Кристин Лагард напът да оглави МВФ

Решаващият глас ще е на САЩ, които още не са заявили кого ще подкрепят
Обновена: 28 юни 2011 15:17 | 28 юни 2011 09:16, Елка Василева
23
Кристин Лагард напът да оглави МВФ
Снимка: Reuters

Френският министър на финансите Кристин Лагард е на път да бъде избрана днес за генерален директор на Международния валутен фонд (МВФ) въпреки конкуренцията за позицията, заемана по традиция от европеец, предаде Ройтерс.

Неофициално допитване на Ройтерс до гласуващите страни показва, че Лагард вероятно ще получи с лекота необходимата й подкрепа срещу единствения си съперник - управителя на централната банка на Мексико Агустин Карстенс.

24-членният управителен съвет на фонда се събира днес във Вашингтон, за да се опита да постигне решение чрез консенсус, без да се стига до формално гласуване.

Вчера представители на съвета предприеха консултации, за да установят дали всеки от кандидатите разполага с ясно мнозинство.

Това е едно от най-оспорваните съревнования в историята на МВФ. Развиващите се страни агресивно настояваха процесът да се основава на квалификацията на кандидатите, а не на националността въпреки внушителния блок права на глас за Европа.

Още по темата

Карстен получи поддръжката на Канада и Австралия, но това едва ли ще промени изхода.

Определящият глас ще е на САЩ, които все още не казват кого подкрепят. Очаква се правителството на Барак Обама да подкрепи 55-годишната Лагард, спазвайки старото споразумение с Европа, според което американци заемат пост номер 2 в МВФ и висшата ръководна длъжност в Световната банка.

Япония и Китай, които се нареждат съответно втора и трета страна по влияние при гласуването след САЩ, също се въздържаха да подкрепят публично някой от кандидатите, но представители на управителния съвет на фонда казаха, че и двете страни вероятно ще гласуват за Лагард, а управителят на китайската централна
банка вчера посочи, че Китай е изразил "пълна подкрепа" за Лагард.

Вашингтон притежава 17 процента от правата на глас, а европейските страни - между 40 и 47 процента.

Държави като Египет, Индонезия, Южна Корея и френскоезичните африкански страни вече заявиха подкрепата си за Лагард, но имат слабо влияние в гласуването.

И Лагард, и Карстенс посетиха различни точки по света включително Пекин в търсене на подкрепа. Карстенс се обърна към Китай като водеща развиваща се страна да подкрепи кандидатурата му, за да получат бързоразвиващите се държави по-голямо влияние в международната финансова организация, отбелязва ДПА.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: МВФКристин Лагард
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОПРАВЕТЕ СИ ЗАГЛАВИЕТО! Цял ден не Ви ли стигна да научите български или екипа още е на училище
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
WITCH
21
0
 
1
 
! Отговори
работещ преди 12 години
20, за това, че си ***(а), явно е виновна природата, но само да ти споделя, че Карстен не е испанско име (което значи, че в пишман държавата Мексико управителят на централната банка не се избира от наркокартелите, а от друго място), а пък ти да се напнеш да ми поясниш, по кой начин шефът на МВФ ще уреди наркобароните с дипломатически имунитет, ако сегашните мексикански министри вече не са го направили? В МВФ няма как да дайстват като у нас или в Мексико.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"управителя на централната банка на Мексико"Е преставете си като изберат този. В държавата в която реално си управляват наркокартелите. Този сигурно хич не е корумпиран:DD Най-много наркобосове да се сдобият с дипломатически паспорти. Те не са им оставили избор. Да беше кандидат от БРИК например. Идеята отначало е била да се избере европейския кандидат, а другият е проформа.
19
0
 
5
 
! Отговори
Да, но.. преди 12 години
Всички ще се направят на много изненадани, когато изберат мехикано Панчо за шеф... но какво да се прави, политиката си е политика.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на капитализма,не на масоните, не на банките, не на консуматорското общество.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Госпожата е работила с другаря Бжежински повече от 20 години - айййй мамаааа.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"напът" хи-хи-хи - вие нещо нов български измислихте
15
0
 
2
 
! Отговори
pp преди 12 години
"Напът" - доста сте грамотни :-)
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Решаващият глас ще е на САЩ, ХАХАХАРЕШАВАЩИЯ ГЛАС ЩЕ Е НА ЕВРЕИТЕ ,ТЕ КОМАНДВАТ САЩ МУТАНТСКИТЕ П.ТКИ.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички са измамници.Тази откакто я гледах в документалния филм Inside job, в който се показват факти и лица свърани със най-голямата световна криза, та тази изпита жена, на въпроса само няколко месеца преди кризата: Вие подозирахте ли за какво става въпрос ?Отговорът и : ооо, как не, нищо незнаех...Таааа, дори по изпитата и физиономия личи че не е читава...Всъщност това е без значение, те всички си приличат. Дали тя, дали друг все тая.
12
1
 
4
 
! Отговори
Хенри преди 12 години
"Напът" може би е като се напънеш много да напишеш статия и не успееш.Например "журналята от днес.бг прави напъТи да напише статия без грешки".
11
1
 
4
 
! Отговори
Хейтър преди 12 години
Днес.бг, бива ли да сте такива неграмотници?Колко пъти ви правих забележка, че дума "напът" не съществува?
10
0
 
13
 
! Отговори
МАЛИИИ преди 12 години
ГОРКАТА КАК ГЛЕДА САМО - ЕДНО ТАКОВА МИЛО НЕВИННО , АКОЛКО ЛИ ХОРА ЩЕ ПОГРЕБЕ А ДРУГИ РАЗСПЛАЧЕ ТАЯ ЦИОНИСТКА ЕВРО ЛЕЛИЧКА ............... РОТШИЛДОВИ СИГОРНО ЩЕ СА СЪГЛАСНИ - САМО СЕ НАДУВАТ МАЛКО ............. ВИЖТЕ НОВОТО ЛИЦЕ НА ВРАГЪТ С МАСКА
9
7
 
10
 
! Отговори
999 преди 12 години
Що не пратих ме Дянков? Такъв специалист като него щеше да е без конкуренция.Пък и щеше да е забавно да видим как МВФ фалира.-------И какво точно е фалирал Дянков? Нещо пак си имал кошмари! Работи повече, изкарвай повече и спри да пиеш ментета, че те объркват.
8
1
 
6
 
! Отговори
kiko преди 12 години
"напът".. ?????????нееееда не сте в сезона на стажовете и това да го е писало.... дете???? нали знаете, че не можете да наемате на работа деца под 16г. Щото това няма как да го е писал по-възрастен човек. Или поне не искам да го повярвам.
7
1
 
5
 
! Отговори
Хейтър преди 12 години
До 5: "пратих ме"...really?
6
2
 
7
 
! Отговори
ined преди 12 години
Тая мумия 55 годишна ли е ? Не вервам !
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що не пратих ме Дянков? Такъв специалист като него щеше да е без конкуренция.Пък и щеше да е забавно да видим как МВФ фалира.Хахахахахаха
4
0
 
17
 
! Отговори
, преди 12 години
"напът" е "Нац. агенция по приходите" с пълен член, баце!

Спонсорирани публикации