Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG

Бившият посланик Байърли с размисли в секретна грама
Обновена: 15 юли 2011 15:14 | 15 юли 2011 08:43,
125
Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG
Снимка: архив Булфото

Мисията на САЩ в България се бори с екстремизма във всичките му форми. Американците вярват, че той се подхранва от липсата на икономически възможности. Много българи са потиснати от продължителния преход и от това тяхно състояние се възползват популисти, националисти и опортюнисти ксенофоби.

Това пише бившият посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който е подписал секретната каблограма (най-високо ниво на секретност от наличните в Wikileaks – бел. ред.). Тя бе разпространена от българския партньор на WikiLeaks - сайта "Биволъ".

Според него общият икономически подем на България е най-ефикасният инструмент за пресичане на екстремизма.

В грамата са очертани двата полюса на екстремизма в България: чужди екстремистки групи, вербуващи сред традиционната мюсюлманска общност, и националистическата ксенофобска партия „Атака“, изявяваща се против САЩ и ЕС.

Политиката на посолството към „Атака“ е "никакви контакти", но внимателно се следят всички изяви на говорене на омразата, пише Байърли.

Няколко дни след изпращането на тази грама посланикът изпраща във Вашингтон подробен анализ за исляма и ислямския екстремизъм в България.

По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям.

Не са намерени данни за връзки между религиозни екстремисти и "добре развитата българска организирана престъпност", но заплахата от потенциално сътрудничество за снабдяване с оръжия и експлозиви остава реална, допълва Джон Байърли.

Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е оказването на подкрепа за умерените религиозни и етнически лидери, и институции, както и постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности, пише в заключението си бившият американският посланик в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
17
 
! Отговори
Старши преди 12 години
САЩ трябва да бъде унищожена...иначе няма мир и свобода за народите по света!!
37
2
 
3
 
! Отговори
narodna prikazka преди 12 години
poredniqt na4in za nasazdane na etni4eska omraza v bg za da se sazdatat mezduosobici i taka da se pravarnem v lesna miwena na hienite amerikanski kato i na vsi4ki okolo nas.malka darzava s mnogo ugodna geografska to4ka za izpolzvane kato voena strategiq.
36
3
 
7
 
! Отговори
рави Маркузе преди 12 години
ГРОБ за Шабесия Американа-най злкобно юдейско творение и свобода за шабес-гоите!!!
35
4
 
4
 
! Отговори
740 преди 12 години
Според мен всички държави в света да се съберат на кръглата маса и да си решат проблемите само така ще настъпи очаквания мир и благоденствие.Вече ги видяхме кой колко струва и нямат повече какво да доказват на никой.Колкото и да обвиняват,че българина е неграмотен никой повече не се вързва на тая въдица.Защото от разкритията до тук се разбра ,че има и по-неграмотни и от нас.Може и да ни манипулираха и използваха толкова милиони години,но това не ги прави нито умни нито грамотни.
34
0
 
6
 
! Отговори
А нещо за циганс- преди 12 години
кият фертилен тероризам написала ли е палавницата:52 български жени отглеждат по цял футболен отбор заедно с резервите. Толкова жени у нас са родили 11 и повече деца. Най-младата между тях е на 30 години. Цели 5 деца има момиче под 19 години, пише Телеграф. 350 тийнейджърки вече са майки. Многодетните живеят най-често на село във ферма , за да могат да осигурят поне храната. С всяко следващо раждане шансът им за работа драстично намалява. Едно от тях е Кортеза от Сливен, която роди първото си дете на 11 г. Други две жени между 20 и 24 години пък вече са народили 8 деца. 520те жени са само малка част от многодетните майки в България, родили поредното си дете през 2010 г. Някои от най-възрастните имат дори 15 деца. От НСИ не посочват точния брой на майките с над 15 деца и общо колко отрочета имат. Забулват ги в тайна заради риска самоличността им да излезе наяве. Повечето многодетни започват да раждат от съвсем невръстни.- 38 от жените с над 11 деца нямат 39 г. 12 са едва между 30 и 34 г. С други думи на теория най-възрастната може да е родила първото си най-късно на 23 г. Само така може да изброи 11 наследници до 34-ия си рожден ден, и то при условие че ражда всяка година, което физически е невъзможно, но е много малко вероятно./БЛИЦ
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ислямски екстремизъм в България И ПО СВЕТА..ГЛАВНА ЦЕЛ НА САЩ,
32
1
 
8
 
! Отговори
Америка преди 12 години
Всички сме дошли на този свят не за да издигаме в култ или да унищожаваме религии а да продължим човешкия род и да подсигурим спокойно бъдеще на децата си.Аз съм против американската политика. Сами трябва да намерим разумно съжителство ----- И каква е американската политика?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 3. Браво, присъединявам се към мнението ти!
30
2
 
2
 
! Отговори
Асан Триногата преди 12 години
Аресвате ,ама само *** плащат кат ората,а вие искате метър да минавате ....
29
3
 
4
 
! Отговори
agostina преди 12 години
nai golemite robovladelci i ubiici na sveta ot vreme ono ta i dosega sa qnkite no sednali za tolerantnost da barborqt. mlak mazni i podli 4ervei i plozaci! navsqkade po sveta samo miris na umrqlo ostavqte sled sebe si.
28
13
 
2
 
! Отговори
Debora преди 12 години
до Асан Триногата:Всички харесваме надарени ***, нищо не може да замени здравия *** к.р !
27
2
 
2
 
! Отговори
до21 преди 12 години
Къде го прочете това за умерения тероризъм Ама вие команоидите сте така важното е да мразите
26
4
 
17
 
! Отговори
Debora преди 12 години
Геогравското разположение на България обяснява ситуасията в която сме. Парче земя намиращо се на границата между християнския и мюсулманския свят, население неволно или умишлено позабравило своята религия наложена със щит, не е длъжно да заема крайни позиции. Всички сме дошли на този свят не за да издигаме в култ или да унищожаваме религии а да продължим човешкия род и да подсигурим спокойно бъдеще на децата си.Аз съм против американската политика. Сами трябва да намерим разумно съжителство
25
6
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 12 години
По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям." - иска ми се да го попитам тоя *** може ли да дефинира нещо от рода като умерен тероризъм , умерен дивак или полудивак.Много са *** хамерите , като милеят толкова за нашите диваци да им ги пратим всички накуп там с дпс-то.***...-----Айде, сега вземи и да ни обясниш глупостите, които си написал!
24
4
 
14
 
! Отговори
78 преди 12 години
Американският посланик да си мълчи защото САЩ е държавата с най-много оръжия и бомби в света.Хирошима и Нагазаки още им плащат греховете.Преди много лета ни лъгаха,че се въоръжавали защото някой щял да ги нападне.Нека сега американския посланик да отговори на този въпрос.Господине кой щеше да ви напада като със СССР бяхте едно?
23
1
 
4
 
! Отговори
само гледам преди 12 години
Този *** сайт Wikileaks още ли го рекламират?Не виждам оставката на Леон Планета на бюрото ми.Голямо разточителство в това ЦРУ и Пентагона.Много секретни документи хвърлят около тези учреждения.Цецо пеленгатора нали беше и той озмислил някакъв лиакс.Спря ли му парите вече или сега финансира сайтчето за уволнение на Борисов.Видяла жабата ,че коват вола и взела ,че се насрала.
22
1
 
3
 
! Отговори
nonstop преди 12 години
uuuuuuuuuu na tezi amerikanci im pokazi edin prast a te we go napravqt na kolkoto si poiskat.
21
3
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 12 години
"По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям." - иска ми се да го попитам тоя *** може ли да дефинира нещо от рода като умерен тероризъм , умерен дивак или полудивак.Много са *** хамерите , като милеят толкова за нашите диваци да им ги пратим всички накуп там с дпс-то.***....
20
14
 
15
 
! Отговори
Путин преди 12 години
В България истинското лице на екстремизма са русофилските патриотари + арабокомунистите. Тази бълвоч построи в България през последните 20 години - дивия капитализъм. Всичко това е постигнато под строгия контрол на ДС. Така че скапаняци атакисти, осъзнайте го това. Сигурно ви плащат да пишете тук с езика на омразата, но знайте че рано или късно , това се връща като бумеранг върху главите ви..
19
5
 
13
 
! Отговори
ГЕЙбер преди 12 години
Ние от ГЕЙБ сме дупе и *** с ДПС,нали ще гласуват за нас на изборите срещу българите!!

Спонсорирани публикации