Мозъчните заболявания у нас - подценявани и слабо финансирани

Проведе се първи форум на Европейския мозъчен съвет в България
10 ное 2014 17:12,
2
Мозъчните заболявания у нас - подценявани и слабо финансирани
Снимка: Puls.bg

Първи форум на Европейския мозъчен съвет в България се проведе днес в „Шератон“. На събитието присъстваха водещи европейски фигури, чиято дейност е насочена към подобряване лечението на мозъчните заболявания.

Целта на форума бе да се представят предизвикателствата и възможностите пред българските специалисти по неврология, неврохирургия и психиатрия във време на криза и икономически затруднения, разглеждайки ги в контекста на европейските реалности и перспективи.
 
В обхвата на програмата бяха поставени въпроси, свързани с лечението и грижите за хората с мозъчни заболявания и икономическите мащаби и социалната цена, която плаща обществото за това, и спешната необходимост мозъчните заболявания да се определят като приоритет в системата на здравеопазването. Не на последното място лекторите изложиха своите аргументирани доводи за необходимостта от насочено финансиране за фундаментални изследвания, което е обвързано с успешната профилактика на мозъчните заболявания и широката обществена информираност и съзнание за прилагането й у населението.
 
Форумът бе открит от проф. Николай Габровски, председател на организационния комитет на Европейския мозъчен съвет – България и началник на клиниката по неврохирургия в УСБАЛСМ "Пирогов".
 
"Нашата задача е да обединим усилията на специалисти и засегнати от мозъчни заболявания, опита и подкрепата на Европейския мозъчен съвет, за да дискутираме и разпространим в България посланията на инициативата „2014 – Европейска година на мозъка“, посочи той.
 
По неговите думи основната цел на специалистите е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяванията на мозъка, тъй като те са твърде важни за финансирането и вниманието, които получават, да се обмени опит, който ще позволи по-добро лечение за пациентите и да се предприемат нови крачки по пътя на интеграцията на хората с такива здравословни проблеми така, че болестта им да не е вече стигма.
 
При откриването поздравителен адрес бе прочетен от името на служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който горещо приветства инициативата на Европейския мозъчен съвет. Той изтъкна високата квалифицираност на невролозите в България и пожела на участниците в събитието успешна и ползотворна работа.
 
Първата лекция за деня изнесе проф. Мери Г. Бейкър, президент на Европейския мозъчен съвет и на Европейската федерация на неврологичните асоциации, чиято тема бе „Обществени и здравни предизвикателства пред Европа“.
 
По нейните думи средствата, които всяка година Европейският парламент отделя за разходи, свързани със заболяванията на мозъка, надхвърлят 800 млрд. евро. Това е много повече, отколкото се дава за онкологични заболявания и диабет например.
 
Въпреки това обаче харчовете са огромни и дори една такава сума не е достатъчна. Опасенията на Световната здравна организация са, че тези пари няма да достигат все повече и повече.
 
Това е така, защото обикновено се изчисляват преките разходи – за болнично лечение и медикаменти. Но съвсем друг е въпросът колко струва поддържането на пациентите в социален аспект, които често остават нетрудоспособни и са в тежест за себе си и за семейството си.
 
Обикновено така се случва с хората, страдащи от болестта на Паркинсон и тези, които са получили инсулт. Те струват скъпо на здравната система и оттам – на всяко отделно национално правителство.
 
Проф. Бейкър посочи, че с увеличаването на средната продължителност на живота в световен мащаб, хората боледуват все повече. В същото време лекарите не достигат и средно те могат да ни отделят едва 12 минути от работния си ден, за да ни окажат помощ.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вероятно повечето от нас имат някакъв проблем с мозъка, след като за 25 години периодично избираме да ни управляват хора, които псуваме с особен ентусиазъм. И което е още по-лошо, търпим безобразията им или дезертираме зад граница, като изоставяме тук земя-рай.А можем да си уредим много добър живот в една хубава държава, точно на територията на тази земя-рай!