Когато главоболието пулсира

Мигрената е изключително изхабяваща
11 ное 2016 20:50, Eкип на Puls.bg
0
Когато главоболието пулсира
Източник: Reuters
Мигрената е заболяване, характеризиращо се с пароксизмално възникващи епизоди на силно пулсиращо, най-често едностранно главоболие, което се придружава в повечето случаи от чувство за гадене и/или повръщане, и се засилва под действието на светлинни стимули или шумови дразнения. Представлява втората по-честота причина за първично главоболие, т.е такова, при което не може да се открие органична увреда или метаболитно нарушение, които биха обяснили появата му.
 
Кои хора са засегнати най-често от мигрената?
 
В повечето случаи първият мигренозен пристъп се явява преди 20-годишна възраст, но може да се появи също и в детска възраст, както и да засегне хората след 40-годишна възраст.
 
Заболяването има значителен превес на изява при женския пол, като при 15% от тях появата на мигренозния пристъп е само в дните на менструацията – т.нар. менструална мигрена. Главоболието значително намалява по време на бременност и менопауза.
 
Установена е генетична предразположеност, което значително повишава риска от развитие на заболяването във фамилии с вече диагностицирана мигрена. Въпреки всичко заболяването е мултифакторно обусловено и за изявата му е необходима комбинация от вътрешни фактори и особености на начина на живот и среда на индивида.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: мигренаглавоболие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари