Лекуват рака на гърдата с вещество от морска гъба

To предотвратява делението на раковите клетки
7 ное 2014 08:12,
0
Лекуват рака на гърдата с вещество от морска гъба
Снимка: Reuters

Нова надежда за хиляди страдащи от рак на гърдата жени по света дадоха опитите на екип от британски учени.

Експериментално лекарство, извлечено от морска гъба, вероятно увеличава шансовете на пациентките, чиято болест не се повлиява от химиотерапия.
 
Специалистите от университета в Лийдс изследвали 762 жени, лекувани с "Ерибулин" или подложени на друга терапия, почти винаги химиотерапия, и установили, че новият метод удължава живота средно с около 2,5 месеца.
 
Веществото може да предотвратява деленето на раковите клетки, което ги кара да се самоунищожават.
 
Според учените откритието може да промени досегашните методи на лечение и да облекчи състоянието на жени в напреднал стадий на болестта.
 
Най-същественото подобрение се наблюдава при жени с напреднал тройно негативен рак на гърдата, които са с ограничени възможности за лечение.
 
Една на всеки пет жени с рак на гърдата страда от този вид заболяване, като тези пациентки си спечелили още почти пет месеца живот.
 
Лекарството "Ерибулин" първоначално е разработено от морска гъба, наречена "Halichondria okadai", но сега се прави в лаборатории.
 
То бе отхвърлено за рутинна употреба от Националния институт за здравеопазване през 2012 г., но отделни случаи са финансирани от Фонда за лечение на рак.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари