Каква е ролята на пробиотиците за организма?

И от кои храни можем да си ги набавим?
10 сеп 2016 18:16, Eкип на Puls.bg
2
Каква е ролята на пробиотиците за организма?
Източник: Reuters, архив

Още от наименованието pro – за и bios – живот, става ясно, че пробиотиците имат пряко отношение към здравословното състояние на организма. Те оказват благотворно влияние върху храносмилателната и имунната система, а освен това намаляват риска от възникване на алергии.

Пробиотиците представляват бактерии, които оказват благотворно въздействие върху организма и освен това предотвратяват прекомерното размножаване на някои болестотворни бактерии и гъбични причинители от чревната флора. Приемът на пробиотици се препоръчва в съчетание с пребиотици – хранителни вещества, които осигуряват подходяща среда за разтеж на полезните бактерии.

Приемът на достатъчно количество от полезните бактерии за организма може да се обезпечи от естествени източници – някои видове храни, както и чрез приемът на хранителни добавки. Естествени пробиотици са храни, които претърпяват ферментационни процеси – киселото зеле, кисело мляко, квас, кефир и туршиите. От значение е те да се консумират без допълнителна кулинарна обработка, за да се запазят максимално полезните си свойства.

От значение за оптимизиране на ползата от пробиотиците е правилният подбор както  на щамовете бактерии, които се съдържат, така и броят им. Целта на приемът на пробиотици е терапевтична или поддържаща. При терапевтичната се има за цел лечение на вече настъпило болестно състояние на организма.

Какви са ползите за организма от консумацията на пробиотици може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари