Българският пациент: Безправен източник на оборот

Д-р Станимир Хасърджиев коментира проблемите на здравеопазването
28 апр 2015 10:06,
25
Българският пациент: Безправен източник на оборот
Снимка: Булфото, ахрив

Правата на българския пациент са само "на хартия". Най-важното е да се смени философията на здравната система. Ако българското здравеопазване не се обърне към пациента, няма как да просъществува дълго, коментира в интервю за БТА д-р Станимир Хасърджиев, генерален секретар на "Европейско партньорство за достъпно здравеопазване".

"В държавите, в които има действащи правила за спазване на правата на пациентите и наказание за тези, които не ги спазват, системата се саморегулира", посочи той.

Попитан промени ли се отношението към българския пациент през последните години, д-р Хасърджиев коментира, че в България нещата са тръгнали в грешна посока.

"Изкриви се системата, пациентът влезе в нейния фокус преди всичко като добър източник на облаги. За огромно съжаление, като че ли се измести фокусът от това той да бъде в центъра на системата, да бъде добре обгрижен, да бъде здрав, за да може да допринесе за икономиката на държавата и за развитието й. По-скоро пациентът е в ситуация, в която е начин за препитание на много хора", обясни Хасърджиев.

Според него промяната би дошла, ако се смени философията на системата. Според доктора порочната практика се корени в проблема, че за да оцелеят болниците трябва да генерират възможно най-голям брой пациенти и клинични пътеки, за да се взимат съответно по-високи заплати. Затова и системата не се грижи за пациента, а за оборота.

С предлаганите промени от Министерството на здравеопазването пациентът ще има право на глас, ще се взима предвид мнението ми дали е доволен или не от услугите, а това ще е водещ критерий за сключване на договор на лечебното заведение със Здравната каса.

Хасърджиев коментира, че правата на пациентите към този момент са само "на хартия". "Един нов закон ясно трябва да дефинира тези права, кой следи, ако те са нарушени, кой налага санкциите, какви са те, кой обезщетява пациентите в случай на нарушаване на правата им", допълни още той.

"Отдалечените райони на страната са сериозен проблем. Няма медицински специалисти, а в някои райони хората са лишени дори от елементарни възможности да си купят лекарства поради липса на аптека. Има огромна концентрация на лечебни заведения в определени градове, а в други цели области такива липсват. В София продължават да никнат нови болници, като всички те работят със Здравната каса", коментира още Хасърджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
а(от къде идва преди 9 години
зациклянето - от сеещото се от всички посоки недоверия към способностите на български лекар ,при това неоправдано и не обосновано .Всички под един знаменател! Пациента влиза и още на невербално ниво се усеща недоверие , липса на адекватноо съдействие ........без съобщаване на симптоми ,без изслушване на съвети ,направо с готовност за бъде препращан?!?!Медицината е изкуство ."консултациите " по интеренет и след това колекциониранеот на мнения по кабинетите е супер не ефективно.......това во
23
3
 
2
 
! Отговори
BG преди 9 години
Pitam Minister moskov kak darji na Rabota Dr beschloss ot otkrajna Bolniza kato Dr e na 73g i e pensioneri v gospodari na Efira se rasbra 4e Dr ne6kov e lajez i isto4val sdravnata kasa i dr beschkov i dvete mu daschteri sa v 4ujbina ednata e lekar Dr e med sestra moje ne6kov da nama pari
22
0
 
5
 
! Отговори
реалност преди 9 години
Чуват се гласове за още здравни каси.Това просто е абсолютно неоправдано.Имаме 1 500 000 работещи и осигуряващи се.Можем ли да си позволим да издържаме още персонал на Касите и защо ??
21
0
 
5
 
! Отговори
по повод горната сат преди 9 години
Докторе ,в България достъпа на пациентите към системата на здравеопазването е широко отворен - без час ,без ред и ако може до на 15- тата минута , за тесен специалист най- късно до 24 час.На друго място е грешката........липсата на коректност при разходване на солидарния ресурс.Ако е с натрупване на лична сметка много от разходите ще са ограничени.
20
0
 
3
 
! Отговори
до 20 пост преди 9 години
Правилно по принцип. И не разбирам ние ли "от системата" лошо обясняваме или пациентите ни вече идват с предварително собствено решение и с повечето пъти медицински Неоправданиискания или настойчиви изисквания?!Интересно ми е вашето мнение по въпросите.
19
0
 
3
 
! Отговори
До човек от системат преди 9 години
Т.нар. информирано съгласие точно вие от "системата" го разбирате под подписване на един куп декларации от сорта "запознат съм...", "съгласен съм..." още при приемането, с което си вързвате гащите срещу евентуални претенции на пациентите към вас... Трябва да се научите, че вие сте "хуманни" лекари и срещу вас стоят индивиди, на които вие трябва да поднесете информацията за това какво ще правите, какви са рисковете от това и какви са ползите и то по начин, по който да ви разберат...
18
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
18 лева плащат т.нар. хора без доходи, ЗО, които внасям аз да много над 18лева и все пак си плащам като поп, защото не мога да отделя 2 часа да вися пред кабинета на джипито и да получа отговор - ами няма направление, ела в началото на тримесечието... Просто при нас тотално е изкривена представата за това кой е важния в системата - би трябвало да е пациента, но за жалост не е така, напротив - ако си потършиш правата, поискаш обяснение и разяснение на някаква манипулация ставаш крив...
17
1
 
