са имали затруднения да заспят, дали се събуждат по време на сън, или сънят им е здравословен. Оказва се, че при около 35% от участниците не спят качествено.

Експертите обаче не са напълно сигурни, че могат да определят дали при хората, при които качеството на съня е по-ниско, наистина ще има намаляване обема на мозъка. 

Въпреки че е установена връзка, не може да се каже със сигурност дали има причинно-следствена връзка. Това, което изследователите категорично откриват, е че намаляването на обема на мозъка е по-силно изразено при хората, които са над 60-годишна възраст.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: безсъниемозъксънпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари