Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG

Бившият посланик Байърли с размисли в секретна грама
Обновена: 15 юли 2011 15:14 | 15 юли 2011 08:43,
125
Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG
Снимка: архив Булфото

Мисията на САЩ в България се бори с екстремизма във всичките му форми. Американците вярват, че той се подхранва от липсата на икономически възможности. Много българи са потиснати от продължителния преход и от това тяхно състояние се възползват популисти, националисти и опортюнисти ксенофоби.

Това пише бившият посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който е подписал секретната каблограма (най-високо ниво на секретност от наличните в Wikileaks – бел. ред.). Тя бе разпространена от българския партньор на WikiLeaks - сайта "Биволъ".

Според него общият икономически подем на България е най-ефикасният инструмент за пресичане на екстремизма.

В грамата са очертани двата полюса на екстремизма в България: чужди екстремистки групи, вербуващи сред традиционната мюсюлманска общност, и националистическата ксенофобска партия „Атака“, изявяваща се против САЩ и ЕС.

Политиката на посолството към „Атака“ е "никакви контакти", но внимателно се следят всички изяви на говорене на омразата, пише Байърли.

Няколко дни след изпращането на тази грама посланикът изпраща във Вашингтон подробен анализ за исляма и ислямския екстремизъм в България.

По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям.

Не са намерени данни за връзки между религиозни екстремисти и "добре развитата българска организирана престъпност", но заплахата от потенциално сътрудничество за снабдяване с оръжия и експлозиви остава реална, допълва Джон Байърли.

Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е оказването на подкрепа за умерените религиозни и етнически лидери, и институции, както и постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности, пише в заключението си бившият американският посланик в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
2
 
! Отговори
пю до Атила преди 12 години
И какво като си казал? че ти даже една мазилка на стена не можеш да направиш, а си тръгнал света да оправяш? Ако искаш да докажеш, че си истински българин, първо си смени името по паспорт! Атила не е български хан. А за диверсията не ми харесва, защото от такива като теб вървя и плюя мръсотия. Лошото на такива откачалки като теб, че са много? Защото те създават ада ,невинни страдаме, а на нас си го изкарват своя радикулит. Хайде да направим бизнес и ще търгуваме и тук и там дето описа? Окей?
57
3
 
4
 
! Отговори
Сексолог преди 12 години
Той и *** обича тези ласки...от Вучката...
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Катилке,отвори сластни джуки за литър топъл и благословен "златен дъжд"...
55
10
 
4
 
! Отговори
радо крана преди 12 години
волен сидеров е *** /пасивен/
54
14
 
6
 
! Отговори
АТИЛА преди 12 години
Истинските екстремисти в България са Русофилските Славянски Комунистически *** които трябва да избиват и ще се избиват.При последните избори Болен, наркоманското му *** и мутрата архонт ходиха в Руска църква да мятат метани, нали от Москва им финансират проектаАтака.Всички руски окупационни обекти на територията на Дунав, Волга, Киев и Кавказ трябва да бъдат и ще бъдат предмет на ДИВЕРСИЯКАЗАХ !!!Истината за България и Българите:bulgarya.tk
53
3
 
0
 
! Отговори
posledna novina преди 12 години
gigandska krastavica preletq nad bulgaria
52
2
 
11
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Те Българите са най-злите сарацини,но са във живота много толерантни към жените и другите вери.Колкото и да опитвах да им кажа да забрадят жените според корана и да не се опиват с вино те ми се изсмяха.И свинско си ядът и обреди стари техните си следват на езическия бог техен стар.Расипват жар и ходят по нея като същински караконджоли .Въобще държавата им е огромна и богатства има много.От Болгар излизат 50 000 войници и срещу който и да влязат в бран го побеждават.ИБН ФАДЛАН ,пътешествия на се
51
2
 
4
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 12 години
Бейрли май ще излезе АТАКИСТ?!?
50
2
 
12
 
! Отговори
пю до 49 преди 12 години
Като че ли си прав? Май от "Атака" се оказаха доста обективни? Аз не мисля вече да гласувам защото изгубих вярав политиците ни - те нип редават от много години насам. Но, ако говорим за обективно мислене, то изказванията на Сидеров се очертават с голяма доза такава. Може би и затова Американската дипломация и служби го мразят и работят за ликвидирането на "Атака" и дескридетирането и. Не видях в повечето политици особенна заинтересованост от това да сме силна независима възможно суверенна стран
49
5
 
18
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Само разстрел ше ги оправи тая долна *** мюсюлманска !!!
48
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРСКИТЕ КСЕНОФОБИ ДА ГО ДИШАТ!!!!!!!!
47
5
 
7
 
! Отговори
рави Маркузе преди 12 години
Шабесия Американа(САЩ,заразена от Юдеофашизма) е опасната......
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типично за нас...не обсъждаме проблема,а този,който е говорил за него....То и политиците ни са така....Цяла държава с празнодумци,които не виждат заплахата в собственият си двор...
45
2
 
10
 
! Отговори
пю до 38 преди 12 години
Аз не вярвам, че ако САЩ бъде унищожена злото ще изчезне. Злото е навсякъде. А империалистически войни правят много народи. Зависи доколко ще се самозабравят? Лошото е, не САЩ, а че САЩ ги командуват определени кръгове, които открито са искали иискат да ни унищожат и затова толерират ***, подстрекаващи ислямски фундаменталисти и др. това вече е опасното за нас и то се усеща от 1944 г. насам. Студената война не е свършила и докато не ни унищожат няма да спре. Но пък нашите ни предадоха.
44
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 12 години
Мит е, че национализмът е силен тогава, когато страната има икономически проблеми и хората са отчаяни. Типичен пример за този мит е Франция, в която Националният фронт винаги е имал силни позиции без тя да е бедна страна. Този мит умишлено се създава от *** - папагалите на либералната демокрация, за да се внуши на хората, че национализмът е нещо ретроградно, нещо, което се изповядва само от маргиналните елементи.
43
2
 
21
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Всъщност Волен Сидеров е ИМАЛ право, когато говореше за опасност от ислямски фундаментализъм. Време е да чуем какво прави държавата и конкретно ДАНС с този проблем!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Добре развитата българска организирана престъпност". Какво повече да се каже?
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това килимче, дето го показват запалено, е било запалено след като Атака си е отишла, т.е. е запалено от мюсюлманите. До кога ще го показвате на снимки?
40
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Номер 20, свалих ти шапка!
39
9
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Ако си живял в империята на злото, като ученик в училище са ти отрязали косата , защото била дълга над 5 см,терористи са отрязали главата на баща ти, защото той бил ***, - едва ли ще си против Америка.

Спонсорирани публикации