Бракуваме 2,5 млн. дози ненужни ваксини, натискат ни за 7 млн. нови

Парите за тях ще стигнат да построим детската болница
20 мар 2023 12:51, Стела Стоянова
92
Бракуваме 2,5 млн. дози ненужни ваксини, натискат ни за 7 млн. нови
Снимка БГНЕС

Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас да закупим нови 7 млн. дози, обяви здравният министър Асен Меджидиев пред Би Ти Ви.

„България не е участвала в определянето на броя на COVID ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави, членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. Така за България е планирано прекалено голямо количество“, коментира д-р Меджидиев.

„Реално ние ще трябва да платим и след това да ги унищожим. С тези пари можеше да се построи детската болница.Точно затова поставих темата в Брюксел по време на срещата на здравните министри в общността“, допълни д-р Меджидиев. Според него България е направила опит да дари тези ваксини, но никои не ги е пожелал. Страната ни няма право да ги препродава, затова служебният здравен министър е предложил в Брюксел, да се прекрати договора с фармацевтична компания „Пфайзер“ и да се препоръчват конкретни количества, според нуждите на всяка една конкретна държава, членуваща в ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Договорът е сключен по времето на Боко. От неговите некомпетентни юристи! Никакви лекари не са подписвали този договор. Пандемията от ковид бе ликвидирана именно благодарение на тези ваксини!
55
3
 
9
 
! Отговори
стъкмистика преди 1 година
Ах, тея гадни ваксини..дълго време на сина ми не му давах да се ваксинира, но му предстоеше изпит и трябваше бележка....и се съгласих....Така ,че Файзер отлита, но вредата остава завинаги....
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула ви казва: купувайте ваксини че ще има бой!
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми кой да ви знае, че ще сте толкоз прости и манипулирани. Антиваксъри!
52
3
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Нещастни ваксъри. Съсипахте ни с тези ваксини. На всеки малко мислещ човек беше ясно, че това не са ваксини а някакви течности с които ви зомбират. За радост здравомислещият български народ не се поддаде на внушенията и масово не се ваксинира. Браво ! Сега апологетите на ваксинирането, които поръчаха тези ваксини да влизат в затвора или да изпразват шкафчетата и да си плащат
51
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се унищожават! Има страшно много известни, а и неизвестни хора, които ни убеждаваха повече от година, че ваксинките са много хубави и полезни. Сега тези същите ще ги помоля да се боцкат през 3 месеца, за да унищожаваме по-малко ваксини и така да спестим някой лев, защото за унищожението също се плаща.За малко да забравя - запишете си някъде, че заради Пфайзер няма да имаме детска болница и следващия път като коментираме смъртността от нещо си,да се знае кой е виновен за липсата на болница!
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юрист, този договор е изготвен с нашето мълчаливо съгласие в една извънредна обстановка. И нито един български лекар на официална позиция не възрази. А сега почват да писукат, че трябвало да се преговаря. Но този път ще преговарят лекарите, а няма само да подават разпореждане към политици, да им бършат акото.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т, ама проблемът е , че правилата за разпределението на ваксините са били ясни още преди да се поръчат. Говориш за диктатура. Да си чул някой български парламентьор лекар да е поставил такъв въпроса пред Европейския парламент по време на поръчката на ваксините. Аз, а и не само аз, не съм чул такова нещо дори като слух в махалата. Никаква диктатура няма. А ако има, тази диктатура ни е натресена от българските некомпетентни медици.
48
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де,няма ли да се потърси сметка на ковид фашистите,които ни се подиграваха 2години.Така ли всичко ще се замете под килима
47
1
 
35
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Това, честно казано ми се струва правно невъзможно. Как така някой ще подпише такъв договор, с който ни задължават, без ние да участваме в изготвянето и подписването му? Ако действително е така, да напускаме подобен "съюз"! Такива "съюзи" ни предлагаха навремето и ВИС 2 и СИК. Благодарим от сърце!
46
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако човечеството беше нормално, ковид престъпниците щяха да доживеят жалките си алчни животи в килията! Ама за съжаление човечеството вече е напълно изтрещяло.
45
1
 
28
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Урсулата да не е финансирала Украйна, че иска още парички да папка? Да купим едни ваксини, които да бракуваме?! Тия в ЕК имат ли изобщо връзка с главния мозък или само пари им в главата?
44
1
 
40
 
! Отговори
T преди 1 година
Значи някой от ЕС решава и ни натриса разходи без нашето съгласие. Това е диктатура. Парите ни ще заминат за техните далавери, а после ще мизерстваме и ще лишаваме децата си от нормална среда, от детски площадки, от детски градини, от лечение... Защо тогава ни е ЕС?!
43
0
 
15
 
! Отговори
Що така бре? преди 1 година
Що че ги фъргате. Пари стурват. Давайте ги избоцайте там. Кой с по 5 кой с по 15 дози, те се не развалАт.
42
17
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Ами българските лекари не могат да крадат и затова не поставят ваксините. Именно затова има този проблем Ако ги бяха поставяли нямаше да умрат толкова много хора.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, пет страни в Европа са определяли количеството на ваксини съобразно населението на всяка страна. Всичко е наред, ако на човек от населението се падат по еднакъв брой дози. Финансовото натоварване е също равномерно разпределено. Но някой ще каже, че един милион българи са напуснали страната. Ама чиновникът гледа документи, а в България имаше преброяване. Български лекари, този път нааканите сте вие и гилдията ви, а не европейските чиновници.
40
1
 
30
 
! Отговори
атлантик-так-тик-так преди 1 година
Някой все още да смята, че сме суверенна държава? Разпределят какво и колко да купуваме, без дори да ни питат. Ако не искаме - дплащаме неустойка!
39
2
 
18
 
! Отговори
бракуваме преди 1 година
Днес ваксини утре самолети миг 29 на есен ПП и ДБ
38
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, и искат да платим неустойка, ако развалим договора с Файзер. Най-голямата далавера в съвременната история. Урсула е за бесилото!
37
0
 
25
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 година
Тези които ни натискат, поне знаят ли, че бракуваме 2,5 млн.дози?!