4
 
! Отговори
човек от системата преди 9 години
Реформата от 2000 г беше по същество съкращение р но имаше и своите твърде полезни постановки:1. Правото на личен избор - преди беше райониране- 2.Информирано съгласие....?!?! всеки го разбра различно. Спазвайки законовото право и запознавайки пациента с възможностите само се внася объркване3.Поголовно опит за диагноза и самолечение по статии от интернет
16
0
 
4
 
! Отговори
точното е преди 9 години
"Изкриви се системата, пациентът влезе в нейния фокус преди всичко като добър източник на облаги." --2/3 не вярно твърдение!За съжаление от стратегически на високо място човек при това Лекар! Твърде вероятно е по български маниер да е дезинформиран.Вярното е ""Изкриви се системата, пациентът влезе в нейния фокус преди всичко Като пряк участник в лечебно -диагностичния процес!!!! С неправилна ориентация за правата си!С идване за "Направления за някъде" ,с липса на медицинска подготовка.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре работи москов не ни требват даже и болници мацкаи таз пасмина бойко харесваим имаш най малко още 2мандата давай
14
1
 
7
 
! Отговори
лекар преди 9 години
През 1999 г. все още нямаше здравна каса.Така наречената "реформа" започна на 01.07.2000 г./четвъртък/Дотогава всичко работеше идеално и само заплатите бяха проблем.Единственото,което трябваше да се направи е да ни вдигнат чувствително заплатите.Този стоматолог/здравният министър тогава/ просто закопа здравеопазването.Унищожиха работническото здравеопазване.Целта на създаването на здравната каса бе една-да се влеят в нея много пари повечето от които да бъдат откраднати.Това продължава и сега
13
0
 
5
 
! Отговори
Това е ... преди 9 години
... резултатът от 25 години дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец тука, познат днес като Неолиберализъм и Либертарианство. Трагедията в Здравеопазването стана пълна и вратата към Ада беше отворена през 1999 година, когато Иван Костов направи болниците търговски дружества по съвет на неолибералите и либертарианците от МВФ.
12
3
 
3
 
! Отговори
xx преди 9 години
Докато имаме само една държавна здравна каса все ще е така. Държавния монопол в здравеопазването е пагубен. През 1999 г имахме 800 милиона пари в здравната каса годишно. За 2015 г. парите са 4 милиарда, а здравеопазването все по-калпаво и лекарите все по-алчни и по-брутални.И 40 милиарда да им дадем, при липсата на контрол и права на пациентите все ще е така.Само мощни институции,като частни здравни каси ще имат потенциала да опазват интересите на своите клиенти,здравно осигурени граждани.
11
0
 
8
 
! Отговори
един от многото преди 9 години
Не са виновни лекарите ,а системата. Българите вода газят жадниходят.Всички минерални извори са дадаени на концесии.Печалбите оттози ежедневно плзван природен ресурс отива в нечии лични сметкиптимер-град Девин няма болница ,но мин. вода с името на града сепродава в цялата страна и за износ.Виновна е системата на многотокрадливи ръчички с дребни продажни душички и ненаситни устички.Постонно сездават абсурди за конфронтация м/у хората в обществото във всички сфери.
10
2
 
2
 
! Отговори
vici преди 9 години
bulgarite sa si mnogo zdravi hora. imame 7 462 stoletnici. te nikoga ne sa vzimali lekarstva i ne znaiat kakvo e tova doktor. imame 278 687 hora na po 98 godini ite sa taka. daje ne sa vijdali doktor i apteka hich, to i bolnici nema v gorite i selata im.
9
0
 
2
 
! Отговори
2 do 6 преди 9 години
Pravi ste, lekarite sa vi vinovni che ste gladni pumqri I ne mojete da si pozvolite adekvatno zdraveopazvane s vashite dohodi. I shte e taka dokato edin traktorist vzima poveche pari mesechno ot edin lekar. Da jivee socializma v 21 vek. Hah
8
0
 
3
 
! Отговори
sodabicarbunak преди 9 години
:-) snimkata vi se razboliala ot upotreba s neizmiti zabi :-)
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при 18 лева медицинска осигуровка , няма как да получиш качествено здравоопазване, отделно че държавата с съветите на МВФ , Световната банка , ЕС си разпродаде фабрики и заводи , които после бяха закрити , и държавата не може да печели от данъците върху унищожените предприятия , и няма от къде да се финансират много социални дейности , но се финансират помощите за един етнос , за да не ни се кара "загрижената" за България еврепейска и американска общност
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До коментар 2 --съгласен съм да внасям по-високи осигуровки като европейските но когато заплатите ни станат европейски.
5
0
 
6
 
! Отговори
един от многото преди 9 години
Има. СЗО. световна здравна организация тази организация имакодекс Общество лекар пациент ,където са дадени всички права изадължения на лекари ипациенти в съвременото общество.Защо мин. на здравеопазването не ги спазва и защо няма информацияза хората. ???