Ферари – слабост в началото на сезона или конспирация във Формула 1?

Дали досегашното представяне на отбора на Шумахер и Баричело се дължи само на слабости на състезателната кола и пилотите
24 мар 2005 14:27,
Ферари – слабост в началото на сезона или конспирация във Формула 1?
Нещата от "питстопа" на Формула 1 обикновено остават скрити за зрителите

Новият сезон във Формула 1 започна малко изненадващо за част от експертите в тази сфера, но донесе радост за по-голяма част от публиката. След миналогодишната хегемония на Шумахер, той успя да спечели само две точки за два старта, като и в двете състезания се представяше много слабо в квалификациите.

 

Отборът на Ферари пък има само 10 точки (благодарение на второто място на Рубенс Баричело в Австралия), при 26 на временния водач Рено. За втори път в последните седем години Ферари не печели едно от първите две състезания за сезона, като предишният път бе през 2003 г.

 

Тогава Макларън-Мерцедес с пилоти Дейвид Култард и Кими Райконен взе първите две победи за сезона, а Джордан с Джанкарло Фисикела спечели третото. Три поредни победи на Шумахер след това обаче възстановиха равновесието и в крайна сметка отново Ферари взе отборната титла.

 

Тази година започна най-добре за Рено с две победи - на Джанкарло Фисикела в Австралия и Фернандо Алонсо в Малайзия, както и трето място на Алонсо в Австралия. Това класиране на тима, воден от Бриаторе, напомня началото сезона на 1994 г., когато, след превъзходство на Уйлямс в предходната година, Бенетон успя да спечели четири поредни състезания. Тогава водещият пилот на Бенетон бе Михаел Шумахер.

 

Сега всички чакат отговора на Ферари, който донякъде е свързан с пускането на новия болид F2005. Според предварителните планове той трябваше да дебютира в петия кръг в Барселона, но вече има мнения, че това може да стане още в следващото състезание в Бахрейн на 3 април.

 

Дали обаче досегашното представяне на отбора на Шумахер и Баричело се дължи само на слабости на състезателната кола и пилотите. Възможно ли е да има и друга причина, свързана с интереса към самата Формула 1 и приходите от нея.

 

Още през миналата година, когато Шумахер печелеше състезание след състезание, Формула 1 стана доста безинтересна за голяма част от зрителите и само феновете на германеца и на италианския отбор се радваха. Доста от феновете на най-популярния моторен спорт вече не се интересуваха толкова много от него, защото знаеха победителя предварително.

 

Това доведе до намален зрителски интерес, което пък накара шефовете на Формула едно да търсят нови пазари. Вследствие на това бяха включени нови състезания и през тази година те вече са 19. Засилване на интереса към надпредварата се налага и от предстоящата забрана на цигарени реклами, което ще доведе до по-малко приходи.

 

Тоталната хегемония на „кончетата” бе и една от причините за промените в правилата във Формула 1 през тази година. Другите отбори пък поискаха да се намалят тестовете като начин за намаляване на разходите и това доведе до джентълменско споразумение, неподкрепено точно от Ферари. Преди състезанието в Малайзия отборите отново поискаха от Ферари да намали тестовата си програма, но, след като „кончетата” отказаха, и други отбори започнаха да провеждат допълнителни тестове.

 

Кой е най-заинтересован от това Ферари да не продължи да побеждава така, както през миналата година? Отговорът на пръв поглед изглежда много лесен – останалите отбори, които също искат да печелят състезания. Но дали са само те?

 

Дали в ситуацията не е забъркан и главният промоутър на Формула 1 Бърни Екълстън, чиито действия винаги са били свързани с това да се увеличават приходите или поне да не намаляват много. Дали самият Екълстън не е направил конспирация с шефовете на Ферари, като се е договорил те да инсценират слабост в началото на сезона, а след това с новия болид да си върнат предимството и отново да са краен победител.

 

Една такава договорка изглежда напълно вероятна, защото всички ще бъдат доволни. На първо място зрителите – скуката се разсейва, има нови победители и нови фенове. След това другите отбори – има и победи за тях. Бърни Екълстън – интересът към формулата се връща. И накрая хората от Ферари – те отново печелят шампионската титла при конструктурите.

 

Въпросът е къде е мястото на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Дали вече не е изчерпал рекламния си потенциал и дали от отбора няма елегантно да предоставят повече възможности на Баричело да печели през тази година, преди да бъде заменен през следващата от спрягания Фернандо Алонсо. Точно Алонсо може би освен талант притежава и магнетичната сила да привлича феновете. По този начин той може да се превърне в състезателя, който формулата загуби след смъртта на Айртон Сена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации