Кои състояния могат да се третират с хипноза?

И как работи методът
30 дек 2014 23:00,
7
Кои състояния могат да се третират с хипноза?
Източник: Reuters, архив

Хипнозата, или хипнотерапията, използва методи на релаксация, интензивна концентрация и фокусиране на вниманието, за да се достигне до по-високо ниво на съзнанието. Понякога това състояние е известно като „транс“. 

При него всичко, случващо се около човека, временно е блокирано или се игнорира, докато вниманието му е фокусирано в това състояние. Докато е под хипноза, човек може да насочи вниманието си, с помощта на трениран терапевт, върху определени мисли или задачи. 

Смята се, че хипнозата е терапия, тъй като тя позволява на хората да изучават болезнени за тях чувства, мисли, спомени, които може да бъдат скрити в подсъзнанието им. Важно е да добавим, че хипнозата позволява на хората да виждат нещата по различен начин, като блокира осъзнаването на болката. 

Хипнозата би могла да се използва като терапия за конкретния пациент. Би могла да помогне в някои случаи на поведенчески проблеми или навици като тютюнопушене, гризане на нокти. Помага още за промяна на възприятията и усещанията и практически е полезна за третирането на болка. 

Отпуснатото състояние по време на хипноза може да се използва и като подход за проучване възможните психологически корени на различни нарушения или симптоми. Такъв пример е травмиращо събитие от миналото, което човек е скрил в подсъзнанието си, но нарушава съзнателния му живот. Щом една травма бъде идентифицирана като такава, тя може да се преодолее с помощта на психотерапията.

Хипнотичното състояние позволява на човека в по-голяма степен да бъде отворен към дискусии и предложения. По този начин може да се подобри и лечението при най-различни състояния, включително страх и безпокойство, нарушения на съня; депресии, стрес; посттравматични разстройства; скръб. 

Хипнотерапията може също така да е полезна за контролиране болката, отказване от цигарите или прекомерното ядене. 

Тази терапия не е подходяща за хора, страдащи от психотични симптоми като халюцинации и видения. Не се препоръчва също така и за хората, които използват алкохол или наркотици. 

Терапията трябва да се използва за контрол на болката, само след като лекар е оценил състоянието на пациента и е преценил, че би било безопасно.

Още полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 2 (Гошо...***)Що, от 1944 г. не сме ли били хипнотизирани, а???45 години ни втълпяват колко "хубаво" било в СССР и колко "лошо" било в САЩ.Е, имах възможността да отида и на двете места и разбрах истината.Вече се "разхипнотизирах". Да ти я кажа ли? Нито в САЩ видях Земния Рай, нито в бившия СССР. Навсякъде има и хубави и лоши неща. Ама в САЩ са на светлинни години по-добре от бившия СССР. Руснаците имат тъжна съдба...
4
0
 
2
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 9 години
Шо като се приберем вечер от кръчмата,на мойтъ и падат гащити....туй хипноза лий?....
3
1
 
0
 
! Отговори
до3 преди 9 години
Тебе имам предвид магнус гнусни бързи бакенбарда
2
4
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Народът ни е...хипнотизиран от четвърт век...успешно,което помага на управляващите през това време...успешно да го окрадат.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да *** оня долен шизофреник от фашистка *** на кръвопийци