От какво се причинява вулвовагиналната кандидоза?

Дрожди причиняват заболяване у човека чрез тъканна инвазия
6 ное 2015 22:44,
14
От какво се причинява вулвовагиналната кандидоза?
Снимка: Reuters, архив

 Вулвовагиналната кандидоза е инфекциозно заболяване на външните полови органи и влагалището на жената, причинено от дрожди от род Candida у предразположени индивиди. Може се класифицира в три типа в зависимост от засегнатите тъкани: вулвит – засяга външните полови органи, вагинит – засяга влагалището, и вулвовагинит – комбинация от първите два типа.

 
Представителите на род Candida са няколко. Нaй-често причител на инекцията е Candida albicans, като гъбичката е нормален обитател на кожата и лигавиците. В по-редки случаи са Candida glabrata и Candida tropicalis. Типизирането на дрождите е от значение за провеждането на адекватно лечение, тъй като медикаментите, влияещи на Candida albicans, не въздействат на другите два типа.
 
Дрождите от род Candida причиняват заболяване у човека чрез тъканна инвазия и продукция на токсини. Първият етап от развитието на заболяването е колонизирането на лигавицата и кожата – повишава се броят на причинителя при промяна в общото състояние на организма (например при боледуване, стрес, прием на лекарства). Дрождите се свързват към епителните клетки, приникват в тях и около тях и продължават активното си делене. На следващия етап започват продукция на токсини, които са отговорни за възникването на възпалителна реакция.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Минко, глупав си мойто момче. Точно миенето със *** или други препарати може да докара кандидоза. И не виждам кво му е смешното..
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам от какво се причинява, но смърди ужасно. Оня ден в трамвая ми залютя на очите, в първия момент си помислих че правят биологични опити с пътниците,но после всичко стана ясно.